Utsetter utskifting av 200.000 strømmålere

Underkjente strømmålere må ikke byttes før 2017.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalte underkjente strømmålere er målere som viser et annet strømforbruk enn det kunden faktisk bruker, og er derfor ikke godkjent av justervesenet.

Er du en av dem som har en strømmåler som går litt for sakte?

Da har vi en god nyhet: Nærings- og handelsminister Trond Giske har i dag gått inn for at fristen for å skifte disse ut settes til den samme som for smarte strømmålere, eller AMS (automatisk måleravlesning). Fristen blir med all sannsynlighet satt til 1. januar 2017, men Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har bedt NVE om å foreslå å fremskynde dette for kunder i Midt-Norge til 2013.

Har du derimot mistanke om at strømmåleren din går for fort, kan det lønne seg å bestille en ny smart strømmåler. Men merk at du da må ta regningen for dette selv. Det vil koste cirka 2.500 kroner pluss installasjon.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn ut med vår strømkalkulator

Den ene følger den andre

En av grunnene til at dette er utsatt er at kravene til AMS ikke har vært fastsatt. Kundene kunne derfor risikere å måtte bytte strømmåler to ganger de neste seks årene. Det blir det altså ikke noe av. Er du blant dem som har en underkjent strømmåler kan du altså nyte godt av litt lavere strømregning enn du fortjener en liten stund til.

- Vi har vært i en dialog med bransjen og med Justervesenet. I dag har vi gått inn for en løsning som betyr at fristen for å skifte underkjente el-målere settes til den samme fristen som for innføring av AMS, som i følge NVE ser ut til å bli 1.1.2017 sier Giske i en pressemelding.

- Statsrådens beslutning gjør at 200.000 familier slipper å bytte strømmålere to ganger, og sparer strømkundene for mer enn 400 millioner kroner i unødvendige ekstrakostnader. Dette er derfor svært positivt, og kraftbransjen kan nå i stedet rette fullt fokus mot innføring av en ny generasjon smarte strømmålere, sier Oluf Ulseth, adm direktør i Energi Norge.

Smart sparing: Kutt regningen med strømstyring

Slik får du lavere strømregning

Er ikke du blant dem som har treig strømmåler? Det er likevel ingen grunn til å betale mer enn du må for strømforbruket.

Det aller første du må gjøre er å finne ut hvilken strømavtale som lønner seg for deg med vår strømkalkulator.Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer