Våre inntrykk

En så billig TV må vel ha noen stygge vedheng? Vi tok en lyntest, nok til å kunne avsløre eventuelle store svakheter.

Publisert
Sist oppdatert

TECO-TVen kommer i to deler; selve skjermen, og foten som må monteres før du kan sette den på TV-bordet. Foten må skrus fast ved hjelp av seks medfølgende stjerneskruer. Deretter er det bare å snu TVen og plassere den på et egnet sted.

- Den var ikke spesielt lett, uttrykker jeg spontant. Lette produkter i denne sammenheng har ofte vist seg å være et dårlig tegn.

- Den ser jo ikke spesielt ille ut heller, sier en annen i testpanelet, Øivind Idsø. TVen har en sort, blank ramme rundt den matte skjermen. Høyttalerne sitter under.

- Ikke mulig å justere vinkelen vertikalt. Heller ikke å snu TVen uten at foten følger med, sier jeg, og demonstrerer.

- Nei, men det er ikke veldig uvanlig blant billig-TVene, sier Øyvind Paulsen, som sannsynligvis har testet flere TVer enn noen andre produkttestere her til lands.

Jeg demonstrerer videre at foten er i overkant myk. Det blir mye bevegelse når jeg berører skjermen. Vi har sett stødigere føtter, for å si det slik.

En stor 42" plasma fra Panasonic til venstre, og vår billig-TV til hyre. Her ser du også at det er stor forskjell i størrelsen. 32" blir litt lite for store stuer, synes vi. PS! Bildet kan gi inntrykk av å mangle en del detaljer, men det skyldes først og fremst innstillinger i kameraet. Det er imidlertid ikke fullt så tydelige detaljer i lyse og mørke partier på billig-TVen som på den langt dyrere plasmaen.
En stor 42" plasma fra Panasonic til venstre, og vår billig-TV til hyre. Her ser du også at det er stor forskjell i størrelsen. 32" blir litt lite for store stuer, synes vi. PS! Bildet kan gi inntrykk av å mangle en del detaljer, men det skyldes først og fremst innstillinger i kameraet. Det er imidlertid ikke fullt så tydelige detaljer i lyse og mørke partier på billig-TVen som på den langt dyrere plasmaen. Vis mer


Vi skrur på TVen. Det kommer relativt raskt et blått bilde, som indikerer "intet signal". Mens Øivind og Øyvind utforsker tilkoblingene på baksiden, blar undertegnede i bruksanvisningen.

Tilkoblingspunktene sitter på sidene bak, og dermed er det grei skuring å få hengt TVen på veggen.
Tilkoblingspunktene sitter på sidene bak, og dermed er det grei skuring å få hengt TVen på veggen. Vis mer


Jeg er utdannet norsklærer, og lar meg imponere over at den faktisk inneholder forståelige oversettelser. Ja, til og med illustrasjonsbildene av menyene er oversatt til norsk. Det er ikke vanlig kost når man snakker om billig-billig-produkter fra elektronikkhyllene.

Menyene kommer faktisk i norsk språkdrakt, altså. Vi setter inn HDMI-kabelen, og velger riktig inngang fra fjernkontrollen. Snart har vi et klart bilde fra Canal Digital-boksen vår.

Vi har satt opp en annen TV ved siden av. Det er en langt dyrere og større TV fra Panasonic. Ikke for å kjøre duell, men for å danne oss et inntrykk av forskjeller i bildebehandlingen. Det gjør man best når TVene står side om side.

Og bildet på Tecoen skremmer oss ikke. Det er lyssterkt, og scener med god balanse mellom mørke og lyse partier ser bra ut. Etter hvert kommer noen mørke scener. Vi ser tydelig at sort ikke er ordentlig sort, men koksgrått med en svak touch av blått. Detaljnivået i de aller mørkeste og lyseste partiene er ikke på topp.

- Heller ikke uventet, sier Paulsen. De fleste TVene i lavere prisklasser har sine klare begrensninger på dette punktet.

Svakheten er imidlertid ikke så ille som vi kanskje hadde sett for oss på forhånd. Hadde vi betraktet TV-bildet isolert, er det ikke en gang sikkert vi hadde tenkt særlig over det.

Grei betjening, og et menysystem på norsk som er enkel å forstå.
Grei betjening, og et menysystem på norsk som er enkel å forstå. Vis mer


Lyden er så som så. Det er TV-lyd. Ønsker du noe bedre, kobler du til eksterne høyttalere. Dette duger til Dagsrevyen, men blir for svakt til musikkopplevelser. Naturligvis.

- Ah! Der ser du en tydelig svakhet, utbryter Paulsen. - Sjekk panoreringen. En bil kjører over skjermen. Bevegelsen hakker litt. TVen ved siden av viser samme bilde helt uten hakking.

- Det er forsåvdit heller ikke uvanlig. Ikke noe verre her enn på andre billig-TVer, understreker Paulsen.

Vi skifter inn-kilde. Denne gangen er det høyoppløselig materiale som skal testes, nærmere bestemt en Blu-ray-film. Oppløsningen er 1080P, 1920 x 1080 piksler. En god del mer enn denne TVen klarer å vise, her går grensen på 1366 x 768 piksler.

TVen har ingen problemer med å skalere bildet. Nederst i høyre hjørne dukker det opp en melding om at materialet er 1080P. Bildet er sylskarpt.

Handlingsmessig er filmen er elendig, men Blu-ray-bildet skarpt og fint. Men neida, vi ville ikke hatt noen problemer med å kose oss med denne TVen, popcorn og Cola en fredagskveld.
Handlingsmessig er filmen er elendig, men Blu-ray-bildet skarpt og fint. Men neida, vi ville ikke hatt noen problemer med å kose oss med denne TVen, popcorn og Cola en fredagskveld. Vis mer


- Ja, rett forfra er dette helt greit, sier Paulsen.

- Når jeg står her, blir bildet ganske mye mattere, sier jeg. Jeg står oppreist, skrått ved siden av skjermen. Svakheten jeg sikter til gjelder svært mange LCD-TVer. På dette punktet er plasma fortsatt bedre.

Kontrasten avtar tydelig når vi betrakter bildet fra siden, ovenfra.
Kontrasten avtar tydelig når vi betrakter bildet fra siden, ovenfra. Vis mer


- Dette ser slett ikke verst ut, altså, sier Idsø. Han kjøpte seg en 40-tommer for 2 1/2 år siden og betalte godt over 20 000 kroner. - Sortnivåvet på min TV er bedre, sier han, i et forsøk på å bevare overbevisningen sin om at han gjorde en god investering den gang. Han antyder imidlertid med kroppsspråket at han sannsynligvis hadde kjøpt en langt billigere TV i dag.

- Ikke noe dramatisk dårligere med tanke på skarphet og innsyn i hvert fall. Kanskje litt mer hakking ved panorering, fortsetter han mens han myser mot skjermen.

Vi prøver forskjellige innganger, skifter kanaler på fjernkontrollen og gjør forskjellige innstillinger.

- Helt greit dette altså, sier jeg etter hvert, og de andre nikker bekreftende. Ting er for det meste rett fram, med unntak av knappen midt mellom navigasjonsknappene på fjernkontrollen IKKE er OK-knapp. For å bekrefte et valg må du trykke på PIL HØYRE. Det kan vi leve med, til denne prisen.

Menyene er oversiktlige, og navigeringen er midt på treet hva angår kompleksitet og muligheter. Norske menyer med bra språk er behagelig.

- Hva skal vi si til dette da, gutter, spør jeg. De to andre i testpanelet klør seg på haken mens de studerer TVen.

- Dette var faktisk litt overraskende, utbryter Paulsen. Dette ser ut til å være en helt grei TV til en veldig lav pris. Det finnes dyrere TVer som er dårligere, det er helt klart, sier Paulsen.

- For ett år siden hadde en tilsvarende TV antakelig kostet rundt 7 000 kroner, avslutter han.

Vi understreker at vi ikke har kjørt full testprosedyre på TVen, men at vi ikke har oppdaget forhold under denne mini-testen som skulle tilsi at dette er noe dårlig kjøp. Heller tvert i mot.

For mer informasjon om denne modellen, sjekk Komplett.no

Tilbake

Her finner du drøssevis med TV-tester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer