Varsko om råteskader

- Coronapandemien må ta litt av skylda.

RÅTESKADER ØKER: Det er registrert 30 prosent flere råteskader i første halvår - og coronapandemien for noe av «skylda». Folk er mer hjemme og flere pusser opp, som gjør at skadene avdekkes, tror forsikringsselskapene. Foto: Fremtind
RÅTESKADER ØKER: Det er registrert 30 prosent flere råteskader i første halvår - og coronapandemien for noe av «skylda». Folk er mer hjemme og flere pusser opp, som gjør at skadene avdekkes, tror forsikringsselskapene. Foto: Fremtind Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet oppdagede råteskader på norske boliger økte skarpt i første halvår, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

– Coronapandemien må ta litt av skylda, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, og forklarer:

– Sammenhengen er ikke umiddelbart åpenbar. Men når vi ser i vår statistikk at antallet oppdagede råteskader har økt med rundt 30 prosent i første halvår, så mener vi en av forklaringene på dette er at folk tilbringer mer tid i hjemmet.

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring, bekrefter overfor Dinside at de har sett en tilsvarende utvikling i antallet råteskader.

Det har vært registrert en stor byggeaktivitet under coronapandemien - som er noe av forklaringen på at råteskadene nå dukker opp:

For når huseier skal pusse opp eller fikse ute eller inne, oppdages råteskader som ellers hadde ligget skjult.

- Sopp eller råte kan få leve skjult en stund før man oppdager det når man river vegger og liknende, sier Rysstad.

Mindre omfattende skader

Ifølge Norsk Hussopp Forsikring, er samtidig omfanget av skadene mindre enn normalt - som de forklarer med at skadene oppdages raskere.

– Dette er den gode siden ved saken. Når skadene er mindre alvorlige enn tidligere år samtidig som skadene øker, er det fordi tidspunktet for oppdagelsene er avgjørende for omfanget av problemet. Jo tidligere man oppdager en råteskade, jo mindre får den utvikle seg, forklarer Stormoen.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, sier til Dinside at også de har sett en økning i skadetyper forbundet med råteskader det siste halvåret - og peker spesielt på vannskadene:

- Når det gjelder vanninntrengning er økningen faktisk over 30 prosent. Det er spesielt «gamle» vannskader som oppdages, trolig fordi mange i vår og sommer har valgt å bruke tiden på å pusse opp og vedlikeholde husene sine. Da oppdager de eldre skader og en del av disse skadene vil innebære råte ettersom de har vært skjult en stund, sier han til Dinside - og legger til at det er Norsk Hussopp Forsikring som behandler råteskadene for Tryg.

Tidlig avdekking begrenser omfanget

Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, understreker viktigheten av å oppdage skader tidlig, for å begrense omfanget:

- Det er som for vannskader, for eksempel rørbrudd; da er det en fordel at folk er hjemme. Jo raskere et rørbrudd oppdages, om det er stort eller lite, dess mindre blir skaden, sier Clementz.

- Folk har også vært mye mer hjemme, og da er det nok lettere å oppdage ting som kan være tegn på råteskader, som for eksempel lukt, sier han.

Han sier det at folk har vært mer hjemme siden coronapandemien brøt ut, kan ha vært med på å begrense mange typer skader - eksempelvis har de også sett en markant nedgang i boliginnbrudd.

Sjekk huset!

Råteskader er skader som vokser fram sakte, over tid. Derfor anbefaler ekspertene at du sjekker boligen din minst et par ganger per år; gjerne en gang om vinteren og en gang om sommeren.

Vinterstid kan du avdekke skader dersom du finner steder med mye rim når det er kaldt. Og sommerstid kan en regndag avsløre eventuelle vannlekkasjer fra taket.

Og om du ikke er påpasselig med kontrollene: Sjekk i alle fall loftet og kjelleren de gangene du gjør undersøkelser.

Sjekkliste for forebygging

Husvegg, vinduer og dører

  • Sjekk nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Er kledningen mørk eller har fått grønne flekker, kan det være et tegn på et påbegynt soppangrep.
  • Bruk et sopp- og algedrepende middel dersom det er svartsoppangrep. Dette får du kjøpt på bygg- og malingsbutikker.
  • Mange anbefaler å rengjøre husvegger og ytterpanel hvert år. Bruk husvask eller annet middel beregnet på jobben. Pumpeflaske anbefales. La vaskemiddelet virke, skrubb om nødvendig og spyl veggene rene.
  • Stikk inn en spiss kniv eller en liten, flat skrutrekker. Går den lett inn, har treverket begynt å råtne. Er det større partier med sprekker og råte, må du skifte ut enkelte bord.
  • Se etter om malingen har blitt matt og eller flasser. Om du enkelt kan skrape bort beisen med neglene, er det fare for at ytterpanelet er sårbart for fuktighet. Det er et godt tegn på at veggene trenger overflatebehandling: En god husvask og nye strøk med maling.

Grunnmur

  • Fjern ugress, busker og småtrær som står for nærme grunnmuren. Dette øker faren for soppangrep, fuktdannelse og skadedyr som rotter og mus.
  • Se etter fukt eller misfarging på grunnmur. Det kjennetegnes av mugg eller brune skjolder – som igjen kan gi malingsavskalling, frostsprengning eller algevekst. Mosevekst er et annet tegn på at det er fukt i grunnmuren. Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering.
  • Sjekk også malingen på grunn- eller kjellermuren. Har den begynt å flasse, må du fjerne alt som er løst: Bruk murmaling som er såkalt diffusjonsåpen. Kontakt en faghandel så får du rett produkt.
  • NB! Er muren under malingen som har flasset av fuktig, og du kan se saltutslag, må du først og fremst fjerne årsaken til fuktangrepet – som for eksempel for dårlig drenering eller vann fra takrenne som ikke ledes bort fra huset.
  • Store sprekker eller skjevheter i grunnmuren kan skyldes setningsskader eller frostsprengning. Her må du kontakte fagfolk.

Kilde: Fremtind

Er du råteforsikret?

Råteskader er en type skader som ikke alle boligforsikringer dekker.

- Normalt sett er ikke råteskader dekket i en standard husforsikring. Dette er fordi forsikringen i utgangspunktet dekker det som oppstår brått og uforutsett, og råteskader utvikler seg over tid, sier han.

Han sier videre at det kan være dekket om man har en oppgradert forsikring som eksempelvis Ifs superdekning.

- Men det er viktig å sette seg godt inn i vilkårene hos forsikringsselskapene, slik at forventningene om hva som er dekket, kan bli innfridd, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer