Vaskemaskinen blir med på flyttelasset

Mens kjøleskapet står igjen. Kjøpe eller selge bolig? Se hva som skal følge med.

Vaskemaskinen følger med når selger flytter ut.  Foto: Colourbox
Vaskemaskinen følger med når selger flytter ut. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal egentlig følge med boligen når du kjøper? Er det lenge siden du har flyttet, kan du forberede deg på en overraskelse eller to. For listen over løsøre som skal følge med, har blitt revidert flere ganger de siste årene.

I 2010 måtte vi skuffe en leser som følte seg snytt da hun overtok en bolig, der de forrige eierne hadde ribbet kjøkkenet for hvitevarer. Dette var helt greit i henhold til gjeldende regler. Knappe måneden senere ble listen revidert, til at alle hvitevarer som er i boligen under visning skal følge med. Og nå? Fra og med 1. februar i år er det kun hvitevarene på kjøkkenet som skal følge med. Så vaskemaskin og tørketrommel kan du se langt etter.

Med mindre annet er avtalt.

Felles meglerinitiativ

Som hovedregel er det full avtalefrihet, men for å unngå konflikter har Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Eiendomsadvokatenes Servicekontor (ES) i samarbeid utarbeidet en liste for å standardisere dette. Det er denne som nå er oppdatert, og endringene trer i kraft 1. februar 2012.

Den reviderte listen ser du her

At hvitevarene som skal følge med boligen nå begrenses til hvitevarer på kjøkkenet, er blant de største endringene. På enkelte punkter, som for eksempel varmekilder, baderomsinnredning og lyskilder, er det gjort presiseringer.

- Fordi avhendingsloven, som regulerer handler mellom kjøper og selger av bolig og fritidsbolig, ikke gir entydige svar på hva som skal følge med ved salg, mener vi en slik liste vil bidra til å redusere antall konflikter, sier Bodil Næssvik i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Står ikke i loven

Er du isikker på hva osm følger med boligen, ta klart forbehold i budet ditt, er rådet fra kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no
Er du isikker på hva osm følger med boligen, ta klart forbehold i budet ditt, er rådet fra kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no Vis mer


Ifølge Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, sier loven ingen ting om hva som følge med, så denne listen er ikke nødvendigvis veiledende per se.

- Dette er en avtale som gjelder for boliger kjøpt gjennom meglere som er tilsluttet meglerorganisasjonene, og som gjør at hvis ikke annet er avtalt, så er det dette som gjelder, sier Halsos til DinSide.

Det kan altså lønne seg å lese prospektet godt, også med dette i bakholdet. For en hver selger står fritt til å si at han selger boligen, men at han ønsker å ta med seg det fine dyre kjøleskapet, eller hyllesystemet i stuen. Likeledes kan det være omvendt; selger kan si at boligen selges med en hyllereol, selv om denne ikke er fastmontert. Så blir det eventuelt opp til kjøper å måtte kaste den, om man ikke vil ha.

- Utstyrslisten tar hensyn til at dagens moderne boliger hvor det for eksempel kan bli en uenighet om den løse gassbeholderen skal følge med gasskomfyren eller ikke. Inventarliste sier at den skal det.

Andre regler for privat salg

Merk at dersom du kjøper du bolig av en som selger privat, eller en megler som ikke er tilsluttet NEF, Eff eller ES, er det andre regler som gjelder. Loven sier at faste gjenstander, som ovner faste skap og antenner skal følge med om ikke annet er avtalt. Det gjelder også for kjøp mellom private. Så også her er det viktig å lese prospektet nøye, og ikke minst, spørre selger hva som følger med.

Selgers ansvar

Selv om det er megleren som har inngått en avtale om hva som skal følge med boligen ved overtakelse, er det selgerens ansvar. Og ifølge Halsos er det selger du må kontakte, dersom han har tatt med seg mer enn du skal kunne forvente i henhold til listen over løsøre.

- Det er en avtale megleren står for, ikke selgeren. Men selger er ansvarlig, og det er han du må klage til, dersom han ribber boligen for utstyr som skal føle med, ifølge listen. Når selger går til megler, ligger dette i standardkontrakten, som er laget for å forhindre unødvendige tvister. Ønsker han å ta med seg mer, må han ta dette opp med megler, og sørge for at det kommer inn i prospektet, sier Halsos.

Legg inn forbehold i budet

De aller fleste som kjøper bolig, tar ikke avgjørelser på bakgrunn av et kjøleskap eller en lysekrone. Men er det viktig for deg, bør du ta forbehold om dette når du legger inn bud.

- Før opp det du vil ha med på budskjemaet. For eksempel hvitevarer, sier Halsos.

Her er det viktig at du er presis. Spesielt fordi en fersk dom i Oslo Tingrett påla en boligkjøper som trakk seg å betale 300.000 kroner til selger, til tross for at han hadde lagt inn forbehold om at han fikk solgt sin egen bolig. Problemet var bare at han ikke var presis nok. Les saken på Aftenposten.no

Rådet er, uansett: Er du i tvil? Spør. Og gjør det gjerne skriftlig, og sørg for at du får skriftlig svar.

NB! Den reviderte listen skal gjelde for avtaler mellom kjøper og selger inngått fra og med 1. februar 2012, og gjelder kun i tilfeller hvor annet ikke fremgår av markedsføringen eller av avtale mellom partene. Men 1. februar for hva da? Annonseringstidspunkt? Kontraktsinngåelse? Overtakelse? I en overgangsfase vil det kunne oppstå forvirringer, så vi anbefaler at du spør om du er i tvil. Det er nok ikke alle boligselgere som har fått med seg endringen, spesielt ikke om boligen har ligget lenge for salg, eller overtakelsestiden har vært lang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer