Uvanlig sterk boligprisvekst

Klar prisstigning i januar, spesielt for eneboliger.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I følge Boligprisstatistikken, utarbeidet av Econ for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no, steg boligprisene totalt med 4,3% fra desember til januar.

Det er hele 7,6% høyere enn prisene i januar 2010.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Sesongvariasjoner

Det er ingen overraskelse at prisene øker fra desember til januar, og bransjen justerer derfor alltid for denne sesongvariasjonen.

Men selv korrigert for sesongvariasjonen er økningen på 0,9%, et tall som er høyere enn på lenge. Dette gjør også at vi nærmer oss nivåer over toppmåneden fra 2007.

Spår fortsatt prisvekst

– Januartallene samsvarer med våre prognoser om videre prisvekst i boligmarkedet. Prisoppgangen er likevel noe høyere enn forventet og januartallene er et sterkt signal om at oppturen i boligmarkedet vil fortsette i 2011, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Vi må tilbake til juni 2010 for å finne en like høy tolv måneders pristakt som det vi ser for årets januar (7,6 prosent). Dette bekrefter at vi er inne i et marked med stor interesse fra kjøpersiden og at det ligger an til relativt høy prisvekst fremover, sier Buraas.

– Fortsetter denne utviklingen, vil vi trolig se nye boligprisrekorder i løpet av 2011, men vi tror ikke dette vil resultere i en ny boligboble. I januar var det relativt få boliger til salgs sammenlignet med foregående måneder. Kombinasjonen av relativt få selgere, stor interesse fra kjøperne og forventninger om et fortsatt lavt rentenivå gjør at vi forventer en videre prisvekst i boligmarkedet, sier Buraas.

Eneboligene stiger mest

Prisene på eneboliger økte i snitt med 6 prosent fra desember til januar, og var 4,6 prosent høyere enn i januar 2010. Prisen på delte boliger steg med 4,4 i januar, og er nå 7,8 prosent høyere enn i januar 2010. Også leiligheter stiger i verdi, om enn noe mindre: snittprisen er opp 3,7 prosent fra desember til januar, og er 8,6 prosent høyere enn i januar 2010.

Tar 39 dager å selge

Undersøkelsen viser også at formidlingstid for boligsalg (tiden fra en bolig annonseres siste gang på FINN til den er solgt) er på samme nivå som i desember.

I januar var snittperioden på 39 dager, noe som er syv dager færre enn i januar 2010. Det er i Stavanger boligene går raskest unna, med kun 18 dager gjennomsnittlig formidlingstid.

Lengst tid å få solgt en bolig tar det i Oppland og Østfold, hvor gjennomsnittlig formidlingstid i januar var 73 dager.

Men noen borettslagsleiligheter synker

Garanti Eiendomsmegling skiller seg derimot ut. De melder nemlig om en nedgang i prisene på omsatte borettslagsleiligheter med 1,5 prosent i januar, sammenlignet med tallene fra desember 2010.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i januar 2011 på 22.508 kroner, mens det tilsvarende tallet i desember 2010 var 22.852 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene likevel steget med 6,9 prosent, og for 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 21.047 kroner.

- Etter prisoppgang i desember, og en samlet prisoppgang i hele fjor som var høyere enn de fleste ville trodd på forhånd, var det ikke uventet at prisene ville synke noe i januar. Vi registrerer likevel at det er solgt flere boliger i januar i år enn i samme periode i fjor, sier administrerende direktør Stein Drogseth fra Garanti Eiendomsmegling.

Kilde: Pressemelding fra Eiendomsmeglerbransjen og Garanti Eiendomsmegling, samt Aftenposten og E24

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer