Vaffelmiks testet: Hvilken er best?

Vi har testet tre typer vaffelmiks. Testvinneren er veldig mye bedre enn de to andre. Men den er også mye dyrere.

TEST AV VAFFELMIKS: Vi har testet tre ulike vaffelmikser. Det er store forskjeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TEST AV VAFFELMIKS: Vi har testet tre ulike vaffelmikser. Det er store forskjeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn elsker vafler, og nest etter boller er vafler den baksten flest av oss spiser oftest. Faktisk så spiser 47 prosent av alle nordmenn vafler minst én gang i måneden eller oftere.

Vafler er etterhvert blitt godt etablert som fastfood, men likevel spiser de aller fleste av oss vafler hjemme: Ifølge en uhøytidelig avstemming på Dinside, spiser 57 prosent av leserne vaflene hjemme - mens 35 prosent spiser dem på besøk eller på jobben.

Det er her vaffelmiksene kommer inn: De kan være enkle å ha liggende på hytta, eller lette å ty til dersom du rett og slett ikke orker å lage røra selv.

LES OGSÅ: Setter vaflene seg fast i jernet? Prøv en vaskevaffel - det gjør underverker!

SE FORSKJELLEN: Alle disse er stekt like lenge, på samme temperaturinnstilling. Vi har stekt vaflene i et vaffeljern med sensor, som skal steke jevnt ut i fra ønsket brunhetsgrad. Likevel er resultatene så forskjellige med de ulike vaffelmiksene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE FORSKJELLEN: Alle disse er stekt like lenge, på samme temperaturinnstilling. Vi har stekt vaflene i et vaffeljern med sensor, som skal steke jevnt ut i fra ønsket brunhetsgrad. Likevel er resultatene så forskjellige med de ulike vaffelmiksene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Blindtest

Vi har smakstestet tre typer vaffelmiks som er lett tilgjengelig i butikkene. Det er Toro og Møllerens vaffelmikser på pose, som du finner i dagligvarebutikken. Og så er det Norgesvaffelen vaffelmiks på glass, som er et produkt fra Norgesglasset, som du får kjøpt på nett eller hos Christiania GlasMagasin.

Smakstesten er utført som en blindtest. Alle vaflene er stekt i vaffeljern med sensor, på samme innstilling. Vi har karaktersatt vaflene etter smak.

Testvinner: Norgesvaffelen

NORGESVAFFELEN: 13,7 kroner per plate, eller  6 kroner per stykk om vi trekker fra kostnadene for glasset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NORGESVAFFELEN: 13,7 kroner per plate, eller 6 kroner per stykk om vi trekker fra kostnadene for glasset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
SOLEKLAR TESTVINNER: Men ganske dyr. Den koster 99 kroner for miksen. Glasset for seg koster 69 kroner, det betyr at miksen koster 30 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL
SOLEKLAR TESTVINNER: Men ganske dyr. Den koster 99 kroner for miksen. Glasset for seg koster 69 kroner, det betyr at miksen koster 30 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDette er soleklar testvinner. Den vinner både på lukt, konsistens, utseende og smak. Der de andre ser veldig industrielle ut, er det et mer «hjemmelaga» tilsnitt på denne.

Smakspanelet kommenterer at det lukter melkeprodukt av denne - i motsetning til de to andre. De synes også at den har en helt annen konsistens, og mer «hold i deigen» enn i de andre - som er veldig mye mer «svampete».

De er også enige om at det smaker mer av denne, og at den er best også på konsistens. Dette er også den eneste av miksene som har i alle fall et hint av kardemommesmak.

- Den kan fortsatt ikke måle seg med hjemmelaget, men den smaker godt og syrlig.
- Disse er fyldigere, og har mye mer «kropp». Her er det et lite «touch» av kardemomme, men den er litt for søt. Og den er mye mer fruktig på lukt.
- Dette er en soleklar vinner!

Trekk for for lite kryddersmak, selv om denne faktisk har en touch av kardemomme. Denne er også veldig høyt priset: Med alle ingrediensene og miksen inkludert, koster de 13,70 kroner per plate. Til sammenlikning koster Toro-vaflene, som er de billigste, 3,60 kroner per plate.

Du sitter imidlertid igjen med et Norgesglass i tillegg til vaflene, om ikke annet. Et 1-liters Norgesglass med hengslet lokk som dette koster 69 kroner. Trekker vi fra dette, blir plate-prisen 6 kroner per stykk.

Du tilsetter: 1 boks (3 dl) seterrømme
Antall vafler (store plater): 9 stk
Pris per pakke/plate: 99 kroner + 24,60 for rømme = 13,7 kroner per plate, eller 6 kroner med fratrekk for glasset.

Terningkast: 5

Toro vafler

TORO VAFFELMIKS: 3,6 kroner per plate Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TORO VAFFELMIKS: 3,6 kroner per plate Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
SMAKLØS: Smakspanelet synes denne var ganske intetsigende. Foto: KRISTIN SØRDAL
SMAKLØS: Smakspanelet synes denne var ganske intetsigende. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDenne er veldig jevn og uspennende i fargen, ser veldig «ferdigvaffel» og uniform ut. Er veldig mye luft, og er svampete i konsistensen. Den lukter bedre enn vaffelen fra Møllerens, men her savner vi veldig kardemommesmaken - den er totalt fraværende. Og det er ikke rart, ettersom det ikke er kardemomme i vaffelmiksen.

Dette er en veldig snill vaffel på smak, og dermed bra for deg som liker det. Men den blir veldig intetsigende - det smaker nesten ingenting. Vi ville tilsatt kardemomme i denne - noe vi for øvrig ville i alle ferdigmiksene i testen.

Testpanelet synes ikke det er veldig store forskjeller på Toros og Møllerens miks, men Toro-vaflene ser bedre ut og er ikke like salte som Møllerens.

- Nei, dette er vaffelens svar på luft!

Dette er imidlertid testens billigste vafler, med en plate-pris på 3,60 kroner.

Du tilsetter: 1 liter vann og 200 g smeltet margarin/smør eller 2 dl flytende margarin/olje
Antall vafler (store plater): 12 store plater
Pris per pakke/plate: 34,90 kroner per pakke + 8,4 kroner for margarin1) = 3,6 kroner per plate.

Terningkast: 3

LES OGSÅ: Dette spiser vi på vaflene

Møllerens vafler

MØLLERENS VAFLER: 4,4 kroner per plate Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MØLLERENS VAFLER: 4,4 kroner per plate Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
FOR DEG SOM LIKER SALTSMAK: Smaker mer salt enn de andre.  Foto: KRISTIN SØRDAL
FOR DEG SOM LIKER SALTSMAK: Smaker mer salt enn de andre. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merTestpanelet er enige om at det ikke smaker veldig mye av hverken Toros eller Møllerens miks - men at det smaker mer salt og vanillin av Møllerens miks. Samlet sett er ikke testpanelet veldig imponerte: De synes ikke denne lukter slik det skal av vafler, de er veldig svampete i konsistensen (mer enn Toro-vaflene), de har en trist farge - og er generelt veldig kjedelige.

Alle reagerer på at disse vaflene er veldig lyse og uniforme i fargen - selv om de er stekt på samme temperaturinnstilling som de andre vaflene i testen.

- Denne kjennes veldig salt. Men jeg liker saltsmak.
- Her er det også en antydning til smørsmak, som vi ikke kjenner i de andre.

Som med de andre, kommenterer testpanelet den fullstendige mangelen på kardemommesmak. Ettersom det er en mer utpreget saltsmak på disse, bør du like det dersom du går for denne miksen.

Du tilsetter: 8 dl vann og 200 g smeltet margarin/smør
Antall vafler (store plater): 10
Pris per pakke (plate): 35,50 kroner per pakke + 8,4 kroner for margarin1) = 4,4 kroner per plate

Terningkast: 3

(1) Vi har brukt Melange flytende margarin, som koster 21,90 kroner for en flaske på 520 ml. Kostnadene for vaffelplatene er iberegnet med anvendt mengde margarin.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer