Vanskelig å selge innrøkte boliger

Hver tredje boligkjøper vil ikke kjøpe bolig av røykere.

Ikke akkurat nybakte brød: En av tre danske boligkjøpere vil ikke kjøpe bolig av røykere. Ville du? Foto: colourbox.com
Ikke akkurat nybakte brød: En av tre danske boligkjøpere vil ikke kjøpe bolig av røykere. Ville du? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ville du kjøpt en innrøkt bolig? I en undersøkelse blant brukerne av den danske boligportalen boligsiden.dk svarte 30 prosent at de ikke ville være interessert i å kjøpe en bolig av noen som har røkt innendørs. Snaue 40 prosent kunne kjøpt boligen, men da mot et avslag i prisen, melder portalen.

Ifølge Tormod Boldvik, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og megler i Krogsveen i Drammen er det ikke utenkelig at vi ville fått lignende resultater dersom vi hadde stilt samme spørsmål her hjemme. Heldigvis er det langt mellom de innrøkte boligene, men det hender han kommer over dem:

Det beste er jo selvfølgelig å slutte, men skal du selge boligen bør du i det minste ta sigarettene med utendørs, er rådet fra Tormod Boldvik, megler og leder av NEF. Foto: NEF
Det beste er jo selvfølgelig å slutte, men skal du selge boligen bør du i det minste ta sigarettene med utendørs, er rådet fra Tormod Boldvik, megler og leder av NEF. Foto: NEF Vis mer


– Det er litt vanskelig å tallfeste hva det vil bety, for det er mange ting som spiller inn. Er det et oppussingsobjekt i utgangspunktet betyr det mindre enn om det egentlig er en pent oppusset bolig, men som likevel blir et oppussingsobjekt, sier Boldvik til DinSide. – Det gir et dårlig førsteinntrykk, og førsteinntrykket kan være avgjørende for salg. Det kan etterlate seg frykt hos noen kjøpere om at man ikke får det bort.

Les mer om hvordan du best klargjør boligen for visning og få med deg innspill fra megler Odd Lennart Willassen som synes mange går seg bort i stylingen.

Røyke inne = oppussingsobjekt

Ikke akkurat nybakte brød: En av tre danske boligkjøpere vil ikke kjøpe bolig av røykere. Ville du? Foto: colourbox.com
Ikke akkurat nybakte brød: En av tre danske boligkjøpere vil ikke kjøpe bolig av røykere. Ville du? Foto: colourbox.com Vis mer


Karsten Onsrud, salgsdirektør i eiendomsmeglerselskapet Fokus Krogsveen har tidligere anslått verditapet på en nikotinskadet bolig overfor DinSide på inntil fem prosent. Og skal vi tro Boldvik vil en skikkelig innrøkt bolig nesten uansett bli sett på som et oppussingsobjekt. Så dersom du pusser opp og vet at du skal selge i fremtiden vil det lønne seg økonomisk å ta med sigarettene utendørs.

I korte trekk vil en innrøkt bolig nesten uansett bli sett på som et oppussingsobjekt. Det kan derfor lønne seg å ta noen grep i forkant, tror Boldvik.

Er boligen sterkt preget av røyking inne, og alt er gult, inkludert den hvite kjøkkeninnredningen kan det kreve så mye arbeid at boligen likegodt kan selges som et oppussingsprosjekt.

– Det vil være grader av det. I en del sammenhenger ville jeg nok pusset opp før jeg solgte, i hvert fall noe; byttet ut tepper og tekstiler, og malt vegger og tak. Andre steder kan det rett og slett holde med en grundig vask, og at man slutter å røyke inne i en periode før man selger.

Les mer om oppussingen som øker verdien på boligen din og hva en velstelt hage kan ha å si for salgsprisen.

Slik blir du kvitt lukten

Det er ikke bare å male over sotflekkene, om du ikke ønsker å gjøre jobben om igjen om kort tid.  Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
Det er ikke bare å male over sotflekkene, om du ikke ønsker å gjøre jobben om igjen om kort tid. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Enten du skal selge - eller kjøpe - en innrøkt bolig: Heldigvis finnes det råd. Du kan lufte så mye du vil, men noe vil sitte igjen i vegger og tak.

Skal du male over en nikotinskadet flate, risikerer du også at malingen blir flekkete eller skjoldete etter en stund, om du ikke grunner riktig. Det kan være sot du ikke ser som slår gjennom. Det kan også komme på grunn av fukt eller jernholdig sand i murpussen. Dette gjelder forøvrig også med vanlige sotflekker, som for eksempel rundt peisen.

– Jeg har jo hørt om folk som ikke får malingen til å sitte i taket, sier Boldvik, men peker på at dette kun er i de aller mest ekstreme tilfellene.

De fleste produsenter har en variant av en isolermaling eller sperregrunning. Beckers' heter Scotte Isolermaling, Jotuns heter Kvist- og sperregrunning, Flüggers heter Interior stopp primer.

De har ørsmå variasjoner i beskrevet bruksområde, men de aller fleste slike grunninger har til felles at de skal dekke over

Les mer: Ny maling skal fjerne røyklukt med bare ett strøk

Hva med heksesot?

Er du så uheldig at du har fått problemer med heksesot, har du en litt vanskeligere oppgave foran deg. Det er ikke sikkert det er fyring som er årsaken. I moderne boliger opplever mange å få problemer med heksesot. Et av midlene som kan fungere for å fjerne det sorte belegget er forøvrig fettløsende spray fra plumbo. Får du problemer med heksesot, kan det være du kan få erstatning.

Les mer: Ny maling kan være en av grunnene til heksesot

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer