Hvordan fjerne merker fra vegger?

Vanskelig å fjerne

De aller fleste har kanskje opplevd å få merker på veggen. Men hvordan får man de egentlig bort igjen?

Merker på veggen kan være vanskelig å få bort, derfor har vi fått tips fra ekspertene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Dersom du har fått merker på veggen din, kan det være vanskelig å få vekk. Hvor enkelt det er å få dem bort kommer også an på veggens overflate.

Vi har pratet med ekspertene og fått deres beste tips.

Prøv med et viskelær

Hvis det er merker etter metall slik som for eksemper ringer, nøkler eller bilderammer i metall benyttes et rent viskelær for fjerning av denne type merker, forteller kategorisjef Martin Fjeller i Byggmakker til DinSide.

Fjeller legger til at ved andre typer merker benyttes lunkent såpevann og en myk svamp eller bomullsklut, for så å tørke forsiktig over.

- Avhengig av type malingsprodukt varierer graden av vaskbarhet, sier han.

Dersom ikke merkene forsvinner etter dette anbefaler han å male over igjen.

- Alternativt kan det holde med flekkmaling. Dette avhenger av type maling, samt hvor lenge det er siden veggen ble malt.

Vær litt forsiktig

Malin Skaar seniorsjef i Orklas kundeservice forteller at man i utgangspunktet skal være litt forsiktig med å vaske vegger, siden det dessverre stort sett blir litt skjolder.

- Men når det først har kommet så synlige flekker så melder jo behovet seg. Jeg ville nok prøvd med en lett fuktet mikrofiberklut i første omgang. Veldig forsiktig og et lite område av gangen, forteller Skaar til DinSide.

Hun sier at man også kan prøve å tilsette salmiakk i en bøtte med vann, og at man bør følge blandingsforholdet på flasken.

- Men dette er noe vi vanligvis kun anbefaler dersom man skal male etterpå. Vask over med rent vann til slutt.

- Uansett hvilken metode man velger å prøve så er det viktig å prøve seg forsiktig frem. Ikke alle malingstyper er så godt egnet for vask, så resultatet kan ende opp med å bli verre enn opprinnelig flekk. Generelt bør vegger tørrmoppes fremfor å bruke fuktighet, sier hun.

Vanskelig å fjerne

Vibeke Scavenius i CityMaid forteller også at merker fra vegg er vanskelig å fjerne. Hvordan bør man egentlig gå fram?

- Det kommer helt an på underlaget og hva det tåler. Det kan uansett være vanskelig å fjerne flekker generelt sett på vegger uten at det blir skjolder.

Scavenius er enig i Skaar sin metode der man prøver å bruke en mikrofiberklut i vann.

- Tørk alltid fra flekkens utside og innover, så unngår du at flekken sprer seg utover, forteller hun.

Hjelper ikke det, forteller hun at man kan forsøke med litt såpe, som for eksempel oppvaskmiddel.

- Hvis underlaget tåler det, kan man eventuelt teste å skrape bort flekken. Men dersom man har skubbet et møbel bortover veggen, slik at maling har smittet av på veggen, kan det være at det også har blitt riper. Da er eneste løsning å male over, sier hun.

Styr unna

Det er ikke alle metoder som er verdt å prøve ut, ifølge Scavenius.

- CityMaid bruker profesjonelle metoder og rengjøringsmidler. Vi vil nok ikke anbefale å benytte natron eller eddik ved fjerning av flekker på vegg sier hun.

Da kan du risikere å få flekker på veggen, ved at syren fjerner fargen på malingen eller tapeten. Syre kan også bleke treverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer