Coronaviruset

Vaskeråd for hjem, oppvask og klær

Bruk mikrofiber, vanlig rengjøringsmidler - og utstyr alle med egne håndklær.

MIKROFIBER ELLER VANLIG SÅPE: Ikke sleng deg i sofaen med jakka på, og vask litt ekstra på steder mange tar på ofte i løpet av dagen, som dørhåndtak, lysbrytere og liknende. Og ja, mikrofiber eller vanlige rengjøringsprodukter skal være godt nok, for mikroorganismer trives ikke på rene overflater. Foto: Kristin Sørdal
MIKROFIBER ELLER VANLIG SÅPE: Ikke sleng deg i sofaen med jakka på, og vask litt ekstra på steder mange tar på ofte i løpet av dagen, som dørhåndtak, lysbrytere og liknende. Og ja, mikrofiber eller vanlige rengjøringsprodukter skal være godt nok, for mikroorganismer trives ikke på rene overflater. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har blitt fortalt at coronaviruset kan overleve på overflater i lang tid, og at du derfor må være nøye med håndvask og eventuelt antibakterielle midler (men husk: å vaske hendene med vodka er ikke smart - og hjemmelaget hånddesinfeksjon er heller ikke alltid så lurt).

Myndighetene har kommet med en rekke tiltak og anbefalinger, blant annet om at du bør unngå offentlig transport om mulig, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.

Men dersom du ikke er satt i karantene eller isolasjon, kan det hende du både møter andre som kan være smittebærere - eller at du tar på ting som kan videreføre smitte.

Her er noen tips til hva du kan gjøre hjemme for å forsøke å begrense risikoen for å ta med deg smitte hjem eller å overføre smitte til andre i husstanden.

Såpe er best

Før vi går på de konkrete rådene om hva du bør gjøre av vask og renhold hjemme, vil vi henvise til dette innlegget i Aftenposten, skrevet av kjemieksperter ved Universitetet i Oslo.

De skriver at vanlig såpe fungerer mye bedre mot coronavirus enn Antibac eller sprit. Dette forklares med at såpa løser opp viruset - og også bakterier - slik at de faller fra hverandre og ikke lenger kan smitte videre. Og ifølge ekspertene, gjør såpe dette bedre enn sprit eller etanol.

Forebygge smitte

Irene Sørgård Brekke er fagkonsulent for renhold ved ISS, med høyere utdanning innen mikrobiologi og hygiene. Noe av jobben hennes er å gjennomføre kurs i smitterenhold og forebygging av smitte.

- Det første, som er veldig viktig i hjemmet, er å passe på å holde en veldig god personlig hygiene på alle i husstanden, med god håndhygiene, sier Brekke til Dinside.

- Deretter er det viktig å ha ekstra fokus på berøringspunkter som vi tar mye på i hjemmet, som håndtak - både på ytterdør og innerdører - håndtak på kjøkkeninnredning, bordplater, stoler, toalettet og lysbrytere; ja, alt det vi tar på i hjemmet, sier hun videre.

BRETTETRIKS: Slik får støvkluten 16 sider! Video: Kristin Sørdal. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Bruk mikrofiber

Og nei, du trenger ikke å helle vaskebøtta full av Klorin, sprit eller Antibac. En vanlig mikrofiberklut skal ifølge renholdseksperten gjøre susen:

- Bruk mikrofiber. Den gjør en veldig bra jobb uten tilsetning av kjemi, kun ved hjelp av rent vann. Den vil gjøre veldig godt rent - og det er ingen mikroorganismer som trives på rene overflater, forklarer Brekke videre.

- Det er ikke nødvendig å desinfisere. Vi følger rådene fra FHI, og der er det kun daglig, vanlig renhold som gjelder så lenge det ikke er påvist smitte.

Folkehelseinstituttet skriver i sine råd at renhold kan utføres som vanlig, og at vanlige renholdsmidler kan benyttes, både for husholdninger der det ikke er bekreftet smitte og der det er mistanke eller bekreftet covid-19-smitte.

Brekke understreker at vi ennå vet veldig lite om coronaviruset og hvilke overflater det smitter fra - men sier at det generelt gjelder for bakterier og mikroorganismer at de ikke trives på rene overflater.

- Med godt renhold og god håndhygiene kommer man veldig langt, sier hun.

- Hvert sitt håndkle

Vi har tidligere skrevet om råd for hvor ofte du bør skifte håndklær i hjemmet, spesielt når du har hatt gjester - og hvordan håndklær bør henges opp for å minske mulighetene for bakterievekst.

Dersom dere ikke allerede har det slik, kan det ifølge renholdsekspertene Dinside har snakket med være lurt å innføre egne håndklær til alle husstandens medlemmer - også for tørk av hender.

- Jeg vil anbefale at alle har hver sin håndduk, spesielt der det er familier med barn og de er i kontakt med eldre og de med nedsatt immunforsvar. Det er stort fokus på håndhygiene og da er det et bra tiltak med hver sin håndduk, sier Brekke.

- Det kan være en idé å forbedre rutinene litt og gjennomføre atskilte håndklær en stund, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker Sifo/OsloMet og forfatter av boka Lettstelt, som handler om klesvask.

- Vask kopper i oppvaskmaskinen

Hvordan bør vi forholde oss til skitne kopper og oppvask, når det kommer til smitteforebygging?

- Jeg vil anbefale at man vasker kopper i oppvaskmaskinen, sier Brekke, og forklarer:

- Det man vet, er at virus generelt ikke er så glad i høye temperaturer, men at bakterier tåler høyere temperaturer enn virus, så jeg vil anbefale at man vasker alt i oppvaskmaskinen. Dersom du ikke har mulighet til det, vil jeg anbefale å vaske koppene og deretter skylle dem godt i rent, varmt vann, sier renholdseksperten.

Og du skal ikke behøve å kjøre temperaturen på oppvaskmaskinen på maks:

- Men vask på vaskeprogram som har en temperatur mellom 55–60 grader, sier hun.

- Heng fra deg jakka

Hva man du gjøre for å unngå å spre eventuell smitte rundt i huset hjemme som du kan ha tatt med deg hjem fra butikken, bussen eller jobben?

Flere renholdseksperter Dinside har snakket med anbefaler å vaske hendene med en gang og å henge fra seg jakka og eventuelt andre klær, i gangen - og ikke ta med seg dette rundt i huset.

- Heng fra deg jakka når du kommer hjem og vask hendene med en gang, for å hindre smittespredning, oppfordrer Brekke, i tillegg til å unngå håndhilsing og klemming.

Klepp sier det er viktig å huske at klær kan brukes til å beskytte mot smitte - men at de også kan overføre smitte.

- Og da er det slik at du kan vaske dem med såpe, eller du kan vente - for virus og bakterier lever ikke i ubegrenset tid. Nå vet vi ikke akkurat hvor lenge dette viruset kan overleve, men når du kommer hjem og har vært ute blant folk, kan du for eksempel henge frakken på verandaen, sier hun, og kommenterer:

- Du jo ikke gå rett inn med frakken på og sette deg i sofaen. Så det å vente med å bruke klær igjen, kan være en løsning. Sjansen for å bli smittet av noe som du brukte for noen dager siden, er mindre, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker Sifo/OsloMet og forfatter av boka Lettstelt, som handler om klesvask.

Vask hendene også etter klesvask

Klepp viser til vanlige hygieneregler for håndtering av for eksempel skittent og rent tøy.

Dinside har tidligere skrevet om vask av klær - spesielt undertøy - og hvordan du må vaske for at dette skal bli skikkelig reint.

Klepp viser til FHIs anbefalinger for vask av tøy og tekstiler i forbindelse med coronasmitte, og det er at brukte tekstiler og sengetøy bør legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader dersom det er snakk om mistanke om eller påvist coronavirus.

Hun understreker at dersom det gjelder klær som ikke kan vaskes på 60 grader, er alternativet å likevel vaske det på 60 grader - eller la være å bruke dem en periode.

- Og det er klart at dersom du har tatt i skittentøy, bør du vaske hendene dine etterpå, minner Klepp.

- Og man skal ikke oppbevare skittent og rent tøy sammen. Dette gjelder ikke bare corona, men dette er hygieneregler som gjelder for å holde oss friske, fra alt, sier hun videre.

Ikke vask tøy skittent

Klepp sier at den største feilen folk gjør, er er at man legger fra seg klesvasken et sted, uten å tenke på at alle flater som det skitne kommer i kontakt med da også blir skittent.

- Det er også slik at klesvask ikke blir renere av mer såpe - men av ekstra skylling.

- Og dersom du vasker ting sammen i maskin på for eksempel 30 grader, blir alt like reint eller like skittent som det du vasker det sammen med, så slik kan man spre det også, sier Klepp, slik at bakterieinnholdet blir likt for alt man har vasket i samme vask.

- Om det gjelder for coronaviruset, kan jeg ikke si. Men generelt er bakterieinnholdet jevnt når man tar ut en vask. Det tilsier også at dersom man har med en syk person å gjøre, bør dette vaskes for seg dersom man ikke vasker det veldig varmt, sier hun.

Dersom du trenger å desinfisere noe, anbefales det ifølge Klepp vanligvis å holde det rett oppunder kokepunktet i ti minutter. Eller å vaske det på kokevask i vaskemaskin, som er 90 eller 95 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer