Vaskehjelp i privat bolig

- Vær hjemme første gang

- Har blitt bedt om å betale kontant - da bør det ringe noen bjeller.

PRIVAT VASKEHJELP: Før du inngår avtale med rengjøringsfirma, er det flere ting du bør avklare. Foto: Linn Merete Rognø.
PRIVAT VASKEHJELP: Før du inngår avtale med rengjøringsfirma, er det flere ting du bør avklare. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mens noen betaler 700 kroner i måneden for treningsabonnement, synes andre at det er verdt å bruke tilsvarende eller litt mer på vaskehjelp i stedet.

Enkelte synes gjerne at det er praktisk å heller benytte en rengjøringstjeneste én eller to ganger i året, når huset virkelig trenger en storrengjøring - for eksempel før en spesiell anledning eller høytid.

Vurderer du å unne deg profesjonell hjelp til en skikkelig januarvask?

Da bør du få med deg disse rådene først!

Innhenting av pris

Det åpenbare å starte med før du bestiller vaskehjelp hjem til deg, er å innhente pris fra flere ulike renholdsfirmaer, tipser Nora E. Wennberg Gløersen, forbrukerjurist ved Forbrukerrådet:

- Ta kontakt og beskriv jobben du ønsker utført så godt som mulig. Det kan være lurt å oppgi både antall kvadratmeter, rom, etasjer og meter under taket, sier Gløersen.

- Du bør også presisere om du ønsker vaskehjelp én gang eller som en fast tjeneste, og i så fall hvor ofte du ønsker tjenesten, legger hun til.

Samtidig er det viktig å være klar over at det rimeligste renholdsfirmaet ikke alltid er det beste; du får som regel hva du betaler for, hevder Vibeke Scavenius, kommunikasjonsleder hos CityMaid.

- Det kan være at de leverer grei kvalitet, men samtidig bør man tenke på hvilke arbeidsforhold som ligger bak leveransen, sier Scavenius.

Sånn sett er pris absolutt ikke det eneste som teller, understreker Gløersen.

Bakgrunnssjekk

Før du bestemmer deg for hvilket firma du vil gå for, bør du forsikre deg om at du velger en seriøs aktør, råder de to.

Forsikre deg om at de har en nettside og eget e-postdomene. Be om referanser, eller sjekk anmeldelser fra forbrukeres erfaringer ved å søke opp firmaet på nett, kanskje nabo eller familie kan gå god for noen de bruker, tipser Scavenius og Gløersen.

Det er også mulig å slå opp firmaet i Brønnøysundregistrene, og sjekke at opplysningene du har fått stemmer med det som er registrert.

Samtidig er det slik at selv om noen rengjøringsfirmaer framstår som seriøse, er de nødvendigvis ikke fullt så profesjonelle:

- Et nylig oppstartet firma bør ta en befaring, mens erfarne og mer profesjonelle aktører kan beregne pris basert på antall m² de skal vaske, understreker Scavenius.

Kontrakt

Når du har funnet et renholdsfirma du stoler på og ønsker å bruke, er neste steg å skrive kontrakt:

Det er viktig at firmaet kommer på befaring hjemme hos deg først, slik at dere sammen kan gå gjennom boligen og se på hva du ønsker å få utført, presiserer Gløersen.

- Kontrakten bør si noe om hvilke arbeidsoppgaver som skal utføres, hvordan vaskehjelpen skal komme seg inn i boligen, tidspunkt og hva du skal betale for tjenesten. Sørg for at du får en totalpris, inkludert moms, sier hun.

- Vær til stede

Selv om du har bestemt deg for firma man skal benytte seg av, kan det likevel føles litt skummelt å tillate fremmede å låse seg inn i hjemmet ditt uten at du er til stedet.

Du skal kunne kjenne at dette er trygt, men det er likevel lurt å være hjemme første gangen renholder kommer for å vaske, råder Scavenius.

- I tillegg kan det være greit å sikre ting med affeksjonsverdi. Man har ikke lov til å be om politiattest ved ansettelse av renholdere, og man kan aldri helgardere seg helt mot uærlige ansatte, påpeker hun.

Dersom kunden tar sin renholder i å stjele, bør kunden politianmelde forholdet, anbefaler Scavenius.

- Det har også vært tilfeller hvor kunder har blitt bedt om å betale kontant - da bør det ringe noen bjeller, sier kommunikasjonslederen.

- Og vi har hørt om renholdere som har tilbudt kunden å vaske svart - utenom firmaet de er tilknyttet. Dette er noe vi i vårt firma ville sett på som et brudd på en arbeidsavtale og grunn til oppsigelse, presiserer Scavenius.

Uenige om pris og kvalitet

Ifølge Forbrukerrådets veiledningstjeneste, som daglig tar imot telefonsamtaler og e-poster fra forbrukere, er det registrert 53 henvendelser på et drøyt år, i kategorien «Bolig og hytte - rengjøringstjenester».

Det er ikke tyveri og skader på inventar at folk oftest tar kontakt om når det gjelder renhold, opplyser Bengt-Eigil Ruud, seniorrådgiver, kommunikasjon hos Forbrukerrådet.

- Inntrykket er at det fleste er opptatt av er kvaliteten på vasken som er utført, og noen er uenige om pris, sier Ruud.

Dette kan også Gløersen bekrefte.

- Oppstår det konflikter, dreier det seg ofte mer om pris. Så hvis dere har en kontrakt som er tydelig på dette, er det lettere å komme til enighet, sier hun.

Men det som flere kunder ikke er klare over, er at dersom man ikke har avtalt fast pris med renholder, skal man betale det som er vanlig for tilsvarende arbeid i området der man bor, opplyser juristen

- Fikk du bare et prisoverslag, skal ikke prisen blir mer enn 15 prosent høyere enn dette estimatet, presiserer hun.

- Unngå sosial dumping

Men - overprising er neppe et problem i renholdsbransjen, hevder Scavenius; det er nok mer et faktum at man betaler for lite for tjenesten, mener hun.

- Timeprisen via et profesjonelt renholdsfirma burde ligge på rundt 500 kroner i timen. Dersom du synes dette høres mye ut, så husk at dette skal dekke langt mer enn bare timelønn, forteller hun, og utdyper:

- Arbeidsgiveravgift, feriepenger, merverdiavgift, arbeidsklær og utstyr, samt utgifter til transport er inkludert i denne prisen. Tar du direkte kontakt med en renholder som er selvstendig, bør timesprisen ikke gå under 400. Dersom timesprisen er veldig lav, bør du være skeptisk.

Det finnes flere eksempler på tilfeller hvor ansatte ikke har hatt ordnede forhold, som at de ikke har fått betalt for tid mellom kunder.

- Derfor er det så viktig å sjekke at renholdsfirmaet er godkjent - og at man ikke benytter seg av svart arbeid, understreker Scavenius.

Men selv om det ifølge Skatteetaten aldri før har vært så få nordmenn som oppgir at de kjøper svart arbeid, er det fremdeles slik at renhold er den tjenesten flest av oss kjøper svart.

Det mange ikke reflekterer over er at renholdere som betales svart sitter igjen uten krav på sykepenger, uten pensjon og uten jobbtrygghet som de fleste av oss nyter godt av.

Samfunnet sitter igjen uten skatteinntekter og med et B-lag av arbeidstakere som ikke har de samme rettigheter som oss andre, proklamerer Scavenius.

Har du først råd til å ha vaskehjelp, bør du selvfølgelig velge en som vasker hvitt, oppfordrer hun:

- For skal du først kjøpe en tjeneste i hjemmet bør du ikke bidra til sosial dumping. Det er nettopp det du gjør ved å kjøpe svarte tjenester.