Varmepumpe: Hva sparer du?

Selgeren sier varme ut er fire ganger strøm inn. Men en luft til luft-varmepumpe gir bare 30-50%.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luft til luft-varmepumper sparer ifølge den svenske Energimyndigheten 30-50 prosent av husets energibehov. Dette er langt lavere enn de tallene som verserer i reklamen for varmepumper i Norge, hvor selgere legger vekt på den teoretiske maksimaleffekten som ofte er beregnet ved en utetemperatur på syv plussgrader.

De fleste av oss har ikke bruk for 4.000-7.000 watt for oppvarming ved syv varmegrader.

Sparer 6.000 - 10.000 kwt

Student ved Energi og miljø-linja på NTNU, Mari Lyseid Authen, publiserte tidligere i år en mer nøyaktig analyse av besparelsen ved å installere varmepumpe i to like hus i henholdsvis Bergen og Røros. Hun har beregnet husenes energibehov og hvor mye som dekkes ved direkte soloppvarming samt lagt inn lufttemperaturen dag for dag hele året. Begge husene var på 120 kvadratmeter. I Bergen sparte man 5.100 kilowattimer, på Røros 6.100 kilowattimer, når varmepumpens eget strømforbruk er trukket fra.

Den varme sykkelpumpa

En sykkelpumpe blir varm når du pumper opp dekket. Når du slipper ut luft, blir ventilen kald.

Gay-Lussacs lov sier at trykk og temperatur i en fast mengde gass er proporsjonal. Det vil si at temperaturen vil øke om trykket øker og falle om trykket faller. I varmepumper lages det et undertrykk i utedelen, der gassen vil være kaldere enn uteluften og derfor bli varmet opp av denne. Inne i huset vil gassen stå under trykk og være varmere enn inneluften. Den vil da gi fra seg varme.

Tilsynelatende paradoksalt fraktes det på denne måten varme fra den kalde uteluften og inn i det varme huset.


Dette er 35% av energibehovet på Røros, men hele 58% av behovet i Bergen.

Kalkulator: Hvor lønnsom er en varmepumpe hos deg?

Den svenske Energimyndigheten mener de fleste kan greie seg med en varmepumpe på 3,5 kilowatt, selv om en gjennomsnittsvilla vil ha et maksimalbehov på rundt syv kilowatt. Ut fra disse grove forutsetningene, får man en besparelse på 8.000 - 10.000 kilowattimer pr. år.

Energimyndigheten har testet varmepumpene, og anslagene for besparelse bygger på testresultatene.

82 øre pr. kilowattime

Selv om strømprisene er høye akkurat nå, har vi nordmenn stort sett gleden av relativt lave strømpriser. For eksempelets skyld har vi her benyttet en strømpris på 40 øre og en nettleie på 42 øre i kalkylen, begge deler inkludert alle avgifter.

Om vi tar gjennomsnittet av Authens tall, gir varmepumpen 5.600 kilowattimer. Det gir en årlig besparelse på 4.592 kroner. La oss runde av til 4.600 kroner.

Authen har regnet med et vedlikehold på 200 kroner året, samt et litt større ettersyn ved syv og fjorten års alder. Begge disse to siste koster 2.000 kroner.

Levetid

Levetiden har Authen satt til 20 år. Dette er kanskje litt optimistisk. En varmepumpe har nokså identisk teknologi med den som er inne i et kjøleskap eller en fryseboks, men den har flere bevegelige deler (to viftemotorer i tillegg).

Artikkelforfatteren måtte nettopp kaste et ti år gammelt kjøleskap, og tror en levetid på femten år for varmepumpen er mer realistisk en tjue.

Dårlig kvalitet på mange varmepumper

Vedlikeholdskostnadene er imidlertid lave så lenge pumpen virker. Som for et kjøleskap er som regel dynga den eneste kuren om noe skulle gå galt.

32.000 kroner

Som den observante leser skjønner, brygger det nå opp til en nåverdianalyse. I en slik analyse tar vi hensyn til at penger ikke er gratis. Enten må vi låne dem for å kjøpe pumpen, eller så må vi bruke penger vi allerede har. I begge tilfeller går vi glipp av alt det andre morsomme vi kunne brukt pengene til i stedet.

Authen brukte fire prosent, vi vil bruke ti prosent avsavnsrente.

Det gir en nåverdi av besparelsene på 31.914 kroner. Da har vi også trukket fra vedlikeholdskostnadene. Om vi klarer å få varmepumpen til denne prisen, har vi altså en forventet avkastning på ti prosent.

Yeah.

Forskjellig varmepumpe i Bergen og Røros

Som vi så, var den prosentvise besparelsen mye høyere i Bergen enn på Røros. På Røros hadde også Authen forutsatt installert en varmepumpe på 5,5 kilowatt, mens hun klarte seg med en på 3,2 kilowatt i Bergen. Selv om Røros-varmepumpen er mye dyrere, gir den i hennes regnestykker stadig en grei avkastning. Det samme gjør den med våre strengere forutsetninger.

Det kan finnes steder lenger nord langs kysten hvor varmepumpe er enda mer lønnsomt enn i Bergen, mens Røros nok utgjør et ytterpunkt i den andre enden av skalaen. Når det er lønnsomt med varmepumpe disse to stedene, er det lønnsomt over hele landet.

Vokt Dem for konsulenten!

Lønnsomheten er svært avhengig av prisen på varmepumpen. Vi har sett på pumpen som kom best ut av Energimyndighetens egen test i kaldt klima, en Mitsubishi varmepumpe til 24.900 kroner. I følge leverandøren skal prisen inkludere en enkel montering, men den inkluderer ikke en avansert fjernstyringsenhet til 2.990 kroner.

Varmepumpen må ha jordet strømtilførsel. De færreste har dette i stua fra før, så elektrikeren må nok på besøk. La oss si det koster 2.000 kroner.

Med fjernstyringsenhet er vi oppe i 30.000 kroner, farlig nær vår grense på 32.000. Om vi for eksempel starter vårt varmepumpeeventyr med å hyre en konsulent, slik bransjen varmt anbefaler, ryker nok også de siste 2.000, og vi sitter igjen med en middels interessant og litt risikabel investering: Varmepumpen kan jo ryke før det er gått 15 år.

Også en vedlikeholdsavtale, hvor det kommer folk for å se til pumpa hvert år, eller en forsikring, kan bidra til at overskuddet forsvinner.

Mitsubishi-varmepumpen i eksemplet er til gjengjeld nokså kraftig, litt større enn den Authen regnet på for installasjon i Røros, og vil vel passe om du enten bor i innlandet eller har et større hus (med åpen planløsning) enn 120 kvadratmeter.

Er du uenig i disse forutsetningene? Gjør dine egne beregninger med vår varmepumpekalkulator

Prut for livet

Varmepumper i kulden:


Sådan er kapitalismen: Du kjøper om du har en nytte av varen som er større en nytten av å sitte på pengene. Selgerens vil på sin side forsøke å presse dette nytteoverskuddet ditt så nært null som mulig, slik at han gjør en god handel og du en ikke fullt så god.

Selgere av varmepumper er naturligvis fullt klar over lønnsomhetsbetraktninger som den over. De vil legge prisen nærmest mulig lønnsomhetsgrensen din.

Det er imidlertid god avanse på varmepumper. Det skulle være mulig å komme billigere ut, om du leser deg opp på de forskjellige apparatene og er godt forberedt.

Varmepumpe ikke nødvendigvis det mest lønnsomme

Leser man energisparerådene på Enovas nettsted, kommer varmepumpe ganske langt nede på listen. Etterisolering og varmeveksler i ventilasjonsanlegget er ofte mer lønnsomt enn varmepumpe.

Kalkulator: Hvor lønnsom er en varmepumpe hos deg?

Denne artikkelen ble første gang publisert i oktober 2009, sist redigert februar 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer