Utsetter utrulling av smarte strømmålere

Du må nok lese av strømmen din i noen år til ...

Smør deg med tålmodighet: Du må nok lese av strømmen en god stund til ... Foto: Colourbox.com
Smør deg med tålmodighet: Du må nok lese av strømmen en god stund til ... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som synes det å lese av strømmåleren er noe herk? Olje- og energidepartementet (OED) har vedtatt at alle skal få automatiske strømmålere (AMS), så du slipper.

Dessverre er det lettere sagt enn gjort. Utrullingen har vært utsatt flere ganger, blant annet for å få det tekniske på plass. Nå utsettes det med nye to år til 1. januar 2019, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

– Innføring av AMS er en stor og omfattende prosess som berører mange. For å sikre at nettselskapene gis tilstrekkelig tid til å gjennomføre denne på en god måte, og av hensyn til prosessen rundt etablering av datahuben, mener departementet at det er behov for å utsette fristen noe, skriver OED i et brev til NVE.

Dette applauderes av Energi Norge, som representerer 280 ulike energibedrifter i Norge.

– Vi håper departementet opprettholder fremdriften og ikke forsinker prosessen ytterligere, slik at nettselskapene kan få fullføre dette arbeidet som er viktig både for strømkundene og kraftsystemet, sier Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge i en pressemelding.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn ut med vår strømkalkulator

Ikke for alle

NVE skal også se nærmere på unntaksmulighetene i forskriften. I dagens forslag heter det at selskaper kan unndras plikt å installere AMS dersom forbruket i målepunktet er svært lavt og forutsigbart, eller installasjonen er til vesentlig og dokumenterbar ulempe for sluttbruker. Men hva er svært lavt, og hva er en vesentlig ulempe?

Energi Norge anbefaler å konkretisere dette, for eksempel å sette et forbruk på 1.000 kWh som en veiledende grenseverdi for svært lavt forbruk. Alle kan imidlertid få AMS om de vil betale for det, med smart ny norsk oppfinnelse.

Fristen som er satt, 1. januar 2019 er foreløpig bindende, det vil si at selskapene fortsatt må tilrettelegge for å igangsette installasjoner innen denne datoen. Det er imidlertid ingenting som sier at selskapene ikke kan begynne installasjonsprosessen tidligere.

Få kontroll over strømforbruket: Vi har testet Energy Elite strømforbrukmåler

Hvorfor smart strømmåler?

Strømsparing og ulike avtaler:

Har du en fastprisavtale, betaler du like mye per kWh, uansett. Det vil alltid lønne seg å spare strøm, men når du først skal bruke strøm, spiller det ingen rolle når du bruker den.

Dersom du har variabel strømpris, fastsettes strømprisene løpende, men strømselskapene må informere både kunder og konkurransetilsynet 14 dager før prisendringen trer i kraft. Og du betaler samme pris per kWh til neste prisendring er varslet og trer i kraft.

Har du derimot en spotprisavtale, vil du kunne spare på å styre strømforbruket ditt etter svingninger i strømprisene.


Det er mange grunner til at det kan lønne seg med smart strømmåler. For det første slipper du å lese av og melde inn til kraftselskapet. En annen og større fordel er at du kan styre strømforbruket ditt etter når prisene er høye, om du har en spotprisavtale. Du vil da betale for den strømmen du faktisk bruker, og ikke for et standard forbruksmønster. Dette vil særlig komme til gode de som har litt avvikende forbruksmønster, eller de som prøver å bruke strømmen smart.

For strømprisene varierer ikke bare fra dag til dag, de varierer fra time til time. Er du smart og følger med, kan du rett og slett kutte strømregningen ved å endre på forbruksmønsteret ditt - for eksempel skyve på når du bruker vaskemaskin og tørketrommel.

– Vi er opptatt av at strømkundene får smarte målere, slik at de kan benytte seg av fordelene som følger av mer presise strømregninger og bedre oversikt over forbruket, sier Ulseth.

Du må ikke vente til myndighetene får ut fingeren, du står fritt til å installere AMS nå, men det kan lønne seg å vente. Se hvorfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer