Varmepumper: hovedtypene

Her er en kort oversikt over de vanligste typene varmepumper: luft-til-luft og vann-til-vann/jord-til-vann

Publisert
Sist oppdatert

Luft-til-luft varmepumper

Luft-til-luft varmepumper omgjør kald luft til varm luft, eller omvendt.

- En slik varmepumpe virker omtrent som et omvendt kjøleskap, sier Eva Kristin Indrebø, administrasjons- og prosjektansvarlig i Varmeinfo.

Luft-til-luft varmepumper er ofte de billigste å installere, men er også den svakeste av disse tre alternativene, og den varianten det har vært mest klager på. Se potensielle fordeler og ulemper ved varmepumpene her.

Prisene på disse pumpene varierer fra cirka 10.000 til 30.000 kroner, inkludert installasjon. Har du godt lag med verktøy og installasjoner, kan du også få tak i billigere modeller du installerer selv.

Ulempen med luft-luft pumper er at du mister varmeeffekt jo kaldere det er ute. Disse pumpene vil altså avgi minst varme når du trenger dem mest. Effekten vil minke gradvis ned til du når et nullpunkt på mellom 15 og 20 minusgrader. Da må du ty til alternative oppvarmingskilder som elektriske ovner eller vedfyring. Luft-luft varmepumper er nok derfor ikke mest lønnsomt om du bor i de kaldeste områdene i landet. Bor du i de varmere strøkene i landet, vil det derimot ikke være noe særlig stort problem, fordi gradestokken sjelden kryper forbi minus 10 grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer