Bakterier

Vask av drikkeflasker - unngå tørketabben!

Glemmer du dette, kan nye bakterier på drikkeflasken oppstå - selv om du har vasket den.

VASK AV DRIKKEFLASKE: Bakteriene storkoser seg på barnas drikkeflasker dersom flaskene ikke vaskes riktig. Men de bør også tørkes riktig. Foto: Linn Merete Rognø.
VASK AV DRIKKEFLASKE: Bakteriene storkoser seg på barnas drikkeflasker dersom flaskene ikke vaskes riktig. Men de bør også tørkes riktig. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Mens coronaviruset herjer, er det naturligvis mye fokus på hygiene, kanskje mer enn noen gang. Vi lærer om de viktigste reglene for å unngå smitte: hyppig, grundig håndvask, hoste i papir og å holde trygg avstand fra hverandre.

Samtidig er det lett å glemme at også diverse brukerutstyr vi benytter i hverdagen kan være sykdomsfremkallende. Et eksempel på dette, er barnas drikkeflasker.

På dette punktet er det flere av oss som slurver.

Slik blir flasken en smittekilde

Barnas drikkeflasker er en effektiv smittekilde dersom de ikke vaskes riktig eller ofte nok.

For å unngå dette, er det i bunn og grunn noen enkle regler som gjelder, ifølge Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet:

- Det mest effektive tiltaket du kan gjøre i forhold til smitte via barns drikkeflasker, er å lære barna til ikke å la noen andre drikke av sin egen flaske, sier Sørum til Dinside.

For hvis det kun er én bruker av drikkeflasken, er det mindre risiko for at drikkeflasken kan være et problem for vedkommende som drikker av flasken.

- Hvis den som er bruker av drikkeflasken er frisk, er det heller ikke så viktig om flasken rengjøres hyppig.

Men mange barn har drikkeflasken stående på skolen eller i barnehagen. Da kan det hende at flere personer tar på flasken. Og særlig i barnehagen er det også en risiko for at andre småbarn som ikke eier flasken drikker av den. Det er da smittefaren øker.

- Et viktig prinsipp er å være klar over hvem og hvor mange mennesker, og eventuelt dyr som har vært i kontakt med det som skal rengjøres og eventuelt desinfiseres. Er det mange mennesker som har berørt gjenstanden, er det størst risiko for at smitte overføres til den neste som er i kontakt med objektet eller gjenstanden, forklarer Sørum.

Riktig vask av drikkeflasken

For å unngå at drikkeflasken blir til en bakteriebombe, må den rengjøres riktig, altså mekanisk.

Forebyggende hygieneregler

Fjern alt synlig, organisk materiale med børste/skrubb før du starter desinfeksjon med kjemikalier, oppvarming eller andre metoder for bakteriedrap eller virusinaktivering. Da blir effekten best av desinfeksjonen.

Råd fra Henning Sørum

Mekanisk rengjøring vil si å starte med å bruke en børste eller skrubb på overflaten der det er en ansamling av organiske rester som spytt og andre rester fra munnhule og tenner, forklarer Sørum.

- Deretter kan flasken vaskes i oppvaskmaskin med standard program inkludert god oppvarming av vannet i maskinens vaskeprogram. Er det ekstra stor grunn til å rengjøre drikkeflasken godt for potensielle smittestoffer, bør du i tillegg koke flasken i en kjele med vann i 10-20 minutter, sier professoren.

Malin Skaar, leder Orkla Forbrukerservice og ekspert hos Plusstid.no, sier til Dinside at drikkeflasker bør rengjøres hver eneste dag.

Hun har følgende råd for vask av drikkeflasker:

  • Hell oppi noen dråper Zalo eller annet oppvaskmiddel i flasken og fyll den med varmt vann. La dette stå noen minutter før du skyller flasken godt med rent, varmt vann.
  • Bruk Zalo og oppvaskkost til å vaske tut og utsiden av flasken. Utsiden er særlig viktig å skrubbe dersom flere personer tar i den.
  • For øvrig bør drikkeflasken helst i oppvaskmaskin hvis den tåler det

Ikke glem å tørke

Hyppig rengjøring er altså viktig, men én tabbe vil gi ny grobunn for bakterier på og inni flasken selv om den er blitt vasket, ifølge Sørum.

Nemlig at flasken ikke tørkes på riktig måte.

- Det kan bli oppvekst av mikrober i organisk materiale som holdes fuktig på for eksempel flasketuten eller i flasken, forklarer Sørum.

Dersom du setter korken eller lokket på flasken før flasken og lokket har tørket skikkelig, vil det altså kunne oppstå nye bakterier her.

Derfor bør du altså passe på at flasken er helt tørr. Det beste er å la flaske og lokk stå på kjøkkenbenke og lufttørke.

- Når flasken blir stående tørt, vil ikke de mulige sykdomsfremkallende bakterier kunne vokse videre på flasken, avslutter professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer