Vær forsiktig når du lager muffinsglasur

Hvilke flekker er verst å få bort? Consumer Reports har testet.

Den ser kanskje uskyldig ut, men den rosa konditorfargen kan ødelegge benkeplaten din. Foto: Colourbox.com
Den ser kanskje uskyldig ut, men den rosa konditorfargen kan ødelegge benkeplaten din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Muffins, eller cupcakes som de gjerne kalles på 2000-tallet, har gått som en farsott fra amerikanske husmødre til norske kjøkkenbord de siste årene. Det kan gå hardt utover benkeplaten.

En ny undersøkelse, utført av det amerikanske forbrukermagasinet Consumer Reports, viser at du må være forsiktig når du lager de lekre bakverkene, i hvert fall dersom du velger å dekorere dem med glasur i friske farger. For konditorfarge lager flekker det nesten er umulig å få vekk, selv på benkeplater i harde materialer.

Har du oljet eller ubehandlet benkeplate i tre eller bambus må du være forsiktig uansett, for her setter flekkene seg. Testen viste imidlertid at også benkeplater som kan synes bestandige mot nesten hva det skulle være, suger til seg noen flekker, og nekter å slippe taket.

Disse varene bør du være forsiktig med:

Fliser: Fliser er kanskje ikke så vanlig i norske kjøkken, men det er likevel noen som velger å bruke fliser både på og bak benken. Og selv om glaserte fliser stort sett er enkle å rengjøre, er det noen flekker som sitter: Konditorfarge, fargestifter, blekk, sprittusj og rust.

Tips: Får du bort flekkene fra flisene men ikke fugene? Prøv en fugepenn

Behandlet betong: Betong er et porøst materiale, men forsegler du overflaten for eksempel med lakk, skal det tåle det meste. Noen flekker var imidlertid vanskelig å fjerne helt: Konditorfarge, varm olje, sprittusj og farget skokrem.

Her er arkitektens tips til hva du må tenke på om du velger kjøkkenbenk i betong.

Marmor: Selv ikke marmor, som er så slitesterkt at du kan lage polkagriser på det, kan stå imot de verste flekkene. Pass deg for konditorfarge og farget skokrem.

Rustfritt stål: Åh så stilig, åh så slitsomt å holde skinnende rent og fritt for fingermerker. Men det går, om du bare er nøye når du vasker. Verre er det imidlertid med avløpsrenser og sølv- og messingpuss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer