Vaskemaskin

Vasketabbene du bør unngå

Dette er lurt å vite før du starter maskinen.

SJEKK VASKELAPPEN: Vaskelappen på klærne er noe man bør lese grundig på før vask. Hele vaskelappen er nemlig anbefalingen fra produsenten av klærne. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd at favorittgenseren har krympet, eller at den hvite skjorten ikke er så hvit lenger?

Klesvask er i utgangspunktet en lett oppgave, men det kan likevel gå nokså galt. Derfor er det et par ting som er lurt å merke seg, før man begynner på klesvasken.

– Man skal faktisk vaske klær resten av livet, så jeg anbefaler alle å bruke litt tid på å sette seg inn i det, sier Ingun Grimstad Klepp.

Påvirker stoffet og kvaliteten

Klepp er forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Hun forteller at vaskemiddelet du velger ikke bare kan påvirke stoffet på klærne, men også kvaliteten.

– På alle vaskemidler står det hva produktet inneholder av virkestoffer, og hvilke klær middelet er egnet for. Vil man at kvaliteten på klærne skal vare må man sette seg inn i vaske-produktene man bruker, sier Klepp.

Plagg som bomull, ull og lin er mest utsatt for krymping og slitasje, ifølge Klepp.

– Regel nummer én er å alltid bruke vaskemiddel som er egnet for disse materialene. Hvis ikke kan det fort gå galt, sier hun.

Vaskemiddel varierer veldig for ulikt bruk. Klepp har en viktig regel for å bevare det hvite tøyet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer