Geniale salt-triks

Vask det bort med salt!

Bordsalt kan brukes til mye mer enn på maten - her får du noen kule tips!

VASKE MED SALT: Å rengjøre eggesøl med salt, er rimelig genialt! Her viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Vanlig bordsalt brukes i det meste av matlaging. Dog er for mye salt i kosten ikke så sunt for helsa i lengden.

Men - visste du at saltet du har i kjøkkenskapet sies å kunne brukes til mye mer enn i mat?

Vi fant flere morsomme tips på nettet, og spurte helt enkelt en kjemiker: funker dette?

Tørker bort eggesøl

Bjarte Aarmo Lund har en doktorgrad i biologisk kjemi fra UiT, Norges arktiske Universitet, og er naturlig nok opptatt av kjemien som omgir oss.

Han kan bekrefte at bordsalt absolutt kan brukes til mer enn matlaging.

For eksempel: Hvis du har knust et egg på bordet eller gulvet, kan du fikse biffen med å drysse på salt, tipses det på nettsiden Myfearlesskitchen.com.

Heller det, enn å tørke over sølet med en vaskeklut, mener Lund.

- For da smører du eggesølet utover, og eggerestene klistrer seg godt til overflatene, spesielt om du bruker varmt vann på kluten. Om du bruker varmt vann skjer nemlig mye av det samme som skjer om du koker egget: proteinene blir ødelagt og begynner å klistre seg til hverandre og det som er rundt, forklarer Lund.

Så det er nettopp her bordsaltet kommer inn som et godt redskap:

Søler du egg bør du, i stedet for å vaske over med klut, drysse på en generøs mengde med salt på sølet. Så kan du helt enkelt koste opp griseriet fra overflaten.

Men hvorfor funker dette?

- Saltkrystaller løser seg gjerne opp i vann, og salt trekker til seg fuktighet, det er derfor det ofte klumper seg. Når du så dekker et knust egg med salt, tørker du ut egget og kan koste opp restene. Når vi kapsler eggeproteinene inn i salt, får de ikke mulighet til å feste seg til overflatene, svarer kjemikeren.

Åpner tett sluk

Er sluket i dusjen, badekaret eller vasken pottetett av hårballer og annet smuss?

Da bør du finne frem bordsaltet - pluss natron og eddik, ifølge nettsiden Tiphero.com.

Trikset går som følger:

  • Bland sammen cirka to spiseskjeer bordsalt og to spiseskjeer natron i en skål
  • Dryss blandingen ned i sluket
  • Hell til slutt cirka 2,5 desiliter hvit eddik ned i sluket.

Dette vil løsne opp smusset som sitter fast, og dermed åpne opp sluket.

Så hva sier kjemiker Lund om dette?

- Salt kan bidra når det brukes i store nok mengder fordi det virker som et slipemiddel slik som natron ofte blir brukt til rengjøring. De «skarpe» kantene på saltkrystallene kan bidra til å løse opp avleiringer.

- Å blande natron og eddik nøytraliserer hverandre, men det er akkurat det vi ønsker å oppnå her. Nøytraliseringsreaksjonen frigir litt varme - ikke like mye som plumbo, og frigjør en del gass. Gassen kommer som bobler i røret og disse boblene kan bidra til å løsne avleiringene, sier han videre.

Lage softis

Lund har også selv et morsom triks i ermet når det kommer til bruk av bordsalt.

- Det kuleste trikset er kanskje at vi kan blande salt med snø og/eller is og få en enda kaldere blanding, som vi kan bruke for å lage iskrem, sier han.

Softis i snøen er kanskje ikke det første man har lyst på, men det er veldig morsomt uansett, mener kjemikeren.

Vil du prøve? Her er oppskriften:

  • Ha snø og salt i en stor plastpose som rommer ca. 8 liter.
  • Hell fløte, melk, sukker og vaniljesukker i en mindre pose som rommer ca. 6 liter. Blås inn luft og knyt posen godt igjen. Den skal være oppblåst slik at ca. halvparten består av luft.
  • Putt fløteposen i posen med salt og snø, og knyt godt igjen rundt toppen så fløteposen sitter godt fast.
  • Hold posen med begge hender og rist helt til fløten blir til softis, ca. 10 minutter.
  • Tips: Hvor lenge du må riste kommer blant annet an på temperaturen ute og hvor hardt du rister. Du kan riste til ønsket konsistens. Blir isen for hard, kan du tine den litt igjen ved å varme opp posen med hendene til ønsket konsistens.
  • Klipp hull på posen og klem ut softis i kopper. Server med kvikklunsj eller annen sjokolade.
  • Du kan smaksette isen med litt revet eller knust sjokolade, eventuelt litt finrevet appelsinskall og –saft.

(Oppskrift fra Tine.no)

- Ikke helt intuitivt kanskje, men den samme frysepunktnedsettelse-effekten er også det som gjør at vi salter veiene for å unngå is. Høye konsentrasjoner av salt fører til at frysepunktet for vann kommer ned mot -20 grader, og om det er kaldere enn det hjelper det ikke å salte, legger Lund til.

Drepe løvetann

I det gamle testamentet kan vi lese om en konge som i krig befalte at jorda skulle saltes for at ikke noe skulle kunne gro. Det samme prinsippet bruker kjemiker Lund i oppkjørselen sin for å hindre løvetann i å sprenge seg opp i mellom steinene!

Dryss salt direkte på området hvor løvetannen liker seg.

- Høye saltnivåer tar bort fuktighet og gjør det vanskelig for både mikroorganismer og andre levende organismer, som ugress, forteller kjemikeren.

Men det er også derfor salt har vært så viktig i matlaging - fordi det konserverer.

- Fra egen matkultur er det jo særlig klippfisken og spekematen der saltet var sentralt, legger Lund til.

Slukke gryte-brann

Et annet kjerringråd er å bruke bordsalt til å slukke matolje-brann. Tar det fyr i panna, hell en stor slump med salt over, dette vil kvele flammene, ifølge nettsiden Lifehacker.com.

- Teknisk sett kan nok dette fungere, brannslokkere for metall-branner kan inneholde natriumklorid. Men da skal varmen være høy nok til at natriumkloriden smelter og danner en skorpe utenpå brannen for å hindre at oksygen kommer til og samtidig redusere varmen, kommenterer Lund.

Dette er også noe Knut Børve, instituttleder ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen, tidligere har forklart til DinSide:

- Koksalt kan ha en funksjon ved slukking av branner som medfører spesielt høy temperatur. Dette gjelder særlig branner i metall, som for eksempel magnesium. Koksalt smelter ved cirka 800 grader. Dersom en brann gir høyere temperatur enn dette, vil tilført koksalt smelte.

- Smeltingen medfører at temperaturen på brannstedet går betydelig ned - man kan sammenligne det med hvor kald du blir hvis du lar en isbit smelte i hånden, legger Børve til.

Når det gjelder brann i frityrolje/smult, så har tester med modelloljer vist at branntemperaturen altså kan komme opp i 800 grader, noe som betyr at koksalt kan ha en slukke-effekt gjennom kjøling, men ikke ved innkapsling - fordi oljen vil flyte oppå det smelta saltet, understreker Børve.

- Brann i slike oljer gir så høy temperatur at det ikke er anbefalt å bruke brannteppe til slukking, men å fjerne oksygentilgang ved å legge lokk på gryten. Håndslukkere som kan brukes til å slukke brann i vegetabilske oljer, utgjør en egen brannklasse F, avslutter kjemikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer