- Vannbasert eller oljebasert?

Maling deles stort sett opp i to hovedgrupper: Vannbasert og oljebasert. Den første kan igjen deles opp i lateksmaling og akryldispesjonsmaling. Og så finnes det selvfølgelig kombinasjoner av disse. Forvirret? Her er en kjapp innføring i malingstypene som brukes innendørs. Stikkordet er: Inneklima.

Publisert
Sist oppdatert

Oljebasert

Oljebasert maling inneholder bindemiddelet alkyd (og kalles følgelig også alkydmaling) som er en kjemisk forbindelse av tørkende oljer og kunstharpiks. Alkydmaling fortynnes med white-spirit, som ikke er direkte sunn å innhalere når den fordunster. Dette er imidlertid kun et problem mens du holder på med oppussingen - hakket verre er det at selve malingen kan inneholde opptil 70 prosent organiske løsemidler, som ikke er ideelt for inneklima hverken når du maler, eller på sikt. (Hvor mye løsemidler som eventuelt avgis varierer fra maling til maling. Snakk med din fargehandel.)

Vannbasert

Det finnes to typer vannbasert maling som virker omtrent likt: Lateksmaling (PVA) og akryldispesjonsmaling. Malingen er basert på mikroskopiske plastpartikler som er blandet i vann. Når de tørker, danner disse partiklene en uoppløselig og elastisk film. Konserveringsmidlene som er tilsatt en rekke malingstyper (både vannbaserte og oljebaserte) kan være allergifremkallende for følsomme personer. Før kunne det være problemer med at løsemider i vannbasert maling avga gasser til innemiljøet i lang tid etter påføring, men dette er ikke lenger vanlig i vannbaserte malingstyper. Noen vannbaserte malinger inneholder små mengder organiske løsemidler, men det finnes varianter fri for løsemidler på markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer