Vi har alle våre måter å rydde og rengjøre hjemmet på, og ulike klesvaske-vaner. Og hvis det funker, hvorfor endre på det?
Jo, for selv om det funker for deg, er det ikke sikker at rengjøringsvanene er så ”rene” som de burde vært.
Vask minst en gang i uken
Når det gjelder rengjøring av hus og hjem, er det lett å slurve litt her og der, tenker Malin Skaar, rengjøringsekspert ved Lilleborg forbrukerservice. I en travel hverdag er dette også helt normalt, og har du ikke tid og energi, er det slett ikke så katastrofalt om du ikke får vasket huset flere ganger i måneden.

Men, det er to rom du absolutt bør vaske minst én gang i uken, ifølge Skaar.
– Kjøkken og bad er det du bør fokusere på å holde hygienisk rent. Her tenker jeg at man bør fjerne fuktig smuss, skitt og matrester jevnlig, anbefaler hun.
Er det vanskelig å få bort fettflekker, kan det være veldig effektivt å blande to typer vaskemidler, mener rengjøringseksperten.
– Salmiakk og Zalo blandet sammen kan gi ekstra god effekt om du skal vaske områder med mye fett. Dette fungerer også veldig bra for rengjøring av vinduer , sier hun.
Men bland for all del ikke disse to vaskemidlene!
Et annet tips fra Skaar, er å ha en pakke med våtservietter strategisk plassert på kjøkken og bad.

– Skulle det bli matsøl og lignende i løpet av uken, kan dette enkelt og raskt fjernes med en våtserviett. Dette for å unngå bakterievekst, pluss at matsøl blir mye vanskeligere å fjerne når det får tørket inn, understreker hun.
Støvsuging holder
Det er altså bad og kjøkken du bør prioritere å rengjøre hver uke, du trenger ikke ha så dårlig samvittighet om du ikke får tid til å vaske resten av huset, ifølge Skaar.
– Støvsuging i øvrige rom vil holde i de fleste hjem. Når det gjelder støv, skal det nok litt mer til for at det blir skadelig. Men har man astma og allergi, anbefaler jeg å støvsuge huset litt oftere, sier hun.
Mugg og bakterievekst
En annen ting som er verdt å fokusere på, er hvordan du behandler skittentøyet ditt.
Når du har vasket over den skitne og fettete kjøkkenbenken med en fuktig klut, og gjerne tørket over alle flatene med kjøkkenhåndkle, kaster du da klut og håndkle rett i skittentøyskurven?

Det er helt OK dersom du skal sette på en ny 60-graders vask i maskinen rett etterpå. Men har du ikke planer om å vaske klær de neste dagene, bør du definitivt ikke legge fuktige vaskefiller i skittentøyet, ifølge Skaar.
– Lar man skittentøy ligge lenge, spesielt hvis det er et fuktig håndkle oppi kurven, kan man risikere at det blir muggflekker på klærne, og dette er veldig vanskelig å fjerne, sier hun.
Fuktige håndklær og filler, våte sokker og truser, skal ikke ligge særlig lenge i kleshaugen før det begynner å lukte ganske så ille. Og lukten er ett av tegnene på at mugg og bakterievekst er i utvikling.
– Er det flekker eller ekstra skittent tøy, vil det dessuten bli vanskeligere å fjerne dersom man lar det ligge uvasket lenge, sier Skaar videre.
Hvis plaggene er fuktige og skitne, er konklusjonen at du bør henge de opp på et tørkestativ eller lignende, og la de tørke før du eventuelt legger de sammen med resten av skittentøyet.
Stinkende treningsklær
Vi har tidligere skrevet flere artikler om hvorfor treningsklær ofte ender opp med å lukte ille selv om de er nyvasket. Dette er det flere grunner til.
Norges mest kjente tekstilekspert og forskningsleder ved SIFO, Ingunn Grimstad Klepp, har svaret.
– Det første problemet er at syntetiske fiber, som treningstøy ofte er laget av, lukter vondt. Når de blir svettet i og blir liggende i for eksempel plast, utvikles det vond lukt, og dette er vanskelig å få ut, sier Klepp.

Første bud er altså å unngå at de fuktige treningsklærne blir liggende i tette poser, eller over tid i skittentøyskurven.
– I stedet bør de henges til tørk etter bruk hvis de ikke kan vaskes med én gang, råder Klepp.