Vasker rent, nesten uten vann

- Og Xeros bruker mindre enn 2 prosent av elektrisiteten som kreves av en vanlig vaskemaskin.

En kopp vann, litt vaskemiddel og nylonkuler skal være nok til å vaske ett kilo tøy helt rent.  Foto: Colourbox.com
En kopp vann, litt vaskemiddel og nylonkuler skal være nok til å vaske ett kilo tøy helt rent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å glemme for oss nordmenn, som er bortskjemt med rikelig rent vann i springen. Men rent vann er faktisk en knapp luksus for store deler av verdens befolkning.

Forskere ved universitetet i Leeds har utviklet en vaskemaskin som vasker ett kilo tøy helt rent, ved hjelp av kun én kopp vann. Maskinen Xeros, som har fått navnet sitt fra det greske ordet for "tørr", vasker klær ved hjelp av små polymerkuler i nylon, som tiltrekker seg flekker.

Perlene kan selvfølgelig brukes igjen og igjen.

Disse hvitevarene varer lengst

Trekker til seg all skitten

Maskinen virker slik: En tilsetter perler, et glass vann og en dråpe vaskemiddel. De små kulene blir absorberende når de er i fuktige omgivelser. Når vannet og vaskemiddelet løser opp flekken, trekker kulene til seg alt vann, og også flekkene.

Når vasken er ferdig, blir kulene fjernet automatisk. Du slipper altså å plukke småkuler ut av klærene etter endt vask. Nylonkulene skal tåle omtrent 100 vaskerunder, eller omtrent seks måneders bruk for gjennomsnittsfamilien.

De aller fleste kan kutte strømforbruket ved hjelp av ett enkelt grep: Bruker du enøk-knappen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer