Vaskemaskin

Vasketabbene du bør unngå

Dette er lurt å vite før du starter maskinen.

SJEKK VASKELAPPEN: Vaskelappen på klærne er noe man bør lese grundig på før vask. Hele vaskelappen er nemlig anbefalingen fra produsenten av klærne. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd at favorittgenseren har krympet, eller at den hvite skjorten ikke er så hvit lenger?

Klesvask er i utgangspunktet en lett oppgave, men det kan likevel gå nokså galt. Derfor er det et par ting som er lurt å merke seg, før man begynner på klesvasken.

– Man skal faktisk vaske klær resten av livet, så jeg anbefaler alle å bruke litt tid på å sette seg inn i det, sier Ingun Grimstad Klepp.

Påvirker stoffet og kvaliteten

Klepp er forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Hun forteller at vaskemiddelet du velger ikke bare kan påvirke stoffet på klærne, men også kvaliteten.

– På alle vaskemidler står det hva produktet inneholder av virkestoffer, og hvilke klær middelet er egnet for. Vil man at kvaliteten på klærne skal vare må man sette seg inn i vaske-produktene man bruker, sier Klepp.

Plagg som bomull, ull og lin er mest utsatt for krymping og slitasje, ifølge Klepp.

– Regel nummer én er å alltid bruke vaskemiddel som er egnet for disse materialene. Hvis ikke kan det fort gå galt, sier hun.

PÅVIRKER STOFFET: Vaskemiddelet du bruker på klærne dine kan påvirke fargen på stoffet. Foto: Dagbladet
PÅVIRKER STOFFET: Vaskemiddelet du bruker på klærne dine kan påvirke fargen på stoffet. Foto: Dagbladet Vis mer

Vaskemiddel varierer veldig for ulikt bruk. Klepp har en viktig regel for å bevare det hvite tøyet.

– Jeg anbefaler å alltid bruke vaskemiddel egnet for hvitt tøy til alt av hvitt, sier hun og fortsetter:

– Det er ingen regel som sier at den hvite t-skjorten din ikke kan være grålig, om du ønsker det. Men ønsker du at den skal bevare kvaliteten og fargen; er det vaskemiddel for hvitt tøy som gjelder.

Feil dosering

Klepp forteller at en av de vanligste feilene å gjøre når man vasker klær er å overdosere vaskemiddelet.

– Det er mange som tenker at til mer såpe til renere blir klærne, men det er nemlig ikke slik.

Hun forklarer at tøyet verken blir bedre eller renere ved å bruke for mye vaskemiddel. Det kan nemlig ha motsatt effekt og forårsake slitasje.

– Det er dårlig for både miljøet, lommeboken og klærne, forklarer Klepp.

RENGJØRING: Se hvordan du kan rengjøre Airpodsene dine på en enkel og god måte! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun anbefaler å helle vaskemiddelet i maskinen, med samme dosering som man vanligvis bruker, for så å måle innholdet. Slik kan man sjekke om doseringen man bruker stemmer med hva vaskemiddelet anbefaler.

- Det er lurt å ta en slik sjekk en gang i året, slik at man ikke overdoserer, forklarer Klepp.

Sjekk vaskelappen nøye

Vaskelappen på klærne er noe man bør lese grundig på før vask, og ikke bare hvor mange grader plagget tåler. Hele vaskelappen er nemlig anbefalingen fra produsenten av klærne.

Den gir flere indikasjoner på hvordan plagget burde behandles. Her er noen av symbolene det er viktig å kjenne til:

VASKELAPPEN: Det er lurt å kjenne til hva symbolene på vaskelappen betyr, før vasking av klesplagget. Foto: Sanne Sagevik
VASKELAPPEN: Det er lurt å kjenne til hva symbolene på vaskelappen betyr, før vasking av klesplagget. Foto: Sanne Sagevik Vis mer

Vaskebalje med temperatur

Dette symbolet betyr at klærne kan vaskes på normal måte i vaskemaskinen. Det står som regel et tall inni, som indikerer den maksimale varmen tøyet kan vaskes på.

En strek under dette symbolet betyr at plagget må vaskes skånsomt. To streker under indikerer at plagget må vaskes på finvask-program.

Trekant med kryss over

Symbolet på vedlikeholdsetiketten viser at tøyet ikke kan klorblekes.

Tørketrommel med kryss over

Symbolet indikerer at dette klesplagget ikke kan tørkes i tørketrommel.

Strykejern

Her gir vedlikeholdsetiketten grønt lys til å stryke plagget, om du ønsker. Hadde symbolet derimot hatt et kryss over seg, ville det betydd at plagget ikke kan strykes.

Sirkel med kryss over

Det er noen plagg som ikke kan vaskes i vaskemaskinen eller for hånd, og dermed må bli sendt på rens. Dette symbolet viser derimot at plagget ikke skal renses.

– Kan også påvirke huden vår

Vaskemaskinen er det viktigste redskapet vi har for å vaske klærne våre effektivt. Hvis den ikke fungerer som den skal går det ikke bare ut over kvaliteten på klærne, men det kan også påvirke huden vår.

Dette forteller Kent Hart, fagsjef i biologi og kjemi ved Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

– Det er spesielt viktig at skylling og sentrifugering i maskinen fungerer som det skal, sier Hart.

Han forklarer at dårlig skylling og sentrifugering kan føre til at rester fra vaskemiddelet og parfyme kan ligge igjen, noe som kan forårsake irritasjon i huden.

SJEKK MASKINEN: Det er lurt å sjekke om maskinen sin skylling og sentrifugering fungerer som den skal. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SJEKK MASKINEN: Det er lurt å sjekke om maskinen sin skylling og sentrifugering fungerer som den skal. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

– Dette gjelder spesielt for de som har sensitiv hud fra før, understreker Hart.

Han anbefaler de med sensitiv hud å vurdere om de kan legge til ekstra skylle-trinn ved vask av klær.

– Nyere maskiner har ofte vannbesparende miljøprogram som går ut over skyllekvaliteten. Det kan derfor være lurt å ikke bruke miljøprogram om du vil ha bort rester fra vaskepulver og parfyme i klærne, sier han.

Vaskepulver inneholder sterke vaskestoffer, som kan virke irriterende på huden om ikke klærne blir skyldt godt nok.

– Hvis du skal bløtlegge og vaske klærne for hånd vil jeg alltid anbefale å bruke hansker, forteller Hart.

Han begrunner dette med at direkte kontakt med vaskemiddel kan fjerne fettet fra overhuden. Noe som kan føre til tørr og uttørket hud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer