Vaskemidlene folk ikke bruker

Britene har sjekket hva som blir stående innerst i skapet.

MINST BRUKT: Spesialmidler for ovnsrens er de som hyppigst blir stående ubrukt, viser britisk undersøkelse. Foto: ALL OVER PRESS
MINST BRUKT: Spesialmidler for ovnsrens er de som hyppigst blir stående ubrukt, viser britisk undersøkelse. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske forbrukermagasinet Which? mistenker at mange kjøper rengjøringsprodukter de ikke trenger. Kanskje ikke så rart, for det er virkelig en jungel av produkter, merkevarer og varianter i butikkhyllene.

Trenger du virkelig alle?

Produktene folk dropper

Britene har spurt 1.000 medlemmer av forbrukertjenesten om vanskevaner, og har funnet noen gjengangere blant rengjøringsproduktene som blir stående ubrukt.

FLEKKER? Alle får flekker på klærne eller gulvteppet i ny og ne, men flekkjerningsmidler er blant midlene forbrukerne bruker minst. Foto: ALL OVER PRESS
FLEKKER? Alle får flekker på klærne eller gulvteppet i ny og ne, men flekkjerningsmidler er blant midlene forbrukerne bruker minst. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Rene vaskeråd

Vaskemidler kan inneholde skadelige stoffer. Vil du begrense bruken av slike, bør du se etter svanemerket, og lese innholdsfortegnelsen før du kjøper. Merk også at enkelte midler ikke bør brukes sammen.

Andre rene tips:
  • Bruk mikrofiberkluter eller -mopper
  • Velg universalmidler framfor spesialmidler når du kan.
  • Styr unna antibakterielle midler, annet enn når bruk er nødvendig (for eksempel når du er utsatt for smittefare ved omgangssyke eller lignende)
  • Følge veiledningen på emballasjen når du doserer, mange bruker for mye.
Flere råd finner du hos Miljødirektoratets tjeneste Er det farlig, som også er kilde til disse tipsene.


Halvparten av de spurte sier de har minst ett ubrukt rengjøringsprodukt hjemme, og ovnsrens er det produktet aller flest sier de ikke har brukt, selv om de eier slike produkter. Like bak følger flekkfjerningsmidler til tekstiler og tepper. Engangskluter blir også hyppig liggende ubrukte i britiske husholdninger, viser undersøkelsen.

I den andre enden av skalaen finnes toalettrenseprodukter, som er de hyppigst brukte spesialmidlene.

Smarte alternativer

Dinside tester jevnlig produkter, også renholdsprodukter. Og ikke minst tester vi dem mot alternative metoder, hyppig referert til som «kjerringråd».

Her er noen, så blir det enklere for deg å velge det som virker best:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer