Xiaomi Roborock S7+ | TEST

Vasker, støvsuger og tømmer seg

… men er den automatiske tømmingen verdt flere tusen kroner ekstra.

FORELØPIG TOPPMODELL: Roborock S7+ er den gjeveste støvsugeren Xiaomi har på markedet akkurat nå, men den blir straks forbigått av en ny variant. Foto: Pål Joakim Pollen
FORELØPIG TOPPMODELL: Roborock S7+ er den gjeveste støvsugeren Xiaomi har på markedet akkurat nå, men den blir straks forbigått av en ny variant. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Xiaomi har de siste årene blitt svært anerkjente for sine Roborock-støvsugere. Med relativt hyggelige priser har de ikke stått særlig tilbake for langt dyrere konkurrenter og virker å være produkter svært mange er godt fornøyde med.

Da DinSide testet en god håndfull robotstøvsugere i 2020 (+), var det nettopp en Xiaomi-støvsuger som endte opp som testvinner – da i modellen S5 Max.

Nye toppmodeller

Før jul kom dagens testprodukt - modellen S7+, der pluss-tegnet betyr at den kommer med en større basestasjon, slik at støvsugeren kan tømme seg for all skitten den har sugd inn. Dermed følger Roborock her navngivingen som iRobot har på sine Roomba-modeller.

BASESTASJON: S7+ koster 3000 kroner mer enn S7, der forskjellen er at førstnevntes basestasjon kan suge ut innholdet i støvbeholderen, slik at du ikke trenger å tømme den så ofte. Foto: Pål Joakim Pollen
BASESTASJON: S7+ koster 3000 kroner mer enn S7, der forskjellen er at førstnevntes basestasjon kan suge ut innholdet i støvbeholderen, slik at du ikke trenger å tømme den så ofte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du kun vil ha støvsugeren med vanlig basestasjon (kun for lading), får du S7 for 5000 kroner. Den større basestasjonen, med tømming av støvbeholderen, koster 3000 kroner ekstra, som altså gir en total prislapp på 8000 kroner.

Enn så lenge er dette selskapets toppmodell, men Xiaomi har allerede annonsert at det i neste kvartal vil komme en ny toppmodell: S7 MaxV Ultra, som virkelig går «all in». Her får du både kameraet fra MaxV-modellene, som blant annet kan unngå ledninger og annet rask (dette har ikke S7), høyere sugekraft, samt en mer avansert basestasjon som både kan fylle på vann i vanntanken og til og med vaske kluten. Den blir imidlertid ikke billig, med veiledende pris på 1399 euro, eller da rundt 14 000 kroner.

Gummibørste

I testperioden, som faktisk har gått over et par måneder nå, har S7+ vikariert for en Roborock S5 Max.

Den nye modellen har fått en annen type hovedbørste.

GUMMI: Den bustete børsten er denne gangen erstattet med en gummibørste. Den blir ikke like full av hår når man støvsuger, men slipper ikke helt unna den heller. Foto: Pål Joakim Pollen
GUMMI: Den bustete børsten er denne gangen erstattet med en gummibørste. Den blir ikke like full av hår når man støvsuger, men slipper ikke helt unna den heller. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På S7+ er nemlig børsten med bust byttet ut med gummibørste, som erfaringsmessig klarer å få med seg mer skitt fra gulvet. Det er også litt mindre hår som setter seg fast i den, og det er lettere å få av med bare hendene, men vi savner en medfølgende kniv for å skjære dem løs, slik Roborock har på de fleste andre modeller.

For i en husstand med to katter, en hund og fem langhårede kvinnemennesker erfarer vi at det er hår rundt gummibørsten etter så og si hver runde. Og det hadde gått kjappere bare å skjære løs dette håret enn å ta ut børsten for å gjøre jobben for hånd.

Vanntanken til Roborock S7 er på 300 ml. Foto: Pål Joakim Pollen
Vanntanken til Roborock S7 er på 300 ml. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ny vaskeløsning

Der en av nyhetene på S5 Max-modellen var at støvsugeren la press på kluten for bedre vaskeeffekt, har Roborock tatt nok et steg på S7. Her vibrerer nemlig kluten med en takt på 3000 skrubb i minuttet, eller da 50 i sekundet. Det gjør at gulvene jevnt over ser noe renere ut etter at moppen har gjort jobben sin, selv om vi fortsatt må gå over enkelte flekker fra saftsøl og lignende med en klut selv.

VIBRERER: Feltet i midten av klutholderen vibrerer frem og tilbake 50 ganger i sekundet, slik at kluten ikke lenger bare dras over gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen
VIBRERER: Feltet i midten av klutholderen vibrerer frem og tilbake 50 ganger i sekundet, slik at kluten ikke lenger bare dras over gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Forskjellen på gulvvasken fra S5 Max føles litt som forskjellen på at en 5. klassing og en 9. klassing har tatt gulvvasken hjemme - 9. klassingen gjør det litt bedre, men kan fortsatt ikke helt måle seg med når far drar frem moppen selv.

Men om du kjører den en ekstra gang, på deep clean-programmet (uten støvsuging) klarer den faktisk å ta de aller fleste av flekkene på gulvet.

En ting som også er svært kjekt på S7-støvsugeren, er at den automatisk løfter opp kluten når den kjører over et teppe, og samtidig øker sugeeffekten. Tidligere har du vært nødt til å definere tepper som «no mop»-soner, som da unngås dersom vanntanken og kluten er koblet på. Nå går dette helt av seg selv, i hvert fall så lenge teppet er mindre enn 4 mm høyt.

På høyere tepper enn det må du eventuelt bruke samme fremgangsmåte som tidligere.

Selvtømming - som regel

Så til punktet som vi innledningsvis satte spørsmålstegn ved om var verdt 3000 kroner ekstra: Den større basen som lar roboten tømme seg selv.

Roborock er på ingen måte først ute med dette, men det går altså ut på at basestasjonen, så fort robotstøvsugeren parkerer, suger innholdet fra støvbeholderen over i en større beholder, slik at du slipper å åpne den selv og helle ut innholdet i søppelkassa hver gang.

I esken får du med en pose til beholderen, men du trenger ikke å bruke poser - dette kan du også gjøre poseløst, som vi liker godt. Roborock oppgir cirka 6 ukers bruk mellom hver gang den må tømmes, men dette vil selvsagt variere med størrelse på boligen, hvor ofte du støvsuger og hvor mye action det er på gulvene. Det hadde vært kjekt med en påminnelse i appen om at den bør tømmes, for det er ikke så innlysende å se når den egentlig er full.

Tømmingen skjer ved å dra en liten tapp til side i bunnen mens du holder den over søppeldunken. Vi har tømt den to ganger i testperioden - den første gikk helt fint, mens vi i den andre gangen hadde fått fukt inn i beholderen, som gjorde at det meste satt klistret til lokket og veggene. Da tok den jobben brått noen minutter og ikke sekunder.

Heldigvis kan hele beholderen vaskes, så nå ser den fin ut igjen.

Vi opplever dog at tømmingen ikke fungerer helt smertefritt. Vi har flere ganger opplevd at innholdet i støvbeholderen ikke suges opp, og da er det fort gjort å sende S7 ut på nye oppdrag med full beholder. Siden dette skal gå automatisk blir det jo ikke til at man sjekker hver gang.

Sannsynligvis skyldes problemet at røret fra bunnen av basen blir tett. Ofte ser vi nemlig at det er en del grums på gulvet nederst i basestasjonen, som vi da blir nødt til å luke vekk med fingrene. Ofte ligger litt igjen i støvbeholderen, men det har også skjedd at det praktisk talt ikke har blitt tømt noe i det hele tatt.

Flere ganger har vi opplevd at kanalen inn til tømmestasjonen er blokkert, slik at innholdet i støvsugerens støvbeholder ikke blir tømt. Foto: Pål Joakim Pollen
Flere ganger har vi opplevd at kanalen inn til tømmestasjonen er blokkert, slik at innholdet i støvsugerens støvbeholder ikke blir tømt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her er det nok noe med konstruksjonen som ikke er gjort helt optimalt, og det var ikke et problem vi opplevde med iRobot Roomba S9+ da vi testet den. Det er dog ikke sikkert problemet er like stort i hus uten klistremerker, hårstrikker, småleker og den slags på gulvet i tide og utide, så er det sagt.

Meget god rengjøring

Ellers er det ikke mye å utsette på rengjøringen kontra andre robotstøvsugere. Vi opplever at Roborock (etter å ha blitt kjent med huset etter første gjennomkjøring) løser rengjøringen fornuftig, der den typisk først tar kantene i hvert rom med full fart på sidebørsten, slik at smusset kastes innover, før den kjører frem og tilbake over gulvet med sidebørsten på lavere fart, slik at ikke det kastes noe bort der den allerede har kjørt.

Den er ganske kjapp også - arealet vi stort sett bruker den på er på rundt 30 kvadratmeter (høye terskler gjør at vi heller må ta andre rom mer manuelt), og det går stort sett unna på en halvtime. Roborock oppgir 180 minutters driftstid som er i tråd med det vi får (15 prosent batteribruk på 29 minutter), som blir mindre om du kjører den på den kraftigste sugingen. Om batteriet ikke er tilstrekkelig for å ta hele oppdraget, er den imidlertid smart nok til å kjøre til ladestasjonen, lade det den trenger og fullføre jobben.

Med gummibørste og høy sugeeffekt, får Roborock S7 med seg det meste. Foto: Pål Joakim Pollen
Med gummibørste og høy sugeeffekt, får Roborock S7 med seg det meste. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nevnt er at vaskekluten vibrerer, så her er også S7 blant de beste, selv om det fortsatt er litt igjen før det kan måle seg med en manuell gulvvask. Resultatet blir for øvrig enda litt bedre om du først bare støvsuger hele gulvet og deretter sender den ut på moppe-oppdrag – da kan du bruke såkalt «deep clean», der den vasker mer møysommelig. Fortsatt er det imidlertid bare vann du kan vaske med - å tilsette egne rengjøringsmidler advares det mot i manualen, siden det kan tette dysene ned mot kluten.

Roborock S7 er nokså skånsom mot løse ting som blomstervaser og lignende og gir seg kjapt om den støter på noe, og den får med seg både stort og smått på gulvet.

Ja, apropos: En gang fikk den faktisk med seg en mus, som en av husets firbente hadde lagt igjen som offergave under sofaen. Den endte ikke opp i støvbeholderen, heldigvis, ellers hadde nok tømmeprosessen blitt grisete.

Man finner mye spennende under sofaen … her fikk vi varsel på mobilen om at noe hadde satt seg fast. Foto: Pål Joakim Pollen
Man finner mye spennende under sofaen … her fikk vi varsel på mobilen om at noe hadde satt seg fast. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som nevnt innledningsvis har den ikke kameraet fra MaxV-modellene, som lar disse modellene få øye på løse ledninger, skolisser og andre hindre i veien som kan vikle seg inn i børsten og unngå dem. Det hender seg derfor at den vikler ledninger og andre ting inn i børsten, slik at vi må stoppe den underveis, snu den og få løs det som har satt seg fast.

Med sugekraft på 2500 Pa kombinert med en god gummibørste opplever vi S7 som en meget god støvsuger, som også gjør en god jobb på tepper, selv om dyrehår-utfordringen ble for tøff. I hjørner er det som regel alltid litt å gå på for runde robotstøvsugere, og det gjelder også for denne. Her opplever vi generelt at de med en flat forside (D-formet) klarer å komme til bedre og gjør en bedre jobb.

Flott app

Roborock-appen har vi likt godt lenge. Etter én gjennomkjøring får du et ganske detaljert kart over boligen, der du etterpå kan dele opp kartet og navngi de ulike rommene. Det gjør at du for eksempel kan be den om å rengjøre kjøkkenet og spisestua, men ikke resten av huset.

Roborock-appen er lett å bruke og rik på funksjoner. Her kan du angi hvilke rom som skal støvsuges, sette opp tidsplaner, styre sugekraft og vannbruk, sjekke status på børster og filtre og mer til. Foto: Pål Joakim Pollen
Roborock-appen er lett å bruke og rik på funksjoner. Her kan du angi hvilke rom som skal støvsuges, sette opp tidsplaner, styre sugekraft og vannbruk, sjekke status på børster og filtre og mer til. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan sette opp virtuelle vegger, merke av et spesifikt område for rengjøring, regulere vannmengde og sugekraft (og tilhørende støy) og styre roboten manuelt om du vil. Du kan også sette opp faste rengjøringstider og angi deler av døgnet der den, hvis den jobber, skal gå så stille som mulig og la være å «tømme tanken», som går svært høylytt for seg.

Om du trenger å flytte på noe eller gjøre noe ferdig under rengjøringen, kan du også angi hvilken rekkefølge de ulike rommene skal tas. Roborock-støvsugere har også støtte for å kartlegge flere etasjer i boligen.

Den har imidlertid ikke objektgjenkjenning slik enkelte Roomba-modeller har, der de for eksempel kan kjenne igjen en sofa slik at du kan be den om å støvsuge under sofaen. Men det kan du eventuelt fikse ved å tegne en firkant i appen og starte støvsuginga.

Xiaomi Roborock S7+ får DinSides anbefalt-medalje.
Xiaomi Roborock S7+ får DinSides anbefalt-medalje. Vis mer

Konklusjon

Alt i alt får du en meget god robotstøvsuger i Roborock S7+. Som vanlig leverer Xiaomi en støvsuger som er lett å bruke, som gjør en god støvsugerjobb og har mange avanserte muligheter i appen for den som vil skreddersy rengjøringen etter eget behov.

Vaskingen med moppen er også meget god til robotstøvsuger å være, takket være en vibrerende klut, selv om det ofte blir en og annen flekk igjen du må ta selv. Fortsatt er den ikke helt på nivå med en manuell vask der, synes vi.

For deg med ett og annet teppe i boligen er det definitivt smart at Roborock S7 kan løfte opp kluten. Det gjør at rengjøring av harde gulv og tepper-kombinasjonen går langt smidigere enn før, der alt kan tas i samme økt.

Hvorvidt du bør bruke 3000 kroner ekstra på en basestasjon med automatisk tømming er vi imidlertid litt tvilende til. Her opplever vi støtt og stadig at innholdet bare blir delvis tømt, og at røret inn til oppsamleren fort blir tett dersom støvsugeren har dratt med seg småtterier fra gulvet utover bare støv. Men det i hvert fall kjekt at den kan brukes uten å måtte bytte poser.

PS! Om du vil ha det gjeveste fra Roborock, kommer det altså snart en ny toppmodell, som til og med kan fylle på vanntanken og vaske kluten. Og som har det nevnte kameraet for å unngå «fare».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer