Vårens villeste tapeter

Sett ditt eget preg på veggen med et av disse tapetene.

Fra dronningen av punk-design, Vivenne Westwood, for den britiske produsenten Cole & Son. Borge har agentur i Norge. Foto: Produsenten
Fra dronningen av punk-design, Vivenne Westwood, for den britiske produsenten Cole & Son. Borge har agentur i Norge. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av rene, hvite eller caffelattemalte flater? Hvorfor ikke gi nytt liv til interiøret med en tapet?

De mest vågale tapetserer alt, men synes du det virker litt voldsomt, kan du jo starte med en vegg (gjerne omtalt som fondvegg), eller bare bruke en stripe, eller et panel om du vil, som effekt.

Inn i granskogen

Bor du midt i byen, kan kanskje tapeter med norske Scandinavian Surface passe. De lager lekne tapetpaneler - eller større felter - som kombinerer moderne digitaltrykk med tradisjonelle norske dyr og fugler som harer og skjærer. Prisene starter på rundt 650 kroner for et enkelt panel.

Hvorfor ikke designe ditt eget tapet? Mr Perswall fototapet lager tapet av dine bilder.

Turkish delight

Det er uendelig mye å velge mellom, og etter å ha bladd i en rekke tapetbøker føles det til slutt som om alt er likt. Men noen skiller seg ut.

Vi falt for eksempel for de morsomme tapetene på Tyrkiske Studio nommos nettsider. Her kan du velge og vrake i tapeter som naboen garantert ikke har, og de leverer gratis i Europa. De kan også skreddersy tapeter på bestilling.

Se bilder av disse, samt flere andre spenstige tapeter i bildespesialen:


Hvilke tapet bør du velge?

Tips:

Lån med deg prøver hjem. En liten tapetprøve vil ikke si noe om hele veggen, men du får sjekket fargene opp mot resten av interiøret.


En ting er å forelske seg i et mønster, men du bør også sjekke kvaliteten på tapetet.

Det finnes ulike varianter av tapet, blant annet papir, vinyl, silke, eller bambus. Uavhengig av hvilken type tapet du velger, er det viktig å velge et som er i god kvalitet.

Usikker på hvilken du bør velge? Se miniguide til tapetvalget her

Noe av det viktigste er hvor godt tapetet tåler lys. De fleste tapeter er merket med lysbestandighet, i en skala som går fra 1 til 8, der 1 er dårligst og 8 er best. Merk at enkelte utenlandske leverandører har en litt annen skala, så forhør deg med din forhandler. Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør, ifi, bør du ikke velge tapeter med lavere lysbestandighetsverdi enn fem dersom du ønsker et tapet som varer lenge. Som tommelfingerregel falmer lyse tapeter raskere enn mørke.

NB Lysbestandighet sier ikke noe om hvor lang tid det tar før tapetet falmer, men hvor mye av fargen du vil miste. Farten er blant annet avhengig av hvor mye dagslys tapetet utsettes for.

De viktigste tapetsymbolene. Foto: Ifi.no
De viktigste tapetsymbolene. Foto: Ifi.no Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer