Hvor ofte bør man bytte tannbørste?

Vært syk? Husk dette!

Det er en skreven regel å skifte ut tannbørsten jevnlig. Men hvor ofte er egentlig ofte nok?

BYTT DEN UT: Har du lurt på hvor lenge du kan bruke samme tannbørste, før det er på tide å bytte den ut? Vi har svaret! Foto: Scream band / Shutterstock / NTB
BYTT DEN UT: Har du lurt på hvor lenge du kan bruke samme tannbørste, før det er på tide å bytte den ut? Vi har svaret! Foto: Scream band / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten nærmer seg, og da er det mye sykdom ute og går. Derfor er det viktig å huske dette tipset.

Er det én ting de aller fleste av oss bruker, er det nettopp dette: en tannbørste.

Men hvor lenge kan man faktisk bruke én og samme tannbørste før den bør byttes ut med en ny en? Og hjelper det å koke den for å fjerne bakterier?

- Først og fremst er det slitasje som avgjør om du må bytte tannbørste, så da vil ikke koking av børsten gi den «et nytt liv». Når busten står til alle kanter vil ikke tannbørsten ha den samme rengjøringseffekten som den har når den er ny, forteller Malin Skaar seniorsjef for kundeservice i Orkla.

Hun anbefaler at man bytter ca hver tredje måned eller oftere dersom busten spriker.

- Hvis man går for lenge uten å bytte tannbørste så kan man risikere at renholdet ikke blir like bra, som igjen kan føre til at plakk blir liggende og forårsake hull og dårlig ånde, forteller hun til DinSide.

Tegn på slitasje

Ifølge Colgate sine nettsider, så skal man bytte tannbørste jevnlig:

- Du bør bytte tannbørste når den begynner å vise tegn på slitasje, står det.

Tegn på slitasje er for eksempel når børstehårene begynner å stritte i forskjellige retninger.

Også de mener at en tannbørste holder i rundt tre måneder.

RENGJØRING: Det er ikke alltid like gøy å rengjøre toalettet, men en ting man bør tenke på er rekkefølgen man vasker i. Vi har fått råd fra en ekspert. Video: Celina Stamper. Vis mer

Vært syk?

Glomma Tannklinikk i Fredrikstad skriver også på sine hjemmesider at det ved noen tilfeller er viktig å bytte tannbørste uavhengig av hvor lenge det er siden sist:

- Har du vært syk? Da burde du bytte tannbørste. Om du pusser tennene med samme tannbørste som når du var syk, kan det resultere i at du blir syk igjen, står det.

Indikator på børstehodet

Hos Oral B anbefales det også å bytte hver tredje måned.

- De fleste tannlegene anbefaler at du bytter tannbørste eller børstehode hver tredje måned eller oftere hvis du pusser tennene mer enn to ganger daglig eller i lengre tid enn to minutter, står det på deres nettsider.

I tillegg har flere Oral-B børstehoder bust med indikatorer som bytter farge fra grønn til gul for å signalisere at det er på tide å bytte.