Varmepumpe funker dårlig på hytta

Energispareeffekten går fløyten.

VARMEPUMPE PÅ HYTTA = ULV I FÅREKLÆR? En fersk undersøkelse viser at så snart varmepumpa står på hytta, går strømbesparelsen fløyten. Foto: EcoAir
VARMEPUMPE PÅ HYTTA = ULV I FÅREKLÆR? En fersk undersøkelse viser at så snart varmepumpa står på hytta, går strømbesparelsen fløyten. Foto: EcoAir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerhuseiere sparer ikke strøm med varmepumper.

Dette viser en ny undersøkelse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet, i samarbeide med SEAS-NVE, Lokalenergi og IT-Energy (dette er danske strømselskaper, red. anm.) i Danmark.

Den danske forskergruppen har sett på hva som skjer når luft-til-luft varmepumper blir installert i hytter. Undersøkelsen viser at så snart pumpen sitter i sommerhus/hytter, blir energibesparelsen lynraskt omsatt til økt varmekomfort som høyere romtemperatur, og hytter som står med permanent varme på også i de kalde månedene. Og dermed går spareeffekten rett og slett fløyten.

Lønner det seg for deg å installere varmepumpe hjemme? Regn ut med vår smarte kalkulator.

Lik fyringspraksis

Oppvarming av boliger praktiseres ulikt i forskjellige deler av verden. Norge og Japan er for eksempel to ytterkanter; mens vi i Norge praktiserer oppvarming av hele huset, varmer de i Japan kun opp det rommet de oppholder seg i, og noen varmer endog kun opp det området av rommet hvor de oppholder seg. Dette kan gjøres for eksempel ved hjelp av et varmeteppe under bordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer