Vannskade? Da bør du handle raskt

Etter tre til fem dager kan det allerede være for sent å begynne tørking av problemområdet.

VANNSKADE PÅ BOLIGEN: Er du rask med å tørke vannskaden, kan du unngå problemer med muggsopp. Foto: NTB SCANPIX
VANNSKADE PÅ BOLIGEN: Er du rask med å tørke vannskaden, kan du unngå problemer med muggsopp. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet vannskader på norske boliger er ifølge Finans Norge økende. I 2014 viste de til at det hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem, som tilsvarer 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag.

De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet.

Skulle din bolig bli utsatt for en vannskade, for eksempel i forbindelse med store nedbørsmengder, gjelder det å ta tak i problemet umiddelbart.

En uke er for sent

- Etter en vannskade må tørking starte så raskt som mulig, og minimum etter tre til fem dager. Å starte å tørke opp en vannskade etter en uke er ofte altfor sent, sier professor Stig Geving ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU.

Årsaken er at jo lenger konstruksjoner står fuktige, jo større risiko er det for muggvekst. Danner det seg muggsopp, kan denne spre seg videre i konstruksjonen og bli et potensielt helseproblem.

IKKE VENT: Stig Geving, professor ved NTNU, anbefaler alle som får problemer med vann i boligen, om å handle umiddelbart. Foto: Berit B. Njarga
IKKE VENT: Stig Geving, professor ved NTNU, anbefaler alle som får problemer med vann i boligen, om å handle umiddelbart. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


- Jo lenger man venter, jo lettere blir det for muggsoppen å etablere seg, understreker Geving, og legger til at enkelte materialer er mer utsatt enn andre.

- Mugg krever næring, og for eksempel gipsplater gir mye næring til muggsoppen. Her kan det komme mugg etter bare et par dager, sier Geving.

Du bør lufte og avfukte

Mens man venter på å få utbedret vannskaden, anbefaler han boligeiere å lufte godt for å gjøre luftfuktigheten så lav som mulig.

- Har man i tillegg tilgang på en avfukter, kan det også være lurt å montere en slik i det rammede rommet. Man bør derimot ikke sette opp temperaturen, siden høy temperatur gir bedre vekstforhold for muggsoppen, understreker han.

Ønsker man å gjøre større tiltak umiddelbart, kan fjerning av gulvlista og eventuelt de nederste gips- eller sponplatene på veggen gi bedre uttørking. Men man bør forhøre seg med forsikringsselskapet først og avklare om det er uproblematisk.

Les også: Så ofte blir det vannskader på norske boliger

Går på forsikringen

Pass på taket!

De fleste standard villaforsikringer dekker ikke skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp, dersom du ikke har foretatt nødvendig jevnlig vedlikehold.

Les også: Ta taksjekken, før det er for sent!


En tradisjonell boligforsikring vil vanligvis dekke alle typer vannskader som skyldes rørbrudd, samt vannskade som skyldes ekstrem nedbør.

Ved en vannskade vil forsikringsselskapet dekke kostnader til takstmann for å kartlegge skadens årsak og omfang. Dessuten vil de bistå med å skaffe godkjente håndverkere til utbedringen eller reparasjonen.

Nødvendig å rive?

En tradisjonell boligforsikring vil vanligvis dekke alle typer vannskader som skyldes rørbrudd, samt vannskade som skyldes ekstrem nedbør.

Ved en vannskade vil forsikringsselskapet dekke kostnader til takstmann for å kartlegge skadens årsak og omfang. Dessuten vil de bistå med å skaffe godkjente håndverkere til utbedringen eller reparasjonen.

Ifølge professor Stig Geving vil det i mange tilfeller lønne seg for boligeieren å rive en konstruksjon, enn å tørke den.

- Det er ikke alle konstruksjoner som er så lett å tørke, understreker Geving.

Og er det for eksempel snakk om oversvømmelse i kjeller, der vann har stått godt opp på veggen over noe tid, kan man være sikker på at eventuell isolasjon er blitt gjennomvåt.

- I slike tilfeller ville jeg definitivt åpnet deler av veggen og fjernet den våte isolasjonen, sier Geving.

Men det er ikke sikkert forsikringsselskapet vil gå med på å betale for å rive konstruksjonen og bygge opp på nytt.

- Vårt utgangspunkt er at vi tørker konstruksjonen, så sant håndverkeren garanterer at konstruksjonen blir tørr, samt at mulige soppsporer er sanert bort. Hvis forbrukeren til tross for dette ønsker å rive hele konstruksjonen, må han ta kostnadene selv, sier Aani Rysstad.

Les også: Slik er du forsikret mot naturskader

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer