Fukt- og muggbiller

Vanlig å finne i overgangen mellom sommer og vinter

Økt fuktighet i boligen kan gjøre at små biller dukker opp.

BILLER: Et sikkert høsttegn er at disse slår seg ned i boligen din. Slik får du dem ut. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du funnet små, brunsvarte biller på vegger og tak i nærheten av et vindu i boligen den siste tiden, gjerne på soverommet?

Frykt ikke, du er ikke alene. Dette kan være såkalte fukt- eller muggbiller, som ikke er skadelige i seg selv, men heller er et tegn på at det kan være et fukt- eller muggproblem i boligen din.

Disse billene oppdages gjerne i større grad når temperaturen synker og luftfuktigheten øker, altså om høsten og vinteren. Oppdager du billene tidlig, kan du ofte fjerne dem og forebygge ytterligere «angrep» med enkle grep.

Sjekk om det er fuktskader eller muggsoppvekst

Det første du bør gjøre hvis du finner et økende antall fukt- eller muggbiller i boligen (og du er helt sikker på at det er akkurat dette småkrypet du har oppdaget), er å sjekke om det er synlige fukt- eller muggskader i boligen.

Lure steder å kikke er langs lister, i vinduskarmer, ved møbler som står inntil vegger (gjerne yttervegger som blir kaldere enn andre) og der det er røropplegg.

På kalde yttervegger i kjølige soverom finner vi ofte høy nok luftfukt til at mugg kan vokse om vinteren. Ekstra kaldt blir det bak seng og skap som står mot yttervegg. Her øker fukten og mugg trives bedre. Mugg kan vokse ned til null grader, skriver skadedyrbekjemperen Anticimex.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer