Vårens hagearbeid bør du gjøre nå

Det er tid for hageforberedelser, men det er viktig å gjøre de riktige tingene til de riktige tidspunktene. Av: Mie Andersen

EN ADVARSEL: Her viser gartneren Karsten Raddatz at når knoppene ser slik ut betyr det at de er klar for knoppsprett. Da må du ikke beskjære planten. Dette er Magnolia, en vårblomstrende plante.  Foto: Mie Andersen
EN ADVARSEL: Her viser gartneren Karsten Raddatz at når knoppene ser slik ut betyr det at de er klar for knoppsprett. Da må du ikke beskjære planten. Dette er Magnolia, en vårblomstrende plante. Foto: Mie Andersen Vis mer

I år er det sen vår, men det burde ikke stoppe hageeiernes forårsarbeid, mener gartneren Karsten Raddatz. Han har tips til hva man kan begynne med tidlig.

– For å få en fin og vellykket hage er de riktige gjøremålene på de riktige tidspunktene vesentlige. Det er også viktig og ikke kaste bort tiden på noe som ikke har noe for seg, sier Raddatz fra Hageform til DinSide.

Les også: Velstelt hage øker salgsprisen på boligen

Gjødsling

– En fin hage krever at man er tidlig ute med forberedelsene, og du kan gi plantene og jorden næring ved og gjødsle plenen tidlig. Er det snø på plenen, halvér mengden. Det vil få snøen til å smelte fortere, forteller gartneren.

Slik gjør du: Ta kugjødselkompost eller kompost fra en gjenbruksstasjon i din kommune. Legg et tynt lag over snøen. Hver obs på at du ikke legger mer enn at komposten knapt synes. Legger du på mer, isolerer du jorda og det vil virke mot sin hensikt.

Med så sen vår som vi har i år, vil mai bli måneden hvor våren tar ordentlig tak, og da er det tid for å gjødsle med fullmengde. Har du mye ugress og mose i plenen, burde du gjødsle en gang på våren, og en til to ganger på sommeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer