DSB med beredskapskampanje

- Vær forberedt på å klare deg uten nett, vann og strøm

I disse dager får alle husstander en brosjyre med konkrete forslag til hva man bør ha i huset for å være klar for hendelser som ekstremvær eller strømbrudd.

DETTE BØR DU HA TILGANG TIL: DSB har laget en brosjyre der de blant annet kommer med forslag til mat og utstyr du bør ha i hus til en hver tid, i tilfelle krisesituasjoner skulle oppstå. Foto: DSB
DETTE BØR DU HA TILGANG TIL: DSB har laget en brosjyre der de blant annet kommer med forslag til mat og utstyr du bør ha i hus til en hver tid, i tilfelle krisesituasjoner skulle oppstå. Foto: DSB Vis mer
Publisert

Mange opplever at tiden vi lever i er mindre forutsigbar enn den har vært de siste tiårene. Vi opplever stadig oftere ekstremvær, med tilhørende flommer, strømbrudd og problemer med infrastrukturen. Samtidig er den politiske situasjonen i verden mer polarisert enn den har vært på lenge.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener at alle har et personlig ansvar for å være en del av den totale beredskapen. Tidligere i høst lanserte de kampanjen om egenberedskap sammen med Oslo kommune. Nå utvides kampanjen til å gjelde hele landet.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som ønsker å ha en brosjyre som de kan diskutere rundt middagsbordet, forteller DSB-direktør Cecilie Daae til NTB.

- Ikke godt nok forberedt

Brosjyren kommer på bokmål, nynorsk, samisk og engelsk. Materiellet finnes også på nettsiden sikkerhverdag.no.

– Mange er ikke godt nok forberedt på å klare seg uten for eksempel strøm, vann og internett i noen dager. For de fleste av oss er det mulig å få til en bedre egenberedskap med noen enkle grep, sier Daae.

Hun peker på at vi har blitt mer sårbare fordi vi er avhengige av blant annet strøm og døgnåpne butikker.

– Vi har bygget mye sårbarhet inn i måten vi lever på, sier DSB-direktøren.

Vil ikke spre frykt

Cecilie Daae understreker at DSB ikke ønsker å drive med noen skrekk-kampanje.

– Vi har sammen med 40 ulike myndigheter laget kunnskapsbaserte råd. Det er ikke for å skremme den norske befolkningen, men det er viktig at folk tar innover seg at de også har et ansvar selv, sier hun.

DSB-direktøren oppfordrer familier til snakke om ting som kan skje, for eksempel hva som kan være konsekvensene av ekstremvær, slik at man kan vært mentalt forberedt og ha en «plan B» ved slike situasjoner.

Utstyr til tre dager

Ifølge DSB bør man ha nok til å klare seg i tre dager. For hver person omfatter det blant annet ni liter vann, to pakker knekkebrød, en pakke havregryn, tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat og tre bokser med pålegg med lang holdbarhet.

DSB råder oss også til å ha grill eller kokeapparat som går på gass, varme klær, pledd og sovepose, litt kontanter og jod-tabletter til bruk ved atomhendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer