- Vann juletreet med sitronbrus eller champagne

Interiørdesigner anbefaler å vanne juletreet med sitronbrus eller champagne. Ekspertene er imidlertid ikke helt enige.

JULETRE: Sigurd Storm mener man kan vanne juletreet med sitronbrus, champagne eller musserende vin. Dette svarer ekspertene. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I videoen ovenfor kan du se interiørdesigneren Sigurd Storm sine anbefalinger for vanning av juletre:

- Det må være med sitronbrus, champagne eller musserende vin, uttaler Storm i videoen.

Men hva sier planteekspertene: Trives treet best når det får drikke brus og champagne, eller er det andre ting du heller bør fôre treet med?

Brus krever mer

Planteekspert Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania - også kjent som planteekspert i tv-programmene «Sommerhytta» på TV2, sier til Dinside at det kan fungere å vanne med brus, men da må du i tillegg tilsette andre ting, sammen med brusen.

- Du kan bruke sitronbrus, men for at dette skal fungere må du i tillegg tilsette vann, syre og bakteriedrepende midler, sier Bergh.

- Tilsetter du bare sukker, vil du få en lett oppblomstring av bakterier, og dette vil du ikke ha i vannet, da bakterier legger seg på snittflaten og blokkerer porene og vanntransporten, så vannet ikke trekkes opp, sier Bergh til Dinside.

Hun forklarer at sukker, som du jo har i sitronbrusen, er glukose, som plantene trenger for å utvikle seg. Men for holdbarheten må man ha friskt vann; man må ha syre for å holde ph-en i vannet nede - og man må tilsette litt bakteriedrepende middel for å passe på at det ikke blir oppblomstring av bakterier. Dette kan for eksempel være litt Klorin, ifølge Bergh.

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter sier til Dinside at en liten dose sukker i vannet i noen grad kan fungere:

- Treet er en snittblomst, som en rose, i praksis, og har mistet røttene som vanligvis ville sørge for vann og næring. Sukkeret i brusen kan gi treet noe energi, og syren kan holde bakterieveksten i vannet nede. Dermed kan litt sitronbrus i vannet hjelpe, sier Ladstein - men understreker at hennes viktigste råd går den andre veien, og innebærer bruk av rent vann.

Du kan se tipsene nederst i artikkelen.

- Drikk champagnen selv

Når det gjelder rådet om å vanne med champagne eller musserende vin, svarer planteekspertene:

- Det funker ikke. Drikk champagnen selv. La treet få kaldt og godt frisk vann, sier Bergh til Dinside.

Ladstein er enig med Bergh i at du ikke trenger å spandere champagne på juletreet:

- Vi har ingen indikasjoner på at alkoholholdig sprudlevann skal være fremmende for juletrær, er jeg redd – det er alltid noen som mener å ha observert dette, men jeg tviler på at det er riktig, sier Ladstein til Dinside.

De beste rådene

- Det enkleste er det beste noen ganger, sier Bergh, og gir følgende råd for pleie av juletreet når du tar det inn i stua:

- Du må selvsagt sørge for at treet har en fersk snittflate, og at det får iskaldt vann med an gang. Så må du passe på at juletrefoten er ren, at det ikke er bakterier i den, for er det bakterier i juletrefoten, vil det blokkere vanntransporten, sier Bergh.

- Og så bør du passe på så treet ikke står for varmt - og det bør få rent, kaldt vann hver dag, sier hun.

Har du aldri vasket juletrefoten, bør du kanskje la den få en runde med vaskekosten før treet tas inn. Du kan vaske den med litt Klorin, eller noe annet som er bakteriedrepende.

Og dersom du absolutt ønsker å bruke en næringsblanding til treet, sier Bergh at du også kan bruke en pose med holdbarhetsmiddel som du ofte får med fra blomsterbutikken når du kjøper snittblomster.

Ladsteins beste råd er i samme gate som Berghs:

  • Pass på at treet ser fint og friskt ut når du kjøper det. Ser det tørt ut, kjøp et annet sted. Nå når temperaturen beveger seg mye opp og ned tørker treet lettere ut, særlig hvis det er lenge siden det er hogget (spør gjerne)
  • Sag av minst 2 cm nederst på stammen før du setter treet umiddelbart i en bøtte med vann
  • Tilvenn treet gradvis innetemperaturen, etter at du har saget. Et opphold f.eks. i gang, i garasje eller liknende kan gjøre overgangen mindre brå.
  • Sett treet helst unna varmepumpe og varmeovn.
  • Fyll på jevnt med rent, kaldt vann, prøv å unngå at juletrefoten tømmes (det kan være krevende, de første døgnene kan treet drikke mye hvis det er friskt)
  • Det er naturlig for et tre, særlig et tradisjonelt grantre, å miste noen nåler når det kommer inn. Få ikke hetta – det er neppe synlig når treet er pyntet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer