Bruke eggeskall

Vask gryta med eggeskall

Flere gode grunner til ikke å kaste skallet neste gang du spiser egg!

FASTBRENTE MATRESTER: Har maten svidd seg i gryta? Eggeskall kan være redningen! Foto: Linn Merete Rognø.
FASTBRENTE MATRESTER: Har maten svidd seg i gryta? Eggeskall kan være redningen! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Vi er rimelig glade i egg her til lands, faktisk spiser hver av oss i snitt 211 egg i året, ifølge SSB.

Skallet, derimot, spiser sannsynligvis de færreste av oss. Men det burde vi absolutt gjøre, ifølge ekspertene.

I tillegg er eggeskallet supernyttig til mange andre ting.

Sjekk bare her!

Vask opp med eggeskall

Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat, er fan av å utnytte så mye som mulig av hver råvare, og egg er et godt eksempel på mat som kan utnyttes til det fulle. Når egget er oppspist, er skallet gull verdt å ta vare på. For dette er til hjelp på flere måter - for eksempel i oppvasken!

Har du en skikkelig skitten kjele med fastbrente matrester i, kan eggeskallet fikse biffen, tipser Hansen:

 • Ha knuste eggeskall og litt oppvaskmiddel i kjelen som skal rengjøres.
 • Bruk en klut eller svamp til hjelp med å skrubbe.
 • Eggeskallet er med på å gi en skinnende ren kjele.

Godt for helsa

Rolf-Anders Vollan, bloggeren bak Detgladekjøkken.no, bruker stadig egg i matlagingen, men han innrømmer at han ikke utnytter eggeskallet så godt som han burde gjort.

- De er jo fulle av kalsium, som er godt for skjelettet, sier han.

Dette stemmer absolutt, ifølge Hansen. Og det er derfor du rett og slett ikke bør nøye deg med å bare spise bare egget, men også skallet!

Men det frister kanskje ikke å tygge i seg det harde skallet, så derfor kan du heller finknuse, tipser Hansen.

I denne videoen viser vi deg hvor enkelt det kan gjøres!

- Du kan kjøre skallet i kaffekverna, og deretter strø en skje smoothien, i suppen, i omeletten eller i potetmos, for eksempel. Dette vil ikke påvirke matens smak, og det gode er at dette vil styrke skjelettet, forteller mateksperten.

Men eggeskallets helsemessige fordeler stopper ikke der. For eksempel kan du bruke skallet som plaster! Mer presist: det er den tynne eggehinnen på innsiden av skallet du skal rive av og legge på småsår eller gnagsår, for eksempel.

- Det er fordi aminosyrer i egget inneholder svovel som er med på å lege et lite sår.

Næring til plantene

Men det er ikke bare kroppen vår som setter pris på litt eggeskall, forteller Vollan.

- Man kan også bruke det som gjødsel til plantene, sier matbloggeren.

Eggeskall sprer rett og slett masse næring i blomsterbedet. Igjen er det kalsiumet i eggeskallet det handler om.

For kalsium egner seg godt som kalktilskudd, og kalk blir blant annet brukt som gjødsel for å gi plantene ekstra tilskudd av kalsium, for å senke pH-verdien til jorden og gjøre den mindre sur.

- Dette fører også til raskere nedbryting av organiske stoffer i jorden, og forbedrer jordstrukturen. Strø derfor knuste eggeskall i blomsterbedet eller i kompostjorden din, tipser Hansen.

Har du fuglehus i hagen? Da kan du servere fuglene litt eggeskall også!

- Alle som trenger kalsium kan knaske på skallet. Derfor har også fuglene nytte av det rike innholdet av kalsium. Knus egeskallet og bland det med fuglefrøene, sier Hansen

Eggeskallet kan du også bruke til planting innendørs, tipser matrådgiveren videre.

- Jeg synes eggeskall er fint å plante små spirer i, som for eksempel karse. Det kan både pynte litt opp på frokostbordet, samt være en fin måte å få i seg litt ekstra grønt på, mener han.

For å plante karse i eggeskall gjør du slik:

 • Legg en passe stor bomullsdott ned i ene halvdelen av det tomme eggeskallet
 • Strø over karsefrø som du får kjøpt på butikken
 • Vann lett over frøene slik at bomullen holder seg fuktig.
 • Karsen spirer fort etter noen dager i vinduskarmen.

Du kan også plante annet grønt i eggeskallet, tipser Hansen.

- Fyll eggeskallet med jord, og plante små frø av tomater, agurker, blomster eller annet. Når frøet spirer og det er klart for omplanting, knuser du bare skallet forsiktig slik at røttene bevares og plante om, forklarer hun.

Pynt opp frokostbordet

Og eggeskallets mange egenskaper stopper ikke her. Hvis du for eksempel har lyst å lage til en litt mer eksklusiv frokost i påsken, kommer du langt med å pynte opp selve frokostbordet med eggeskall.

– Klarer du bevare skallet helt etter å ha spist et kokt egg, kan du skylle og tørke skallet. Så kan du bruke skallet som serveringsskål, og for eksempel servere en kremet eggerøre med friske urter oppi, alternativt en sjokolademousse eller annen dessert, foreslår Hansen.

Hvorfor egg i påsken?

Egg hører for de fleste til påsken. Men hvis du lurer på hvorfor i all verden egg har noe med påske å gjøre, er du ikke alene om det. Og Google-søket «hvorfor egg i påsken» gir deg for eksempel 78.300 treff.

Det meste av svaret på spørsmålet ligger selvsagt på Wikipedia .

Her får du et lite utdrag:

 • Dekorerte egg er mye eldre enn påsken, og både egg og harer er gamle fruktbarhetssymboler. I den jødiske Pesach-feiringen brukes hardkokte egg kokt i saltvann som et symbol både på nytt liv og feiringen i tempelet i Jerusalem. Denne jødiske tradisjonen kan ha hatt sitt utspring i tidligere romerske vårfester.
 • En historie knyttet til påskeeggets opprinnelse sier at jomfru Maria ga egg til de romerske soldatene som korsfestet Jesus og ba dem om å være mildere. Tårene hennes falt på eggene og ga dem vakre flekker i flere farger.
 • I andre historier blir Maria Magdalena knyttet til eggene. I en av dem kom hun til Jesu grav for å stelle kroppen hans. Hun hadde med seg en kurv med egg til niste. Da hun kom fram til graven og så på eggene var de blitt regnbuefarget.
 • Egget har også vært et symbol på oppstandelsen i den forstand at det selv om det virker hardt og kaldt inneholder det nytt liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer