Januarsalg på vaskemaskiner

Vaskemaskinen er satt ned med flere tusen. Men er den egentlig billig?

Vi har sjekket tre januartilbud.

JANUARTILBUD: Ikke alle tilbudspriser er hva de gir seg ut for å være. Vaskemaskinen kan ha kostet det samme før. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JANUARTILBUD: Ikke alle tilbudspriser er hva de gir seg ut for å være. Vaskemaskinen kan ha kostet det samme før. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Selv om nyttårssalget fra gamledager nok er en saga blott, finnes det fortsatt gode tilbud i butikkene nå som julerushet er over.

Vaskemaskiner er én av varetypene det tilsynelatende er mange gode tilbud på. Det forteller i hvert fall kjedenes annonsemagasiner og nettsider oss.

Er førprisen riktig?

Men før du drar kortet for å få den fraktet hjem og montert, bør du vite om den virkelig er billig.

Forbrukertilsynet har laget en veiledning om hvordan butikkene skal oppgi førpriser, men dette blir dessverre ikke alltid fulgt.

Dinside har sjekket vaskemaskintilbudene fra fire av de store elektrokjedene: Elkjøp og Lefdal (som nå blir slått sammen), Power og Euronics.

Vi har brukt Prisjakt.no for å se hva maskinene faktisk kostet før.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at vi har rundet av oppover, slik at butikkenes «6.999»-triks ikke forvirrer.

Hva sier testene?

Men det er ikke bare prisen som teller når du skal kjøpe deg ny vaskemaskin. Kvaliteten er også viktig.

Derfor har vi sjekket hver enkelt modell mot tre store vaskemaskintester (alle krever abonnement) fra Danmark (Tænk), Sverige (Råd & Rön) og Storbritannia (Which?).

Dessverre er det ofte slik at modellbetegnelsene ikke er de samme i alle nordiske land. Dessuten er det slik at ikke alle modeller blir testet. Derfor har vi istedet prøvd å finne tilsvarende modeller.

Elkjøp

LILLEBROR: Mieles WKB110 er laget spesielt for det nordiske markedet, og har lavere sentrifugehastihet enn storebroren til en tusenlapp mer. Foto: Elkjøp
LILLEBROR: Mieles WKB110 er laget spesielt for det nordiske markedet, og har lavere sentrifugehastihet enn storebroren til en tusenlapp mer. Foto: Elkjøp Vis mer

Miele Family Care XL WKB110 er satt ned fra 10.000 til 7.000 kroner.

Pris: Denne maskinen kostet 9.000 kroner da den ble lansert i september 2016. Måneden etter gikk den opp til til 11.000. I oktober 2017 gikk den ned til 10.000, før den havnet på 7.000 nå i januarsalget.

På Mieles norske nettsted er veiledende pris oppgitt til 13.899 - altså nesten det dobbelte av den nåværende utsalgsprisen hos Elkjøp.

Og hos Lefdal, som altså tilhører samme konsern som Elkjøp, selges maskinen fortsatt til 9.995, det samme som Elkjøps førpris.

Kvalitet: Denne modellen finner vi ikke i noen av testene vi har sjekket. Men prestisjemerket Mieles vaskemaskiner får likevel generelt svært gode skussmål hos alle tre, og WKB110s storebor WKB120 er «best i test» hos danske Tænk.

WKB110, som selges rimelig på Elkjøp, har bare 1.400 omdreininger per minutt ved sentrifugering, mens de to større modellene har 1.600. På den annen side er WKB110 noe stillere, 72 desibel mot de to andres 74. Andre forskjeller finner vi ikke i Mieles sammenligningspanel.

WKB130, som er den gjeveste i serien, selges for øvrig av nettbutikken Komplett.no til litt over 8.000 kroner. Spørsmålet er derfor om du burde bruke en tusenlapp mer for å få bedre kvalitet og tørrere tøy før du putter det i tørketrommelen.

Konklusjon: Dette ser for oss ut til å være et bra tilbud dersom du har tenkt å bruke 7.000 på en vaskemaskin. Men det er jo en modell med et par år på baken, og for en drøy tusenlapp ekstra får du altså en bedre Miele-maskin i samme serie.

Lefdal

BLACK FRIDAY-TILBUD: Dene LG-maskinen ble satt ned i november, deretter opp, og så ned igjen. Foto: Lefdal
BLACK FRIDAY-TILBUD: Dene LG-maskinen ble satt ned i november, deretter opp, og så ned igjen. Foto: Lefdal Vis mer

Selv om dette selskapet ikke eksisterer mer etter 15. januar, har de fortsatt selvstendige varehus rundt om i landet. Mange av produktene har de naturlig nok felles med Elkjøp, men prisene er ofte ulike.

For eksempel selges tilbudsmaskinen, den ovenfor omtalte Miele Family Care XL WKB110, ​ på Lefdal for 9.995. Det er 3.000 kroner mer enn hos Elkjøp.

Lefdal har derimot egne tilbud på vaskemaskiner som Elkjøp ikke har.

Ett av dem er LG F14AW9S2 , som ifølge Lefdal selv er satt ned med 2.000 kroner.

Pris: Denne maskinen kostet ifølge Prisjakts statistikk 6.000 20. november i fjor. En uke senere gjorde den et hopp til 8.000, for så å bli liggende på denne prisen gjennom desember. Og nå er den altså tilbake på novemberprisen.

Dette er en vaskemaskin som kom på markedet i juni 2017, får Dinside opplyst fra kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly hos Elkjøp/Lefdal.

- Prisen har ligget på 7.995 til den kom på tilbud til under Black Friday-kampanjen (5.995). Etter Black Friday gikk den tilbake til normalprisen på 7.995. Den er på tilbud igjen nå til januarkampanjen, og vil gå tilbake til normalpris igjen etter endt kampanje, skriver hun i en e-post til oss.

Kvalitet: Heller ikke denne modellen finner vi igjen i testene. Det nærmeste vi kommer er F14U2TDN0, som får «verd en kikk» og en poengsum på 69 av 100 mulige på Which?. Generelt som merke kommer LG derimot godt ut, med til sammen 9 «beste kjøp»-maskiner i den britiske testen.

Konklusjon: Dette er en god maskin til 6.000 kroner, men vi ville føle oss snytt om vi hadde kjøpt den til «normalprisen» 8.000.

JANUARSALG: Butikkene lokker med det de hevder er sterkt nedsatte priser nå i januar. Foto: Power
JANUARSALG: Butikkene lokker med det de hevder er sterkt nedsatte priser nå i januar. Foto: Power Vis mer

Power

AEG LFL64702 selges for 3.000 kroner nå i januar, og skal ifølge Power selv ha kostet 5.000.

OPP OG NED: Denne billigmaskinen fra AEG
OPP OG NED: Denne billigmaskinen fra AEG Vis mer

Pris: Denne maskinen var nede i 3.082 kroner i mars i fjor, altså bare en knapp hundrelapp over «tilbudsprisen» i januar. Både før og etter tilbudsprisen på våren lå den på 4.000, før den ble satt opp til 5.000 i november. Nå er den altså tilbake til utgangspunktet.

- Dette er et veldig godt tilbud som vi er stolte av. Og denne maskinen vil gå opp igjen til 4.990 når tilbudsperioden er over, sier salgssjef for hvitevarer og småelektrisk Thomas Marthinsen i Power-kjeden til Dinside.

På tross av at prisen også på et tidligere tidspunkt har vært nede på 3.000 kroner, mener Marthinsen bestemt at dette er en 5.000-kronersmaskin.

- Om du klarer å få den vesentlig billigere, skal du få jobb som innkjøpssjef hos oss, sier han spøkefullt.

Kvalitet: Vi finner heller ikke denne maskinen i noen av de internasjonale testene, og heller ingen AEG-maskin med like lav pris. Modellen ser ikke ut til å ha blitt solgt utenfor Power/Expert-butikkene i Norden. Fem AEG-maskiner kvalifiserer som «Best Buy» hos Which?, men disse ligger alle vesentlig høyere i pris (4.000-8.000 kroner). I tillegg har samtlige både større tøykapasitet og høyere hastighet.

Konklusjon: Vi mener dette er en typisk billigmaskin som ser ut til å ligge akkurat der den skal prismessig. En kunstig «pukkel» mellom opprinnelig og nåværende pris før jul ser rett og slett litt mistenkelig ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer