Eddik og zalo eller sitron og vann?

Vaske dusjen: Sitron utfordrer storfavoritten

Vi har latt utfordreren sitron teste seg mot den tidligere storfavoritten oppvaskmiddel og eddik.

DUELL I DUSJVASK: Vi lar en utfordrer teste seg mot tidligere storfavoritt: Kan sitron hevde seg mot oppvaskmiddel og eddik som vaskemiddel for dusjen? Foto: Kristin Sørdal
DUELL I DUSJVASK: Vi lar en utfordrer teste seg mot tidligere storfavoritt: Kan sitron hevde seg mot oppvaskmiddel og eddik som vaskemiddel for dusjen? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere testet mange ulike vaskeråd og vaskemidler for forskjellige behov i hjemmet.

Vi har funnet den ultimate blandingen for å få peisvinduene rene.

Vi har også testet «mirakelmiddelet» WD40 som vaskemiddel i dusjen (og for å fjerne tyggis fra buksa …).

Vi har også testet melk til flekkfjerning - og gitt tips om spytt som kriseløsning.

VIDUNDERMIKS: Vil du at dusjen skal bli skinnende rein uten å gnikke deg rein? Da er dette et godt tips! Video: Kristin Sørdal. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Men noe av de beste midlene vi har testet for å få dusjen ren, er en hjemmeblanding av oppvaskmiddel og eddik - eller wc-rens.

Nå har vi satt en av disse favorittene på prøve mot en ny utfordrer som en av våre lesere har tipset om.

Dagens duell står derfor mellom to hjemmeblandinger:

Sitron & vann vs. Zalo & eddik

Mange av våre beste tips og råd har utspring i gode tips fra våre gode lesere. Vi pleier derfor ofte å teste ut lesertips når det dukker opp noe interessant i innboksen. Forleden dukket det også opp et spennende vasketips:

GENIALT: Plages du med belegg eller rust på dusjhodet? Slik fikser du det! Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

«Et vaskemiddel som også gir fint resultat er rett og slett sitron blandet i varmt vann. Enten fersk sitron eller enda lettere: sitron på flaske som man pleier å ha i te,» skriver en av våre lesere.

Sitron er interessant fordi det er en syre, i likhet med eddik - som vi har hatt god erfaring med som «vaskemiddel» for flere bruk.

Syrer er kjemiske forbindelser med ph lavere enn 7, og kan finnes i noen typer vaskemidler, som avfettingsmidler, toalettrenser og glansemidler. Syrer er effektive mot kalk.

Vi ønsket å finne ut om sitron og vann er like effektivt til å vaske dusjkabinettet med, som vår tidligere storfavoritt oppvaskmiddel og eddik.

Blandingsforhold

#1: Oppvaskmiddel & eddik: Vi har tidligere brukt Sun Light til oppgaven, men du kan bruke flere typer oppvaskmiddel. Denne gang brukte vi Zalo. Blandingsforholdet er 2 deler Zalo og 1 del eddik (vi bruker 7 % eddik/husholdningseddik).

#2: Sitron & vann: Tipset var uspesifisert, men vi prøvde oss på 1 del sitron og 2 deler vann.

Vi brukte en mikrofiberklut til å vaske med. I utgangspunktet vil vi greie å vaske ganske rent kun med en mikrofiberklut og vann - men da krever det veldig mye gnikking og skrubbing.

Vi har derfor også sammenliknet resultatet etter vask med de to hjemmeblandingene, med resultatet etter bruk av kun mikrofiber og vann.

HJEMMEBLANDING: Vi blandet en kopp med sitron og vann (1:2) og en kopp med sitron og zalo (1:2). I tillegg har vi vasket en del av dusjen kun med mikrofiber og vann - for å se forskjellen. Foto: Kristin Sørdal
HJEMMEBLANDING: Vi blandet en kopp med sitron og vann (1:2) og en kopp med sitron og zalo (1:2). I tillegg har vi vasket en del av dusjen kun med mikrofiber og vann - for å se forskjellen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Hva krever minst jobb?

Etter å ha vasket ulike deler av dusjen med de to ulike hjemmeblandingene, er konklusjonen denne:

Blandingen med Zalo og eddik er den som gir deg desidert mest hjelp underveis i vaskeprosessen. Du slipper å gnikke så mye som du må om du bruker sitron og vann-blandingen eller du vasker med mikrofiber og vann.

Vi synes ikke vi får nevneverdig hjelp av sitronvannet, sammenliknet med å vaske kun med mikrofiber og vann.

Vi bruker hansker når vi vasker med syrer som eddik og sitron fordi det er veldig hard kost for huden - og anbefaler at også du bruker hansker.

Og vinneren er: Zalo og eddik

Zalo og eddikblandingen gjør jobben lettere - og det er også den blandingen som gir det desidert beste resultatet.

Dusjveggene blir både følbart renere - og de ser også mye renere ut, enn det utfordrer-miksen greier.

Jo da, det blir jo ganske rent også ved bruk av sitronvann - men når vi drar fingrene over dusjveggen, kan vi kjenne at overflaten fremdeles ikke er like blank og ren som ved bruk av Zalo og eddik.

Det gjelder også ved bruk av kun mikrofiber og vann: Også der kjennes overflaten litt «rufsete» ut. Og egentlig ganske likt der vi har vasket med sitronvann.

En annen ting, som forsegler seieren til vår tidligere favoritt Zalo og eddik, er hvordan dusjveggene ser ut etter vask:

FORSKJELL: Veggen til venstre er vasket med zalo og eddik og veggen til høyre med sitron og vann - og som du kan se så er det mye mer vanndråper som henger igjen på dusjveggen til høyre. Foto: Kristin Sørdal
FORSKJELL: Veggen til venstre er vasket med zalo og eddik og veggen til høyre med sitron og vann - og som du kan se så er det mye mer vanndråper som henger igjen på dusjveggen til høyre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Zalo og eddikblandingen gjør at vannet renner raskt av dusjveggene når vi skyller av etter vask - mens det blir hengende igjen mye mer vanndråper på veggene vi har vasket med sitronvann eller kun med mikrofiber og vann.

Og ja, når vanndråpene blir hengende på veggen, blir dette etterhvert flekker på dusjveggene.

I denne testen, hvor vi har testet hva som er best til å vaske dusjveggene og dusjkaret med, taper utfordreren mot den tidligere storfavoritten:

Det beste til å vaske dusjen med, er fremdeles oppvaskmiddel og eddik.

Har du et godt vasketips til bad, kjøkken eller andre bruk? Tips oss gjerne!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer