Kjøpe bolig

Vær obs på dette om du vil kjøpe helt ny bolig

Det er økende interesse for boliger i nybygg, men det er noen forhold du bør være klar over.

NYE BOLIGER: Spesielt blant unge ser DNB Eiendom økende interesse for nybygde boliger. Bildet er fra Løren i Oslo, som forvandles til en moderne boligby med nybygg, butikker, kafeer og restauranter. Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix.
NYE BOLIGER: Spesielt blant unge ser DNB Eiendom økende interesse for nybygde boliger. Bildet er fra Løren i Oslo, som forvandles til en moderne boligby med nybygg, butikker, kafeer og restauranter. Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

En splitter ny leilighet i en nybygd eller prosjektert blokk kan lett friste framfor en gammel leilighet som har hatt flere forskjellige eiere.

Tenk deg dette: Ingen rar lukt, ikke fukt, null riper i parketten eller skraper på veggene. Bare nye, hvite flater klare til at du kan sette ditt preg på dem.

De siste årene har det vært mye snakk om den ventede flommen av ferdigstilte nybyggsprosjekter, ikke minst i Oslo. Legger vi til grunn at de fleste av prosjektene som ble igangsatt mellom 2016 og 2018 blir ferdigstilt, ligger det an til å bli ferdigstilt rundt 6.000 Oslo-boliger i året som kommer, skriver Eiendom Norge.

Unge er interesserte i nybygg

DNB Eiendom melder om økende interesse for nybygde og prosjekterte boliger. Stadig flere flytter inn til byene, og det betyr behov for flere boliger. Samtidig har de store byene fokusert på byutvikling i kombinasjon med å utvikle knutepunkter, som vil si at det ønskes nye boligprosjekter i nærheten av eksisterende infrastruktur, for eksempel buss, bane og tog.

- Alt dette gjør at stadig flere søker etter et nyboligprosjekt, og vi ser at det spesielt gjelder de unge. De ønsker ikke å pusse opp når de kjøper sin første bolig, men vil ha noe fiks ferdig og uten risiko sprekk i rør, dårlig håndverk eller annet fra tidligere beboere, sier Jørn Are Skjelvan, leder for DNB Eiendom Nybygg, til Dinside.no.

Han trekker fram flere fordeler med nyboliger, blant annet at de er trygge med tanke på byggestandard og forskriftskrav, at de har lave kostnader ved at du kun betaler 2,5 prosent av tomteverdien i dokumentavgift og ikke av hele kjøpesummen, som du gjør når du kjøper brukt bolig, samt at nybygg gir deg mer fritid når du slipper umiddelbart vedlikehold.

Også ulemper med nybygg

Olav Kasland, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, erkjenner at mange vil synes det er en fordel at boligen er helt ny, og at de til en viss grad kan gjøre en del egne valg for hvordan den vil se ut.

- Ulemper er, derimot, at det kan være småfeil ved en nybolig, og i tillegg kan det bli forsinkelser før et nybygg står ferdig, sier Kasland til Dinside.no.

Han ber deg også være klar over at den endelige boligen kan avvike noe fra prospektet. Hvis den avviker mye, kan det være grunn til å klage.

Etter ett år skal det foretas en ny befaring av boligen, og da kan du ta opp med entreprenøren mangler som er dukket opp i tiden fra overtagelsen og frem til da, forklarer Huseiernes Landsforbund. Men, ikke vent ett år med å si ifra om problemer som dukker opp underveis det først året.

Pass opp for villedende markedsføring

Forbrukertilsynet får fra tid til annen inn tips og klager fra forbrukere som opplever at bildebruken i prospekter og markedsføringen av nybygg ikke gjengir omgivelsene slik de faktisk er.

- Det har vært eksempler på at utbygger har retusjert bort både trær, strømkabler og andre bygg som skygger for utsikten. En utbygger ble ilagt overtredelsesgebyr for slik markedsføring i høst, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth til Dinside.no.

Tilsynet ser også utbyggere som presenterer bokostnadene som svært gunstige, noe som ofte ikke realistisk sett opp mot hva kjøperen må regne med å betale. Da er det lett å forstå at en boligkjøper føler seg snytt.

Haugseth oppfordrer utbyggere til å sørge for at markedsføringen ikke er villedende, men heller tilstrekkelig veiledende for den som er ute etter en ny bolig, samt være sannferdig i bildebruken. De må huske at boligkjøp er en av de største investeringene folk gjør, og det er viktig at de får opplysningene som skal til for at å ta informerte valg.

- Boligkjøpere bør alltid forsikre seg om at de får nødvendige opplysninger før de bestemmer seg for å kjøpe en bolig, uansett om den er ny eller brukt. For nye boliger kan det nok være viktig å sette seg inn i planlagt ferdigstillelse, og eventuelle forbehold for forsinkelser, sier direktøren.

Forbrukerne bør også sette seg inn i hva som følger med av inventar, og hvilken standard materialer og kjøkkeninnredning har. Forbrukertilsynet ser av og til eksempler på at nye boliger presenteres med dyre kjøkkenløsninger og materialer som ikke er standard utstyr, uten at det kommer fram i markedsføringen, noe som ikke er moro å oppdage slikt når du overtar.

Usikker verdiutvikling

Når det gjelder verdiutviklingen til nybygg, understreker Kasland i Forbrukerrådet at den er varierende fra bolig til bolig, i tillegg til hvor i landet boligen er.

- Vær bevisst på at du aldri er garantert en verdistigning. Det er ikke noen fast regel på dette, sier han.

Skjelvan i DNB Eiendom på sin side sier at verdiutviklingen pleier å følge den vanlige boligprisutviklingen. Han påpeker at det alltid vil være et prisforhold mellom bruktbolig og nybygg som regulerer hvor mye mer en nybyggbolig kan koste.

- Nybyggpremien, altså merverdien en kjøper er villig til å legge i en splitter ny bolig, ligger mellom ti og femten prosent i de store byene, sier Skjelvan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer