Boligsalg

- Vær ærlig i egen­erklæringsskjemaet

Det lønner seg, for dersom du ikke oppgir rett informasjon, må du ta kostnadene for å rette mangler som måtte oppstå.

SAMVITTIGHETENS SKJEMA: Forbrukerrådet anbefaler deg som skal selge bolig om å fylle ut egenerklæringsskjemaet på tro og ære. Foto: Eilin Lindvoll.
SAMVITTIGHETENS SKJEMA: Forbrukerrådet anbefaler deg som skal selge bolig om å fylle ut egenerklæringsskjemaet på tro og ære. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Når du vurderer å kjøpe en bolig, er det svært viktig at du leser all tilgjengelig dokumentasjon nøye. Det er nemlig kjøperen som oftest overtar ansvaret for både synlige og skjulte feil i boligen vedkommende kjøper.

Vedlagt i salgsoppgaven finner du et egenerklæringsskjema. I dette skjemaet har selger svart på en rekke spørsmål om boligen ut fra det han eller hun vet. Selger har nemlig informasjonsplikt overfor potensielle boligkjøpere, og da er egenerklæringsskjemaet et godt hjelpedokument selger kan informere gjennom.

- Siden selgeren er den som kjenner boligen best, vektlegger de fleste kjøpere svarene i egenerklæringsskjemaet tungt, sier fagdirektør Espen Fuglesang i Norsk Takst til Dinside.no.

Vær ærlig og tydelig

Når du som boligselger skal fylle ut egenerklæringsskjemaet, er det viktig at du ikke holder noe tilbake. Vær helt ærlig, ikke prøv å skjule feil og mangler som du kjenner til ved boligen.

Norsk Takst opplever at mange selgere er engstelige for at de skal skrive feil i egenerklæringsskjemaet. De er blant annet bekymret for at de ikke er detaljerte nok, eller at de ikke husker svaret på alt det blir spurt om i skjemaet.

Et eksempel på dette kan være et ektepar hvor den ene, som var den som visste alt om boligen, har gått bort, og den gjenlevende ikke har oversikten.

- Uansett er det viktig at du fyller ut ærlig, og det er lov å krysse av for «vet ikke», som er et alternativ på de fleste spørsmålene i skjemaet. Skriv det du vet, ikke gjett, oppfordrer Fuglesang.

Det er også viktig å være tydelig. Har du etterisolert boligen, men kun tre av fire vegger? Presisér dette i egenerklæringsskjemaet, slik at kjøper ikke tror at alle veggene er etterisolert og reklamerer i etterkant av boligkjøpet.

Når kan jeg krysse av for «faglært»?

På spørsmål om utført arbeid på boligen, må du krysse av for om arbeidet er utført av faglært eller ikke-faglært.

OPPUSSINGSARBEID: I egenerklæringsskjemaet svarer du på spørsmål om utført arbeid i boligen og hvorvidt det er gjort av fagfolk. Foto: Eilin Lindvoll.
OPPUSSINGSARBEID: I egenerklæringsskjemaet svarer du på spørsmål om utført arbeid i boligen og hvorvidt det er gjort av fagfolk. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Hvis du, et familiemedlem eller en venn er faglært snekker, rørlegger eller elektriker og har gjort arbeid i boligen, kan du krysse av for faglært selv om du ikke har leid inn et eksternt firma til å gjøre jobben.

- Men, det bør følge med dokumentasjon på utført arbeid, spesielt på el-anlegg, som kan påvirke liv og helse. Likevel er det ikke sikkert at dokumentert arbeid er bedre utført enn udokumentert, for alle fagfolk kan også gjøre feil, sier Fuglesang i Norsk Takst.

Feil kan få alvorlige konsekvenser

Å holde tilbake opplysninger av vesentlig art i egenerklæringsskjemaet er alvorlig. Dette er et dokument du signerer på tro og ære.

- Det er lett å la seg friste til å pynte litt på sannheten, men husk at det kan koste deg dyrt senere hvis det kommer frem at du bevisst har tilbakeholdt informasjon eller løyet, sier Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund til Dinside.no.

Fuglesang i Norsk Takst sier at deres takstmenn av og til opplever at opplysningene i egenerklæringsskjemaet ikke stemmer med det de ser på befaring, og da skriver de dette i tilstandsrapporten. Egenerklæringsskjemaet skal nemlig være ferdig utfylt og levert når takstmann sjekker boligen og skriver tilstandsrapport.

- Det finnes selvfølgelig uærlige personer der ute som lyver i frykt for at salgsprisen på boligen skal lide under negative punkter, men oftest opplever vi at folk er for redde for at de ikke har gitt nok informasjon i egenerklæringsskjemaet, sier Fuglesang.

Hvis du ikke synes det er nok plass under hvert spørsmål i skjemaet, er det ingenting i veien for å skrive på et ekstra ark som du legger ved, påpeker han.

Forbrukerrådet får ikke mange spørsmål om egenerklæring, men har lenge jobbet for at du skal få enda bedre informasjon gjennom tilstandsrapporten. Dette er nå besluttet gjennom ny bruktboliglov, noe de mener vil bidra til at mange av konfliktene mellom kjøper og selger i dag vil bli borte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer