Kan termos vaskes i oppvaskmaskin?

Vask den sånn

- Vil nok fungere, sier bakteriolog.

VASK OPP MED RIS: Får du ikke termosen skikkelig ren, kan du faktisk vaske den med ris blandet med kokvarmt vann og eddik. Foto: Linn Merete Rognø.
VASK OPP MED RIS: Får du ikke termosen skikkelig ren, kan du faktisk vaske den med ris blandet med kokvarmt vann og eddik. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Stinker det surt av termosen selv etter at du har vasket den? Er den fylt med et tynt smussbelegg som sitter bom fast?

Da kan du ty til ris som vaskemiddel!

At det vil fungere, kan bakterieforsker bekrefte.

Her får du tipsene!

Derfor lukter den surt

Om den sure lukten i termosen ikke er borte etter rengjøring, trenger du faktisk ikke være bekymret for å likevel bruke den, hevder Henning Sørum, professor i bakteriologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet:

- De bakteriene som lager disse luktene er som regel ikke sykdomsfremkallende, men heller det omvendte, altså sunne for tarmsystemet vårt, forteller Sørum.

Sur lukt i en termos som har inneholdt melkeprodukter eller andre næringsrike drikker er som regel forårsaket av melkesyreproduserende bakterier som har brutt ned melkesukker til melkesyre, men også andre kortkjedede fettsyrer som ofte har en egen karakteristisk lukt. Den kan være blandet med lukter av nedbrutte proteiner og aminosyrer – for eksempel ammoniakk, ifølge professoren.

- Disse luktene kan feste seg godt til alt av organisk materiale, men også til metall og glass der en ikke får mekanisk skrubbet ved vasking, sier Sørum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer