Gjøremål om våren

Vårens 7 viktigste gjøremål

Har du alt dette på stell, går du en behagelig sommer i møte!

SE OPP!: Når du er i gang med vårrengjøringen utendørs, er det viktig å huske på å sjekke tak og takrenner! Flere tips får du her. Foto: NTB Scanpix. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Hvert år bør du klargjøre hus og uteområde for vinteren for å beskytte det mot kaldt og surt vær. Men når våren og mildværet dukker opp, er det på tide med en skikkelig utendørs vårrengjøring igjen.

Det er mye du kan gå i gang med, men her får du de viktigste tipsene!

1: Utvendig husvask

Det er særlig når våren er her med sine lysere, tørrere dager at skitt og støv kan vises ekstra godt på huskledningen - spesielt trafikkfilm, sot og pollen setter seg ofte i kledningen.

Regelmessig rengjøring av husveggene forlenger levetiden på malingssjiktet, ifølge Kristian Owren, administrerende direktør i Ifi.

Derfor er det smart å starte våropprustningen utendørs med en god vask av fasaden, mener han.

- Og når du vasker går du ofte systematisk over bygget, og det er da en gylden anledning til å sjekke tilstanden til bygget ditt også, tipser Owren.

Til utvendig husvask trenger du en egnet såpe, men her funker også både grønnsåpe og zalo fint, gjerne en kost eller stor svamp, spyleslange eller høytrykkspyler.

Men før du begynner spylingen:

- Sjekk at utekrana er i orden, bytt eventuelt pakningen eller installer en mer moderne løsning, råder Owren.

Har du høytrykkspyler bør også den få en sjekk før du bruker den:

Er slangen hel? Hva med pakninger? Er det rust eller andre uønskede substanser på materiellet? Litt fett på skrufatningen kan være gunstig.

2: Se etter sår og skader

Mens du vasker husfasaden, bør du altså sjekke nøye om malingen eller beisen ser bra ut. Dette er også noe du bør ta deg en runde på og sjekke etter vask også.

Her har Owren følgende tips:

 • Se etter mekaniske skader i malingsfilmen. Små hakk og sår bør utbedres raskt.
 • Sjekk om det ytterste malingssjiktet flasser av. Det kan medføre vanninntrenging.
 • Vær obs på oppsprekking i malingsfilmen. Det kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Vær ekstra obs på utsatte detaljer, som endeved og vinduer.
 • Se om malingen noen steder har løsnet helt inn til bart treverk. Da er ikke treverket lenger beskyttet, og det er i hvert fall på tide å ta i et tak.

Når du vasker ute, bør du også sjekke grunnmuren for eventuelle skader og sprekker. Det er lurt å dokumentere med bilder slik at du kan følge med på utviklingen, råder Owren.

- Se også om treterrassen ser tørr ut, og sjekk eventuelt om vann trenger inn. Da skjønner du om du trenger å behandle den i år, legger han til.

3: Titt på taket

Når du tar for deg huset utvendig bør du heller ikke glemme taket. Så finn frem stigen og sikre den godt:

- Se at alle taksteiner er på plass og hele, og at pipa er i orden. Er det mose på taksteinene bør dette fjernes, råder Owren.

- Sørg også for at takrenner og sluk er rene og åpne, så vannet renner unna. Sjekk også om skjøter er tette.

4: Er redskapene i orden?

For mange av oss er vår og sommer synonymt med hagearbeid og andre trivelige gjøremål utenfor huset.

Men da gjelder det å ha redskapene i orden.

Derfor er det smart å ta en sjekkrunde også her. Om noe er ødelagt er det ikke sikkert at du trenger å kjøpe nytt utstyr av den grunn!

 • For eksempel riva: Hvis tuppen på skaftet har begynt å bli mør slik at selve raka ikke sitter ordentlig er det modent for inngrep - her kan du lese om hvordan du fikser riva selv!
 • Har du lite luft i hjulet på trillebåra? Skru det av og ta det med på bensinstasjonen, eller pump det opp med håndkraft.
 • Sjekk også at skaft og fester sitter godt på spader, skuffer, hakker og spett. Spesielt redskap du bruker sjelden har en egen tendens til å forvitre.
 • Gode hagesakser varer dessverre ikke evig, så kanskje tiden er inne for noe nytt?

5: Slik begynner du hagearbeidet

Når du har forsikret deg om at alt utstyret er i orden, er det bare å slå deg løs med hagearbeid!

Begynn med å skaffe deg et overblikk over alt som må fikses i hagen og lag en plan, råder Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania.

Rekkefølgen det kan være nyttig å starte i:

 • Rydde opp i hage og bed
 • Plante nytt
 • Beskjære det gamle
 • Gjødsle

For gode råd bak hvert punkt, ta en titt her!

6: Lag ditt eget feriested

Hvis planen din er å bruke mesteparten av sommerferien hjemme i år, er du ikke alene om det. Men det trenger slett ikke å være kjedelig av den grunn!

Det er nemlig flere måter du kan gjøre uteområdet om til et trivelig feriested.

Du trenger ikke å ha en gigasvær tomt for å lykkes med dette, mener Tom Egeberg Hvål, salgssjef og gartner hos BEDD AS.

Vil du gjøre plattingen, terrassen, den lille balkongen eller den varme solkroken ekstra koselig, er hans første råd å lage en enkel plan for hvordan du ønsker å ha det rundt der du vil oppholde deg mest når solen varmer.

For en ekstra koselig romfølelse utendørs, kan du for eksempel bruke små eller store blomsterkasser til å dele plassen opp i ulike soner.

I denne videoen får du gode tips om nettopp dette!

7: Klargjør hagemøblene

Før den varme sesongen starter for fullt, bør du også ha klargjort utemøblene dine:

 • Du bør alltid starte med å vaske over utemøblene godt.
 • Deretter sjekker du om de trenger en liten opprustning, enten i form av maling, beis, olje eller et spesialprodukt for trykkimpregnert tre, for eksempel. Dette avhenger av hva slags materialet hagemøblene dine består av.
 • Å friske opp plastmøbler er relativt enkelt, men best resultat får du med gode, egnede produkter. Her kan du lese mer om alle tipsene!

Du gleder deg kanskje til å sparke i gang grillsesongen også? Da bør du først starte med å gi grillen en skikkelig overhaling.

I denne videoen får du noen knallgode tips!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer