Test av vaffeljern

Vaffeljernene som gir de beste vaflene

Vi har testet sju doble vaffeljern. Se hvilket vaffeljern som gir best vafler - og hvilke som er mest praktiske i bruk.

TEST AV VAFFELJERN: Dinside har testet sju doble vaffeljern - og her er det store forskjeller både på brukervennlighet og sluttresultatet. Foto: Kristin Sørdal
TEST AV VAFFELJERN: Dinside har testet sju doble vaffeljern - og her er det store forskjeller både på brukervennlighet og sluttresultatet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Testen ble først publiserte i januar 2019. Løftet igjen til glede for eksisterende og nye lesere som elsker vafler, på selveste Vaffeldagen, 25. mars.

Begynner vaffeljernet ditt å synge på siste verset - også etter at du har prøvd å rense det med en mirakuløs vaskevaffel?

Da er det kanskje på tide å investere i et nytt jern. Men vil du ha et enkelt vaffeljern; altså et som lager en vaffelplate om gangen - eller vil du ha et dobbelt, som altså lager to vaffelplater om gangen?

Vi har tidligere testet enkle vaffeljern, og vinneren blant de ni vi da testet var soleklar.

(Og vi MÅ bare nevne det superkule vaffeljernet fra Sage vi hadde med i forrige test - som faktisk også lagde doble vaffelplater: Ja, det er svinedyrt - men ALDRI har det vært kulere å steke vafler! Se selv i videoen nedenfor.)

Nå blir det gøy å steke vafler! Se test av flere vaffeljern her http://www.dinside.no/936178/test-av-vaffeljern-dette-er-best-i-test Vis mer

Nå har vi satt et knippe med doble vaffeljern til test. Her er det store forskjeller både hva gjelder steketid, stekeresultat - og ikke minst pris.

Og det ene vaffeljernet bør du være ekstra forsiktig med under steking, hvis ikke risikerer du å svi enten hånda di - eller vaflene.

Slik har vi testet

Vi har teststekt vafler med samme vaffelrøre - og etter like premisser. Oppvarmingstidene nedenfor i tabellen er til jernet er varmet opp til maks, oppgitt i antall minutter og sekunder. Og steketidene er for steking på maks bruning; vi har altså hatt effektbryteren på maks, på alle vaffeljernene.

I vurderingen har vi lagt størst vekt på selve stekeresultatet, altså hvor vellykket vaffelen blir. I tillegg har vi set på hvor praktisk det er i bruk, samt valuta for pengene.

Prisene er innhentet i uke 3.

Vaffeljern Oppvarming 1. runde 2. runde
OBH Nordica Double elite4,172,312,13
Point Double waffle maker3,362,542,44
Rusta Waffle iron3,172,482,45
Senz Waffle maker4,22,002,38
Wifa Reward double4,554,054,39
Wilfa Tradisjon dobbel3,362,583,16
Åviken Elegance4,113,003,00

Senz SE3380BGS Waffle maker

Dette er et av vaffeljernenene som fremstår som de enkleste i testen - men det koster likevel nesten 500 kroner. Jernet virker stødig når lokket står oppe, og håndtaket er utformet slik at det ikke blir varmt - og du kan løfte på lokket uten å brenne deg. Det samme med bryteren for stekeinnstilling; den kan vris på underveis - uten å være for varm.

Senz SE3380BGS Waffle maker
Senz SE3380BGS Waffle maker Vis mer

Jernet må smøres før første gangs bruk, men ellers skal det ikke behøve det. Vi opplevde likevel at vaffelen satt noe fast til jernet under steking.

Det verste med dette vaffeljernet, er at det er umulig å vite når vaffelen er ferdig. Av det vi kan skjønne av en heller klønete beskrivelse i bruksanvisningen, skal det gis lyssignal når vaffelen var ferdig. Men dette virker ikke slik for oss: Lysene tenner og slukker hele tiden.

RESULTATET: Senz leverer tynne, slappe og ujevnt stekte vafler. Foto: Kristin Sørdal
RESULTATET: Senz leverer tynne, slappe og ujevnt stekte vafler. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hva gjelder lagring, er dette ikke blant de smarteste; det kan ikke stå på høykant, fordi ledningen sitter på undersiden.

Testresultat

Senz SE3380BGS Waffle maker

Stødig, god temperaturbryter

Lysvarsel fungerer ikke, må smøres, steker ujevnt

Hvordan blir vaffelen? - Nei og nei, dette er kjedelig og kjipt! Vaffelen blir veldig tynn og slapp - og det kan man nesten forutse av vaffeljernet - for det er nesten ikke plass til røre der! Jernet steker også veldig ujevnt, både på samme side og over og under - og dermed blir vaffelen sprø der den er godt stekt og slapp og litt seig der den er lite stekt.

Konklusjon: Kjipe og kjedelige vafler - til en ganske høy pris. Her får du ikke det du betaler for. Ligg unna!

Pris: 499 kroner

Terningkast: 2

Point POW191BL dobbelt vaffeljern

Vaffeljernet fra Power-kjedens eget merke tar relativt kort tid å varme opp før steking, og steker vaflene jevnt.

Point POW191BL dobbelt vaffeljern
Point POW191BL dobbelt vaffeljern Vis mer

Vaffeljernet skal smøres etter behov og gir et lyssignal når vaffelen er ferdig.

I likhet med vaffeljernet fra Rusta, blir også håndtaket her veldig varmt under steking - fordi det samler seg damp der. Så vær forsiktig - og bruk grytekluter. Det er enkelt å stille inn på forskjellig temperatur, og det er fint at hjulet for å justere varmen sitter oppå lokket - men også denne blir ganske varm under steking.

For lagring kan dette jernet nesten stå på høykant - men åpner seg litt - så har du det inn i et skap mot en vegg så vil det gå fint. Men her er det ikke spor til å kveile ledningen.

Testresultat

Point POW191BL dobbelt vaffeljern

Steker jevnt, god temperaturbryter

Varmt håndtak, høy pris

Hvordan blir vaffelen? - Point gir helt ok vafler, de er myke inni og spør utenpå, uten at de blir for harde, slik noen av de andre vaflene ble.

Konklusjon: Det doble vaffeljernet fra Point er helt greit på alle måter, det fungerer til sitt bruk og gir godkjente vafler, selv om det ikke fører til noen hallelujastemning blant testerne. Men håndtaket blir VELDIG varmt! Og prisen er høy!

Pris: 699 kroner

Terningkast: 3

OBH Nordica double Waffle iron Elite (6955)

Vaffeljernet fra OBH Nordica skal kun smøres før første gangs bruk. Jernet er blant de som steker vaflene raskest av alle i testen. Det er det eneste som råder deg til å presse ned lokket i starten av stekingen, for å fordele vaffelrøra.

OBH Nordica double Waffle iron Elite (6955)
OBH Nordica double Waffle iron Elite (6955) Vis mer

Temperaturinnstillingene er plassert noe upraktisk på nedsiden av håndtaket, og her blir det fort søl av vaffelrøre. Her er det små hull ved håndtaket som slipper ut dampen, slik at dette ikke blir varmt under steking. Du varsles med lyssignaler når vaffelen er ferdig.

Dette står fint på høykant når du skal lagre vaffeljernet, og har spor til å kveile sammen ledningen.

Testresultat

OBH Nordica double Waffle iron Elite (6955)

Kort steketid, kan lagres på høykant

Gir kjedelige vafler

Hvordan blir vaffelen? Hver plate består av fire firkantige hjerter, som egner seg godt til bretting av vaffelen, men gir utseendemessig kjedelige vafler - og de minst smakfulle av alle i testen. De blir litt kjedelige i konsistensen, og for harde i stedet for sprø.

Konklusjon: Et raskt vaffeljern som er praktisk ved lagring, men når resultatet blir kjedelige vafler, både i smak og utseende, er det et stykke til toppen av resultatlista.

Pris: 549 kroner (veil. pris 699 kr)

Terningkast: 3

Wilfa Reward dobbel (WAD-518MS)

Dette er det eneste vaffeljernet i testen som leveres med egen, spesialtilpasset øse som sørger for at du får korrekt mengde røre i formen.

Wilfa Reward dobbel (WAD-518MS)
Wilfa Reward dobbel (WAD-518MS) Vis mer

Her er det ingen problem med varmt håndtak, men også her sitter temperaturinnstillingen på nedsiden av vaffeljernet - som er upraktisk med tanke på eventuelt søl.

Men:

Dette sier Wilfa om det løse lokket på Wilfa Reward

Dinside har spurt Wilfa om en kommentar på at vi opplever at lokket på Wilfa Reward er veldig løst i hengslene og har en bratt vinkel, som i verste fall kan dette ned på hånda til den som steker vafler. Morten Hoff i Wilfa sier at de har solgt dette jernet i over 10 år, som utgjør rundt 300.000 vaffeljern totalt.

- Vi har ikke fått noen klage på dette tidligere, men jeg ser poenget ditt. Jeg har derfor bedt produktavdelingen om å justere vinkelen slik at den står litt bedre, sier Hoff.

Han legger til at det er viktig at det er litt slark i hengslene, siden vaffelen hever når den steker.

- For å ikke klemme vaffelen på en side når den hever, så må det være litt slark i hengslene. Ellers blir ikke stekeresultatet like bra, sier Hoff.

Under testing opplevde vi at lokket på vaffeljernet var veldig vinglete, på grunn av relativt løse hengsler og en ganske bratt vinkel på lokket. Det var såpass ustødig at vi opplevde det som skummelt med tanke på at det kunne falle sammen oppå hånda når man heller i røre eller tar ut vaflene - som det nesten gjorde under steking. For å unngå dette måtte vi alltid passe på å holde lokket åpent – ikke spesielt praktisk, med andre ord.

Wilfa mente dette kunne skyldes en produksjonsfeil, og sendte oss et nytt jern - som vi opplevde oppførte seg helt likt.

På maks temperatur leverer dette dårlig: Det skal i teorien varsle med grønt lys når vaflene er ferdige, men når lyset tennes er vaflene rett og slett svidde. Her burde jernet varslet om at vaffelen var ferdig mye tidligere.

Når vi skrur ned temperaturen gir de derimot veldig gode vafler - og det henger kanskje sammen med lang steketid? Vi fikk det beste stekeresultatet på innstilling 3 - og ta tok det 4,30 minutter å steke.

Wilfa Reward dobbel kommer med egen øse, slik at du får korrekt mengde røre - hver gang. Foto: Berit B. Njarga
Wilfa Reward dobbel kommer med egen øse, slik at du får korrekt mengde røre - hver gang. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
FOR HØY TEMPERATUR: På maks temperatur varsler lyssignalet litt for sent - dermed blir vaflene ikke bare godt stekt, men svidd. Skrur du derimot ned på temperaturen, blir resultatet veldig bra. Foto: Kristin Sørdal
FOR HØY TEMPERATUR: På maks temperatur varsler lyssignalet litt for sent - dermed blir vaflene ikke bare godt stekt, men svidd. Skrur du derimot ned på temperaturen, blir resultatet veldig bra. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dette står veldig stødig sammenslått på høykant, og er dermed enkelt å lagre.

Testresultat

Wilfa Reward dobbel (WAD-518MS)

Svært gode vafler, egen øse, kan lagres på høykant

Ustødig lokk, for høy temperatur på maks varme

Hvordan blir vaffelen? Dette gir de absolutt peneste vaflene - og det er disse som får førsteplassen når det kommer til selve vaffelresultatet. Vaflene er passe myke og samtidig sprø og gode i kantene, uten å være for harde.

Konklusjon: Det gir gode vafler, og smart med egen øse. Men pass på under steking - du risikerer å svi vaflene, eller deg selv ...

Pris: 599 kroner (veil. pris 1.099 kr)

Terningkast: 3. Hadde det ikke vært for at lokket er så ustødig, hadde det stått til en 5-er.

Kitchen Gear Waffle Iron (Rusta)

Dette er den store overraskelsen i testen: Her får du faktisk et billig vaffeljern som vi synes lager gode vafler! Vi rangerer faktisk vaffelresultatet til nummer to på listen - etter Wilfa Reward på 1. plass.

Kitchen Gear Waffle Iron (Rusta)
Kitchen Gear Waffle Iron (Rusta) Vis mer

Men over til detaljene: Det koster rett under 300 kroner - men det virker ikke «billig» av den grunn. Du trenger kun å smøre jernet ved første gangs bruk - og ellers ikke. Vi synes vaflene slipper jernet fint ved steking - og et grønt lyssignal viser når vaffelen er ferdig. Og pluss for at jernet kan lagres på høykant, med holder til å kveile ledningen.

Men: Den ene - og store - ulempen med dette er at håndtaket blir fryktelig varmt under steking. Det samler seg damp under håndtaket - som er verst de første minuttene etter at du har hatt i røre.

AUDA: Her blir det varmt - VELDIG varmt! Foto: Kristin Sørdal
AUDA: Her blir det varmt - VELDIG varmt! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hvordan blir vaffelen? Jøss, her er vi faktisk overrasket! Vaflene ser innbydende og bra ut, selv om de er noe ujevnt stekt. De er både sprø utenpå og myk inni: God konsistens!

Testresultat

Kitchen Gear Waffle Iron (Rusta)

Veldig gode vafler, lav pris

Svært varmt håndtak

Konklusjon: Her får du mye god vaffel for pengene! Og det er blant de raskeste vaffeljernene i testen.

Men hjelp, så varmt håndtaket blir: Du MÅ ha grytekluter!

Pris: 299 kroner

Terningkast: 4

Wilfa Tradisjon dobbel (DWA-516W)

Dette vaffeljernet lover tradisjonelle vafler, og det leverer de på til dels. Oppvarmingen av jernet går relativt raskt, og vaffeljernet trenger kun å smøres den aller første gangen du bruker det.

Wilfa Tradisjon dobbel (DWA-516W)
Wilfa Tradisjon dobbel (DWA-516W) Vis mer

Den største ulempen ved vaffeljernet er plasseringen og utformingen av temperaturinnstillingene, som er plassert under håndtaket. Her er det fort gjort å søle vaffelrøre nedi innstillingene.

Smart med åpning i håndtaket, som slipper varm damp gjennom og gjør at du ikke brenner deg når du skal åpne vaffeljernet mellom hver steking.

Du varsles med lyssignal når vaffelen er ferdig.

Ved lagring står ikke dette på høykant av seg selv, da åpner det seg. Men står det mot en vegg og uten mulighet for å gli ut, kan det stå. Det er spor til å kveile ledningen.

Du vil legge merke til at vi har med to vaffeljern fra Wilfa. Vi har valgt å ha med det rimeligste (veiledende pris) - som er dette - og det dyreste de har, for å se om det er noen forskjell på å kjøpe dyrest eller billigst.

Testresultat

Wilfa Tradisjon dobbel (DWA-516W)

Åpninger i håndtaket slipper ut damp, smøres kun første gang

Trauste vafler, upraktisk temperaturinnstilling

Hvordan blir vaffelen? Dette jernet gir jevnt stekte vafler i form av fem, litt kjedelige vaffelhjerter. Smaksmessig er vaflene midt på treet og rangert som femte best, for selv om de er myke inni og sprø utenpå, blir de litt vel harde å tygge på.

Konklusjon: Et helt greit vaffeljern som steker jevnt, men vaflene blir litt vel harde i kantene. Upraktisk med innstillinger under lokket, som fort blir tilsølt av røre. Et helt ok vaffeljern med tanke på pris og vaffelresultat.

Pris: 399 kroner (veil. pris 699 kr)

Terningkast: 4

Åviken Elegance

Dette er et av de mest romstore - altså fysisk største - vaffeljernene i testen. Det er også et av dem som lager de aller beste vaflene: Vi har rangert dette som nummer tre på lista, når vi ser på stekeresultatet, etter Wilfa Reward og Rusta.

Åviken Elegance
Åviken Elegance Vis mer

Noe av det vi liker veldig godt, er at det er så stødig. Det virker solid, og det står støtt på benken - uten fare for at lokket vipper ukontrollert igjen.

Vaffeljernene som gir de beste vaflene

Vi liker også veldig godt at formene der du heller vaffelrøra, henger sammen mellom de to vaffelplatene: Da kan eventuell overskytende røre på den ene siden fordele seg over til den andre siden - slik at potensialet for søl som renner på utsiden av vaffeljernet, blir mindre. Vi liker også at jernet med sine rette kanter er lett å rengjøre - og her blir heller ikke håndtaket eller temperaturbryteren for varm under steking. Du varsles med lyssignal når vaffelen er ferdigstekt.

Testresultat

Åviken Elegance

Gir gode vafler, steker jevnt, enkel rengjøring og lagring

Litt høy varme på maks temperatur

Dette står fint på høykant ved lagring - og er det eneste jernet med en strømkabel som kan tas helt av.

Hvordan blir vaffelen? Vi har allerede avslørt at disse vaflene er nummer tre på vår liste over stekeresultatet.

Jernet steker veldig jevnt, på begge sider av vaffelen. Her får du sprø vafler som er myke inni - men pass bare på at du ikke steker på for høy varme, for da kan de bli altfor sprø.

Konklusjon: Her får du et stødig vaffeljern som er enkelt å rengjøre og lett å betjene - og som gir deg jevnt stekte og gode vafler - til en god pris.

Pris: 499 kroner

Terningkast: 5

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer