Utleieboliger skal radonmåles - men alle må ikke

Har du ikke målt radon og gjort utbedringer innen 1. januar 2014, risikerer du anmeldelse og bøter. Men noen kan slippe unna!

Leier du ut leilighet eller hybel, må du vite at radonnivåene der ikke overskrider grensene i strålevernforskriften. "Alle" må måle, men det er likevel ikke alle som strengt tatt trenger det, for eksempel de som bor høyt oppe i etasjene i en blokk. Om det ikke er andre forhold som tilsier noe annet. Dersom du må måle, men ikke gjør det innenfor fristen, kan du i ytterste konsekvens risikere anmeldelse og bøter.
Leier du ut leilighet eller hybel, må du vite at radonnivåene der ikke overskrider grensene i strålevernforskriften. "Alle" må måle, men det er likevel ikke alle som strengt tatt trenger det, for eksempel de som bor høyt oppe i etasjene i en blokk. Om det ikke er andre forhold som tilsier noe annet. Dersom du må måle, men ikke gjør det innenfor fristen, kan du i ytterste konsekvens risikere anmeldelse og bøter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som leier ut bolig plikter å kontrollere radonnivået i utleieboligen samt å gjøre eventuelle utbedringer ifølge kravene i strålevernforskriften, innen 1. januar 2014.

Dersom du kommer til årsskifte og ikke har gjort verken målinger eller eventuelle utbedringer, kan du i ytterste konsekvens risikere anmeldelse og bøter.

Strålevernet jobber med å få på plass en tilsynsordning som skal kontrollere at du og jeg følger lovverket.

– Dette skal ikke bli noen død bestemmelse, men den skal aktivt følges opp, sier Bård Olsen, rådgiver i seksjon for miljø og atomsikkerhet i Statens strålevern.

Vil føre tilsyn

Den nye forskriften trer i kraft fra årsskifte, og Statens strålevern jobber for å få på plass en kontrollordning.

– Vi jobber for at radonkravet til utleieboliger skal følges opp og for å få på plass en tilsynsordning. Å føre tilsyn med alle vil være en stor oppgave, så sannsynligvis vil det bli et utvalg som kontrolleres, en form for stikkprøvekontroll, sier Olsen til DinSide.

Det vil altså ikke bli noe slags register hvor du skal melde inn målingene dine, og du skal heller ikke melde inn registreringene dine noe sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer