Rask husvask

Vask huset på 30 minutter

Gjør det gullrent i huset på 1-2-3!

KJAPP VASK: Du trenger ikke gå altfor drastisk til verks for å gjøre det rent i huset. Det er to rom som er viktigst å prioritere, det andre i huset vasker du over når du ser at det trengs. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
KJAPP VASK: Du trenger ikke gå altfor drastisk til verks for å gjøre det rent i huset. Det er to rom som er viktigst å prioritere, det andre i huset vasker du over når du ser at det trengs. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Regelmessig rengjøring i huset er viktig hele året, men kanskje spesielt i disse tider. Og når mange er ekstra mye hjemme i disse dager, vil også huset bli fortere skittent. Men å gå i gang med husvasken, er ikke alltid like motiverende, særlig om man føler at tiden ikke strekker til.

Det er likevel fullt mulig å gjøre huset gullrent raskt og effektivt - så lenge du prioriterer riktig.

Med disse tipsene bruker du maks en halv time på husvasken!

Godt utstyr

For at det skal gå lynraskt å vaske huset, krever det selvsagt litt forberedelse.

Første bud er å ha riktig utstyr tilgjengelig i huset, tipser Vibeke Scavenius, digital markedsfører hos rengjøringsbyrået CityMaid:

- Ha et par gode mikrofiberkluter og en mikrofibermopp hjemme. Ofte vil det være nok å kun bruke mikrofiberklut og lite vann til gulvvasken. Altfor mye vann gjør at støvet binder seg til gulvet i stedet for å bli til hybelkaniner som lett kan støvsuges opp eller fjernes med tørrmopp, har Scavenius tidligere uttalt til Dinside.

Til å vaske støv fra overflater som vinduskarmer, stuebord og skjenker er mikrofiberklut og vann også alt du behøver. Det samme gjelder for glass- og speilvask; mikrofiberklut og vann gjør det skinnende rent, så her behøver du ikke å bruke kjemisk rengjøringsspray, noe også flere eksperter advarer mot.

Men når du skal vaske mer skitne overflater hvor bakteriene legger seg, må du bruke sterkere vaskemidler for å drepe disse, forteller Mona Liebsch, arbeidsleder hos renholdsbyrået A2G Renhold:

- Til rengjøring av baderomsoverflater og toalett, er det lurt å veksle mellom sure og basiske rengjøringsmidler, sier Liebsch til Dinside.

Så sørg for å ha dette i hus.

- På kjøkkenoverflater trenger du også litt kjemi, men her trenger du ikke å veksle. En enkel spray egnet for kjøkken holder her.

Dette prioriterer du

Du trenger ikke å vaske over alt i hjemmet når du har kort tid til rådighet.

Her er det områdene hvor det befinner seg mest bakterier, og som er hyppigst i bruk som viktigst:

- Rommet du kan starte med er kjøkkenet. Her er det viktig å vaske over alle kontaktpunkter som kjøkkenbenken, vasken og platetoppen, sier Liebsch.

Etter dette, bør du prioritere å vaske bad og/eller toalett:

- Ta en kjapp shining her ved å tørke over vasken og speilet med en mikrofiberklut, spray litt kjemisk og bakteriedrepende middel på toalettet og andre kontaktpunkter som dørhåndtak og tørk av. Heng til slutt opp rene håndklær, tipser begge ekspertene. Dusj og dusjvegger kan du spare til en gang du har mer tid til rådighet.

De andre rommene i huset, tar du når ser at det trengs:

Slik får du unna vaskingen

  • For å vaske så raskt som mulig, må du ha det ryddig slik at du slipper å flytte på rotet underveis. Så sørg for å fjerne ting og tang som står i veien.
  • Har dere små barn, er det ofte best om en av foreldrene tar seg av dem slik at den som vasker huset ikke blir forstyrret. Mamma eller pappa i hus kan for eksempel ta med seg barna ut på tur. Er barna store nok til å hjelpe til, la dem gjøre det.
  • Mangler du motivasjon til å gå i gang kan det hjelpe å sette på favorittmusikken din på full guffe!

- Du kan enkelt støvsuge soverommet fri for hybelkaniner. Overflater i stuen, som stuebordet, kan du eventuelt ta dersom dette er ekstra møkkete. Gulv trenger du bare å rengjøre dersom disse er ekstra skitne.

Kjapp støvtørk

- I rommene som skal vaskes, begynner du med å tørke over alle overflater først. Støvtørking går rimelig raskt hvis du tar det innimellom. Tørt på tørt og vått på vått er en god huskeregel, sier Liebsch.

Scavenius mener at det ikke er så nøye å tørke støv på steder som ikke er lett synlige. Konsentrer deg heller om å tørke og vaske over overflater som er lett tilgjengelige, tipser hun.

Må du rengjøre gulvene, prioriterer du dette til slutt. Her holder det ofte med en kjapp støvsuging eller å tørke over med tørrmopp.

I denne YouTube-videoen får du flere gode tips for en kjapp husvask:

Vis mer Vis mer

Så ofte bør du vaske

Det er selvsagt enklere å gjennomføre en rask husvask dersom du holder huset rimelig rent og ryddig gjennom uken. Da slipper du skippertak, mener Liebsch.

- På bad og toalett bør det vaskes minimum én gang uken med kjemi og vann. Men her må man bruke skjønn, ut i fra hvor mange som bruker badet og hvor skittent man at føler det blir, sier hun.

- På kjøkkenet bør det vaskes annenhver dag med kjemi og vann for å sikre god hygiene under matlagingen, legger hun til.

Resten av huset trenger nødvendigvis ikke like grundig renhold, dette kan du ta når du skal gå mer grundig til verks.

- Går du ofte med sko i stuen, bør du vaske ukentlig her. Men ellers holder det å støvsuge eller tørrmoppe når du ser at det trengs, tipser eksperten

- Soverom trenger du som regel bare å bare støvsuge eller tørrmoppe når du ser hybelkaninene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer