Våre beste vaffeltips

Hvilket vaffeljern er best for å lage verdens beste vafler? Hva har du på vaffelen? Og husk vaskevaffelen!

VAFFEL MED HVA? Få tips om de beste vaffeljernene fra våre tester - og lag de beste vaflene i dag. Og hvorfor ikke prøve makrell i tomat på vaffelen? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VAFFEL MED HVA? Få tips om de beste vaffeljernene fra våre tester - og lag de beste vaflene i dag. Og hvorfor ikke prøve makrell i tomat på vaffelen? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan takke svenskene for mye: Billig kjøtt, billig taco, billig pizza, billige bakevarer, billige toalettsaker, billig godteri, billige apotekvarer (selv om vi nå er inne i en periode hvor svenskehandelen er blitt dyrere) - og noen vil også hevde at vi kan takke svenskene for vaffeldagen.

Vaffeldagen - eller «våffeldagen» som den altså heter hos våre gode naboer - er 25. mars, som altså i år er nettopp i dag, onsdag.

Og den er etter sigende altså opprinnelig svensk. En av forklaringene går slik:

I middelalderen feiret vi Vår frue, altså jomfru Maria, den 25. mars. Maria ble omtalt som «vår fru» - budskapsdagen ble da kalt «vårfrudagen» – som ble til «våffeldagen».

I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake, men etterhvert ble det vanlig å spise vafler. Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.

Her er våre beste tester og tips som du kan ta med deg om du skal frese opp vafler til lunsj, middag eller kvelds i dag:

#1: Ta en vaskevaffel

Det er ikke kun stekepanna og kopper og kar som må vaskes iblant: Også vaffeljernet kan ha godt av en skikkelig rengjøring - men da skal du selvsagt ikke senke det i vaskevann eller legge det i oppvaskmaskina.

Den beste måten å rengjøre vaffeljernet på, er med en vaskevaffel.

En vaskevaffel er en blanding av mel, salt og vann som du steker som en vanlig vaffel - men som du altså kaster etterpå.

Det er temmelig enkelt - og det gjør underverker på vaffeljernet dersom du kanskje synes røra setter seg fast eller det rett og slett ser ut som om det trenger en runde med rengjøring.

I vår artikkel om vaskevaffel finner du oppskrift og fremgangsmåte.

#2: Det beste vaffeljernet

Vaffeljernet har faktisk stor betydning for hvor gode vaflene blir. Det er blant annet stor forskjell på om vaffeljernet lar vaffelen heve og bli sprø og luftig - eller om det bare klapper sammen røra så det blir som en flat og uinspirert, kjedelig vaffel.

Vi har testet både doble vaffeljern og enkle vaffeljern - og for begge produkttypene er det store forskjeller.

Her kan du lese vår ferskeste test av enkle vaffeljern - og se hvilket som vinner og terningkast for de andre.

Her kan du lese vår test av doble vaffeljern - og se både vinneren og terningkastene for alle de sju vaffeljernene i testen.

#3: Det kuleste vaffeljernet

Dette må vi bare nevne, for selv om det er noen år siden vi gjorde testen, har dette frest seg fast i minnet - og det gjelder ikke bare oss men også andre som fikk oppleve det ganske så spesielle vaffeljernet.

Ja, det er dyrt - og ja, det lager ikke den klassiske norske vaffelen - men det lager absolutt fantastisk gode vafler. Og har veldig kule funksjoner.

Det omtalte vaffeljernet fra Sage inngår i vår test av vaffeljern - men du kan også se videoen her:

#4: Hva har du på vaffelen?

Holder du deg til syltetøy og ost på vaffelen? Hvorfor ikke prøve noe nytt:

Da Dinside spurte leserne om hva de har på vaffelen, fikk vi mange gode tips som vi også har testet ut på privaten i ettertid - og mye av det har smakt overraskende godt på tross av at vi har vært mildt sagt skeptiske i utgangspunktet:

For eksempel makrell i tomat på vaffelen.

Vi kan også nevne egg og kaviar, salami eller ketsjup og løk.

Har du andre tips eller favoritter? Del dette i debatten nedenfor eller på Facebook.

#5: Andre ting du kan steke i vaffeljernet

Har du vaffeljern men er ikke hypp på vafler akkurat nå?

Det er mye vaffeljernet kan brukes til, som ikke er vafler:

Du kan steke bacon i vaffeljernet eller lage brownies - eller røstipoteter.

Her er åtte smarte ting du kan lage i vaffeljernet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer