Sugerør

Vask det

Gjør det også før du bruker det første gang.

KLAR BESKJED: Det danske Mattilsynet har et klart råd når det gjelder gjenbrukbare sugerør. Foto: Shutterstock / NTB
KLAR BESKJED: Det danske Mattilsynet har et klart råd når det gjelder gjenbrukbare sugerør. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Etter at EU gjennomførte plastgrep hvor engangsplast som sugerør og skjeer ble forbudt, har det dukket opp andre alternativer på markedet.

I dag kan man få tak i gjenbrukbare sugerør av stål, glass, tre eller hard plast.

Fødevarestyrelsen i Danmark har nylig delt et innlegg på Instagram hvor de oppfordrer folk til å vaske sugerørene.

Ifølge det danske Mattilsynet kan sugerørene inneholde slipestøv, smøreolje og annet smuss som stammer fra produksjon eller transport. Derfor er det viktig at man vasker sugerørene både før og etter bruk.

- Viktig

Mattilsynet i Norge er enig med rådet til Fødevarestyrelsen i Danmark.

- De som produserer og selger sugerør har ansvar for at produktet er trygt å bruke og ikke utgjør fare for deg som forbruker. Likevel kan det være klokt å skylle sugerør før bruk, sier seksjonssjef i biologisk mattrygghet, Lindis Folkvord i Mattilsynet.

- For å opprettholde gode hygieniske forhold i sugerøret, er det viktig å rengjøre sugerøret etter bruk. En flaskekost i kombinasjon med såpevann vil fungere som god rengjøringsmetode. Etter rengjøringen anbefales det å skylle godt og tørke sugerørets innside, legger hun til.

Lime og flere andre matvarer og planter kan gi et svært ubehagelig utslett i sola. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Gjør dette

Noen sugerør er bedre egnet for spesifikke typer drikkevarer, som for eksempel til smoothies. Derfor kan det være lurt å undersøke hvilke typer sugerør som passer best til ditt behov før du tar dem i bruk.

Når det gjelder produkter med spesielle begrensninger, som for eksempel hvilke typer næringsmidler eller drikkevarer som er trygge å bruke med sugerørene, eller temperaturbegrensninger, bør du alltid sjekke om det følger med en bruksanvisning, oppfordrer Mattilsynet.

- Følg bruksanvisningen nøye for å sikre at sugerørene ikke gir uønskede stoffer til maten eller drikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer