Varmepumpe: Hva sparer du?

Selgeren sier varme ut er fire ganger strøm inn. Men en luft til luft-varmepumpe gir bare 30-50%.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Luft til luft-varmepumper sparer ifølge den svenske Energimyndigheten 30-50 prosent av husets energibehov. Dette er langt lavere enn de tallene som verserer i reklamen for varmepumper i Norge, hvor selgere legger vekt på den teoretiske maksimaleffekten som ofte er beregnet ved en utetemperatur på syv plussgrader.

De fleste av oss har ikke bruk for 4.000-7.000 watt for oppvarming ved syv varmegrader.

Sparer 6.000 - 10.000 kwt

Student ved Energi og miljø-linja på NTNU, Mari Lyseid Authen, publiserte tidligere i år en mer nøyaktig analyse av besparelsen ved å installere varmepumpe i to like hus i henholdsvis Bergen og Røros. Hun har beregnet husenes energibehov og hvor mye som dekkes ved direkte soloppvarming samt lagt inn lufttemperaturen dag for dag hele året. Begge husene var på 120 kvadratmeter. I Bergen sparte man 5.100 kilowattimer, på Røros 6.100 kilowattimer, når varmepumpens eget strømforbruk er trukket fra.

Dette er 35% av energibehovet på Røros, men hele 58% av behovet i Bergen.

Kalkulator: Hvor lønnsom er en varmepumpe hos deg?

Den svenske Energimyndigheten mener de fleste kan greie seg med en varmepumpe på 3,5 kilowatt, selv om en gjennomsnittsvilla vil ha et maksimalbehov på rundt syv kilowatt. Ut fra disse grove forutsetningene, får man en besparelse på 8.000 - 10.000 kilowattimer pr. år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer