Hvordan vaske markise og parasoll

Vaske markisen? Pass på dette!

Den møkkete markiseduken er fullt mulig å få skinnende ren igjen - men to tabber kan ødelegge den helt.

VASKE MARKISER: Å ikke vaske markisene i solskinn er ett av tipsene - her får du resten! Video: Relekt / Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal absolutt ikke klage på finværet! Men når solstrålene treffer vinduene og steker over lang tid, kan det bli skikkelig drivhus i boligen. Da er det på tide å rulle frem markisene igjen.

Fjorårets sommer samt en fuktig, kald høst og vinter kan samtidig ha satt sine spor på markiseduken, og sannsynligvis har den godt av en ordentlig rengjøring.

Men hvordan skal markiseduken vaskes? Og hva bør du passe på å unngå?

Her får du svarene!

Bruk mildt vaskemiddel

Før du skal begynne rengjøringen, må du ha utstyret på plass - først og fremst en god såpe.

- Markiser utsettes hovedsakelig for organisk smuss som alger, sopp eller grønske. Til dette må det brukes et alkalisk rengjøringsmiddel, altså et rengjøringsmiddel med forholdsvis høy pH. Såpen vil løse opp smusset fra overflaten slik at det er lett å skrubbe bort, forteller Lars Petter Bjaaland, produkt- og kategorisjef hos Relekta.

Han anbefaler derfor å investere i rengjøringsmiddel som er spesielt egnet for markiser.

- Rengjøringsmiddel skal være såpass kraftig at det effektivt fjerner smuss og skitt, men det skal ikke være så kraftig at det ødelegger overflater eller er forurensende, sier Bjaaland videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer