Vårsjekk av boligen

Gjør med huset som med båten: Gi det en real vårpuss.

Publisert
Sist oppdatert

Har du ennå ikke gjort det, foreslår vi at du benytter anledningen (og forhåpentligvis vårsolen) i helgen til å foreta en real inspeksjon av boligen.

Skal noe repareres eller skiftes, er det i sommerhalvåret det er gunstigst å foreta slike utbedringer, så det er bare å sette i gang.

Her er fem av boligens svakeste punkt:

Er huset skittent?

Dagene blir lenger, lyset skarpere, og huset som fremsto som nymalt i fjor eller forfjor ser plutselig ikke så lekkert ut lenger.

Det begynner gjerne med vinduene. Når det sterke vårlyset slår inn i stuen, er det nesten vanskelig å la være. Og når en først har tatt vinduene, er det naturlig å ta karmene. Men ikke la det stoppe der. Hopper du over huset, kan det koste deg dyrt i senere reparasjoner.

Se opp for soppangrep! Her er det bare å finne frem husvasken. Illustrasjonsfoto: ifi.no
Se opp for soppangrep! Her er det bare å finne frem husvasken. Illustrasjonsfoto: ifi.no Vis mer


Mildere vintre og nye miljøvennlige malingstyper gjør huset ditt til et eldorado for både sopp og alger. Angriper du ikke problemet i tide, kan det i verste fall føre til råte, med påfølgende dyre reparasjoner.

Det finnes en rekke produkter på markedet som skal hjelpe mot sopp- og algeangrep. Spesialvaskemidler fås i de fleste byggevare- og malingsforretninger.

Les mer: Gi huset en real vårrengjøring - utenpå

Må du male?

Sjekk også om huset bør males, når du vasker det. Sjekk om malingen skaller av eller bobler på plankene. Du bør uansett vaske huset dersom du skal male. Men dersom du passer på å vaske huset utvendig regelmessig, kan du i beste fall la det gå et par år lenger mellom hver gang du maler.

Tips: Jotun har lansert en ny husmaling i år som skal motvirke svertestopp. Malingsprodusenten hevder at huset skal holde seg soppfritt i flere år, dersom du grunner med Visir grunning og påfører to strøk Optimal-maling.

Tak og takrenner.

Snø, sno og vinterstorm sliter på taket. Har du takstein bør du sjekke at alle er på plass. Langs mønet er et område det ofte oppstår problemer, og bør sjekkes ofte. Har du pipe, er dette et annet svakt punkt: Sjekk pipehatt og at skjøtene sitter som de skal.

Som en tommelfingerregel bør taket inspiseres av profesjonelle med jevne mellomrom, minst hver tiende år.

Takrenner er et annet svakt punkt. I tillegg til det opplagte: å renske bort løv og bøss fra de horisontale rennene, bør du også sjekke at nedløpene er åpne. Bruk hageslangen og spyl. Når du gjør dette, bør du også sjekke at takrennene er tette, og ikke har blitt sprengt i stykker av is i løpet av vinteren. Sjekk spesielt skjøtene, som er montert inn mot veggen. Dersom takrennen buler, bør den nok også skiftes.

Grunnmuren

Aktiviser familien, og la gjerne de minste få oppgaven med å sjekke husets grunnmur. Illustrasjonsfoto: Jan Lillehamre/Ifi.no
Aktiviser familien, og la gjerne de minste få oppgaven med å sjekke husets grunnmur. Illustrasjonsfoto: Jan Lillehamre/Ifi.no Vis mer


Et svakt punkt på mange hus, er at det er anlagt blomsterbed langs grunnmuren. Dette er lite ideelt for huset, fordi blomster og busker transporterer og lagrer fukt - som så kan spre seg til grunnmuren og treverket.

Det kan synes brutalt å grave opp blomsterløk som er på vei opp av jorden - dette er gjerne en jobb du kan utsette til høsten. Men du bør absolutt planlegge å flytte planter, og sørge for drenering langs grunnmuren. Du trenger heller ikke flytte plantene ut på plenen, men bør sørge for at det er et jord- og plantefri sone langs grunnmuren.

Sjekk også grunnmuren for sprekker og hull i grunnmuren. Her kan man gjerne involvere familiens minste. Sjekk at det er tett rundt ventiler og luftehull, og at ventilnettingen er tett.

Det er vanlig med små sprekker i grunnmuren, fordi både hus og grunn gjerne beveger seg over tid. Det som er viktig er om sprekkene blir større, eventuelt i hvilket tempo. Dersom du dokumenterer sprekkene med foto, (hold gjerne opp en tommestokk, eller andre visuelle objekter som man enkelt kan se i forhold til sprekken) og merk med dato.

Du kan selv utbedre mindre sprekker eller avskallet murpuss, men større arbeid bør foretas av fagfolk. Er du usikker, ta kontakt med fagfolk, før du eventuelt setter i gang selv.

Fuktskader?

Bor du i trehus bør du også sjekke om du har fått fuktskader. Disse starter gjerne nederst på veggen - og det er endeveden som er mest utsatt. (Det er derfor trehus i regnfulle strøk har liggende bord - slik at en enkelt kan skifte de nederste.) Andre problemområder er oppunder takskjegget, rundt og bak trapper, rundt vinduer og dører, og ved tilbygg eller anneks.

Bruk en syl eller et annet spisst objekt og ta stikkprøver nederst i stående planker - eller i de nederste plankene dersom du har horisontale bord. Den bør møte motstand, og skal ikke kunne gå langt inn. Kjennes det porøst eller smuldrete, har du råte. Da bør du skifte ut bordene.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i april 2008

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør / ifi.no og DinSides arkiver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer