Utvalg vurderer forbud mot kupping på boligmarkedet

Det regjeringsoppnevnte Eiendomsmeglerutvalget diskuterer mulighetene for å gjøre det vanskelig for dem som vil kuppe budrundene på boligmarkedet.

VURDERER FORBUD: Det kan bli vanskelig å kuppe en bolig dersom forslaget blir vedtatt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VURDERER FORBUD: Det kan bli vanskelig å kuppe en bolig dersom forslaget blir vedtatt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Et forbud kan være en vei å gå. Det er jo ingen som liker kupping, verken selgere, kjøpere eller eiendomsmeglere, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne til Finansavisen.

Han er ett av elleve medlemmer i utvalget. Kupping betyr i korte trekk at en kjøper tar direkte kontakt med selger med sitt bud, før visning og utenom megler.

– Det er uheldig at selgere ikke får hjelp av eiendomsmegler ved kupping, de kan ikke kontrollere finansiering eller at forbehold lar seg gjennomføre, som ved vanlig budrunde, sier Pihl.

Også andre medlemmer i utvalget er åpne for å forby praksisen. Deres erfaring er at antall kuppeforsøk har økt dramatisk i Oslo. Praksisen fører til at en rekke visninger blir avlyst og stresser boligkjøpere.

Eiendomsmeglerutvalget skal etter planen levere inn sin utredning til Finansdepartementet 25. mars.

Her kan du lese mer om hva som påvirker en boligpris til å bli høy eller lav i en budrunde.

Dette er reglene for en budrunde:

  • Budrunden starter dagen etter siste visning med budfrist klokken 12:00. Fristen flytter seg, derimot, etter hvert som flere legger inn bud, og dermed kan budrunden vare alt fra et par timer etter middag til ut hele kvelden.
  • Akseptfrist er den tiden du som budgiver setter at ditt bud skal være bindende.
  • Du kan ta forbehold i budet ditt, blant annet hvis du ønsker at enklte møbler skal følge med kjøpet, eller at du vil overta en bestemt dag.
  • Vinneren av budrunden er den som har budet selger aksepterer innen fristen vedkommende budgiver har satt.
  • Det må ikke være det høyeste budet som vinner. Noen selgere vektlegger gjerne gunstig overtakelse høyere enn 50.000 kroner ekstra. Derfor kan det lønne seg å ha en god dialog med selger gjennom meglere, slik at du vet hvilke ønsker selger sitter med, og forhandle deretter. Altså, du må ikke øke prisen for hvert bud du legger inn. Du kan endre overtakelsesdato, forbehold og annet for å gjøre budet mer attraktivt for selger.
  • Når et bud er akseptert, er både kjøper og selger bundet av den inngåtte avtalen om kjøp av bolig. Det er dermed for sent å angre budet du har gitt når det er akseptert av kjøper.
  • Dersom budet ditt blir akseptert etter akseptfristen du har satt, blir aksepten å anse som et tilbud fra selger. Dette kan du som budgiver velge om du vil akseptere eller avslå.
  • Sjekk om det er forkjøpsrett på boligen, og hvordan den løses rent praktisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer