Corona og rengjøring

Vaskeråd for hjem, oppvask og klær

Bruk mikrofiber, vanlig rengjøringsmidler - og utstyr alle med egne håndklær.

RENGJØRING: Håndvask og avstand har vært viktig under hele pandemien, men det kan også være lurt å tenke på hva du kan gjøre hjemme for å begrense risikoen for å ta med deg smitte til andre i husstanden. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Smitteutbruddet av det muterte coronaviruset i Nordre Follo har ført til nedstengning og svært strenge tiltak i mange kommuner på Østlandet.

Håndvask og avstand har vært viktig under hele pandemien, og Nakstad uttalte tidligere denne uka til VG at det kan se ut til at 1 meter ikke er nok avstand for den muterte coronavarianten.

Som kjent smitter coronavirus gjennom dråpesmitte, ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt.

  • Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet.
  • Ved direkte kontakt overfører en syk person viruset til en frisk person for eksempel via håndhilsing.
  • Ved indirekte kontakt har en syk person virus på hendene og tar for eksempel på et dørhåndtak som en ny frisk person så tar på.

Tidligere studier har vist at coronaviruset kan overleve på overflater i lang tid. Du må derfor være nøye med håndvask og eventuelt antibakterielle midler (men husk: å vaske hendene med vodka er ikke smart - og hjemmelaget hånddesinfeksjon er heller ikke alltid så lurt).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer