Kan termos vaskes i oppvaskmaskin?

Vask den sånn

- Vil nok fungere, sier bakteriolog.

VASK OPP MED RIS: Får du ikke termosen skikkelig ren, kan du faktisk vaske den med ris blandet med kokvarmt vann og eddik. Foto: Linn Merete Rognø.
VASK OPP MED RIS: Får du ikke termosen skikkelig ren, kan du faktisk vaske den med ris blandet med kokvarmt vann og eddik. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Stinker det surt av termosen selv etter at du har vasket den? Er den fylt med et tynt smussbelegg som sitter bom fast?

Da kan du ty til ris som vaskemiddel!

At det vil fungere, kan bakterieforsker bekrefte.

Her får du tipsene!

Derfor lukter den surt

Om den sure lukten i termosen ikke er borte etter rengjøring, trenger du faktisk ikke være bekymret for å likevel bruke den, hevder Henning Sørum, professor i bakteriologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet:

- De bakteriene som lager disse luktene er som regel ikke sykdomsfremkallende, men heller det omvendte, altså sunne for tarmsystemet vårt, forteller Sørum.

Sur lukt i en termos som har inneholdt melkeprodukter eller andre næringsrike drikker er som regel forårsaket av melkesyreproduserende bakterier som har brutt ned melkesukker til melkesyre, men også andre kortkjedede fettsyrer som ofte har en egen karakteristisk lukt. Den kan være blandet med lukter av nedbrutte proteiner og aminosyrer – for eksempel ammoniakk, ifølge professoren.

- Disse luktene kan feste seg godt til alt av organisk materiale, men også til metall og glass der en ikke får mekanisk skrubbet ved vasking, sier Sørum.

Etter en god vask der det meste av det organiske materialet er fjernet, vil gjenværende bakterier eller lukt fra innsiden av termosen svært sjelden gi opphav til diaré eller annen sykdom, kan han berolige.

- Men det er noen unntak, og derfor er det uansett fornuftig å ha grundige rengjøringsrutiner slik at mengden av bakterier som eventuelt kan gi sykdom holdes nede hvis de skulle skjule seg i rester av melkeprodukter, understreker Sørum.

Gi termosen en ris-vask

Sitter det fast et tynt belegg av gammelt smuss inni termosen, kan det være vanskelig å fjerne.

Men til dette, skal ris-trikset være effektivt!

Risen vil fungere som et slipemiddel som vil skrape av møkkete belegg inni termosen, eddik vil ta knekken på bakterier, og kokvarmt vann virker fettoppløsende.

Slik gjør du:

  • Tøm nykokt vann i termosen
  • Hell oppi ¼ kopp klar eddik
  • Ha i litt ukokt ris
  • Skru termosen godt igjen og rist i vei i cirka ett minutt
  • Åpne og skyll termosen godt
  • La den lufttørke

- Oppskriften med varmt vann og eddik så ukokt ris som ristes kraftig vil nok fungere. Men ofte er det enklere å bruke en egnet kost med tanke på effektivitet, kommenterer Sørum.

Hvis du reagerer på lukt eller merker at lukt setter smak på den drikken du har i termosen kan det bety at termosen trenger rengjøring med kokende vann med litt såpemiddel i, tipser Sørum videre.

Etterpå kan det være effektivt å fylle termosen halvfull med kokende vann og riste den hardt:

- Gjenta dette et par ganger slik at vaskemiddelet ikke setter smak på neste porsjon med drikke. Etter en slik grundig rengjøring kan en trygt bruke termosen i mange dager med en enkel rengjøring etter hver bruk, sier Sørum.

Lurt med lufttørking

Malin Skaar, rengjøringsekspert og forbrukeransvarlig hos Orkla, mener det er smart å ikke vaske termosen i oppvaskmaskin. I stedet anbefaler hun følgende rengjøringsmetode:

- Fyll opp termos med kokende vann og hell oppi cirka en spiseskje oppvaskpulver eller en oppvasktablett. La stå en stund, gjerne over natten og skyll godt med varmt vann.

Det er viktig at termosen tørker godt før du setter på korken igjen, understreker Skaar.

- Det kan være vanskelig å komme til skikkelig med et håndkle for å tørke termosen, derfor er det lurt å la den stå åpen og lufttørke, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer