Varmepumpen: Et lønnsomt pengesluk?

En gedigen investering, som skal lønne seg i det lange løp. Men hvor lenge må du vente før det lønner seg? Vi tar varmepumpen i nærmere øyesyn.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er en varmepumpe?

Kort fortalt er en varmepumpe en innretning som konverterer en eller annen form for energi til varme, som brukes til oppvarming av en bygning. Varmen blir distribuert på to måter, via luft, eller gjennom vann, for eksempel i radiatorer. Det finnes flere forskjellige typer varmepumper: Noen henter varme fra dypere lag i grunnen, noen tar opp varme fra sjø eller jord, noen bruker luft, og man kan til og med hente varme fra fjøs eller søppelfyllinger.

Her skal vi konsentrere oss om de vanligste typene: luft-til-luft og vann-til-vann/jord-til-vann varmepumper. Trykk her for å lese mer om disse varmepumpene og hvordan de virker.

Når er varmepumpe et fornuftig alternativ?

Her er hovedpunktene du bør ta hensyn til når du skal vurdere å installere en varmepumpe. Hvilke hensyn som veier tyngst er, som alltid, opp til den enkelte å vurdere.

  • Kostnader:En varmepumpe koster fra 10.000 kroner å installere, men prisen kan fort bli mangedoblet, alt etter hvilken løsning du velger. Hvor lønnsomt det blir å installere en varmepumpe, må altså vurderes i forhold til både dagens oppvarmingsutgifter og hvilken løsning du velger.
  • Miljøhensyn:Installerer du en varmepumpe, får du opptil tre ganger så mye varmeenergi tilbake som den energien du bruker på å drive pumpen.
  • Inneklima:Et godt inneklima blir stadig mer aktuelt, spesielt for astmatikere og støv-allergikere. Tradisjonell oppvarming er ikke alltid like gunstig for inneklimaet, for eksempel er brente støvpartikler, som man gjerne får på de tradisjonelle panelovnene et problem for denne gruppen. Her finner vi kanskje den største forskjellen mellom de to typene varmepumper: luft-luft varmepumpene pumper luft og vil bidra til at støv virvles opp og ut i luften, noe som ikke er spesielt gunstig for allergikere eller astmatikere. Vann-til-vann varmepumpene vil, for noen astmatikere og allergikere være et bedre alternativ, ettersom det ikke er noe problem med for høy overflatevarme på varmekildene.
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer