Våknet til 70 ubesvarte anrop

- Vi hadde regnet med at det ville bli mye trøkk, men det var litt sjokkerende.

RØRLEGGER: Marius Rui. Foto: Privat
RØRLEGGER: Marius Rui. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi opplever iskald helg, og de kaldeste stedene kan det faktisk bli under minus 30. Sibirkulda som nå herjer øker også sjansen for frosne vannrør hjemme hos folk.

Til DinSide forteller Marius Rui, daglig leder i rørleggerbedriften Vinderen Rør i Oslo, at det er mange som har problemer.

- Jeg tror jeg våknet opp til 70 ubesvarte anrop i dag fra folk. Vi er vant til mye pågang og regnet med at det ville bli mye trøkk, men det var litt sjokkerende, forteller han.

Husk dette

Rui forteller at de jobber på spreng, men at de ikke rekker rundt for å hjelpe alle.

- Det er viktig at man hjelper alle som trenger det. Kan man løse dette på egen hånd er det til hjelp for alle, og vi får hjulpet de som virkelig trenger hjelp.

Så hva kan man egentlig gjøre for å unngå at rørene fryser?

- For å være føre var bør man få opp varmen i de rommene man vet har vannrør, enten rørene er synlig eller inne i veggen. Det er også lurt å åpne kranene og tappe ut vann for å unngå at vannrørene fryser, men det er viktig å holde seg hjemme for å følge med og bruke vifter som sirkulerer godt.

Prøv dette

Hvis man har et fryst vannrør vil det bli full stopp i krana, men det er noen triks man kan prøve selv.

- Hvis du får et fryst vannrør må det tines. Det kan gjøres med ytre påvirking av varme eller hvis man har et rør-i-rør-system kan man trekke luft fra den ene sida til den andre via dette ytterrøret på systemet, men man må ha fri tilgang på varme på hver side. Dette er en metode som flere har suksess med allerede.

Er man usikker på hva som bør gjøres oppfordres man til å kontakte fagfolk.

- Det er enkelte tabber man bør unngå. Ikke sett en varm vifte mot veggen, man må fortsatt huske på brannsikkerhet og at det kan bli lekkasjer.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Så varmt bør du ha det

Ifølge forsikringsselskapet If er det én ting som kan stå mellom deg og frostskader: tilstrekkelig varme.

Vil du unngå ubehagelige overraskelser, bør du sørge for at temperaturen i rom med vannrør holder 10-12 varmegrader, anbefaler If i en pressemelding.

- Pass også på å stenge og tette luker og kjellervinduer det trekker kaldt fra, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.