Vaske sengetøy

Vasketabbene gjør vondt verre

Derfor er sengetøyet skittent og krøllete etter vask.

IKKE RENT OG PENT: Vask av sengetøy er egentlig enkelt, men det er slett ikke sikkert at det blir rent, dette kan være grunnen. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- Trolig vasker folk sengetøyet sitt sjeldnere enn det de hevder, sier Ingun Grimstad Klepp, professor og tekstilforsker ved OsloMet.

Hun viser til undersøkelser fra SIFO om nordmenns rengjøringsvaner. På spørsmål om hvor ofte man vasker sengetøyet sitt, varierer svarene mellom én uke til tre uker, gjennomsnittet oppgir at man vasker sengetøyet sitt annenhver uke.

Men det er nødvendigvis ikke slik at vi vasker sengetøyet på riktig måte, eller rent nok...

Hygienisk rent?

Svette, urin, hudceller, midd og diverse andre private kroppsvæsker: Sengetøyet kan inneholde en hel koloni av gufne saker vi helst ikke vil rulle rundt i, og det er slett ikke alt av skitt og møkk vi kan se med det blotte øye.

Hvor mye man svetter, om man sover naken, i pysj eller for eksempel samsover med bleiebarnet sitt påvirker hvor ofte vi bør vaske sengetøyet, mener Malin Skaar, forbruker- og rengjøringsekspert hos Orkla.

- Men generelt bør vi skifte sengetøy annenhver uke, sier hun.

Vasker du på 60 grader, dersom sengetøyet tåler så høy temperatur, vil det bli hygienisk rent, og vond lukt skal forsvinne, tipser Skaar.

Møkkete etter vask

Men av og til opplever man at sengetøyet fremdeles er møkkete selv om det nettopp er blitt vasket i vaskemaskinen.

Det kan det være flere årsaker til, forteller Skaar.

For eksempel kan hygieneartikler som sminke og hårskum sette flekker på sengetøyet som er vanskelig å fjerne:

- Da kan forbehandling med en flekkfjerningspray etterfulgt av vask på høy temperatur løse problemet. Er sengetøyet lyst så anbefaler jeg også å bruke et vaskepulver med blekemiddel, sier Skaar.

En annen grunn til at sengetøyet fremdeles er møkkete er at maskinen er overfylt.

- En god regel er at du alltid skal ha plass til en hånd på høykant mellom klær og øvre del av trommel. Fyller du vaskemaskinen med mer enn dette så kan du risikere at klesvasken ikke blir helt ren, forteller SKaar.

Tredje årsaken kan være feil vaskeprogram:

- Du bør alltid følge vaskeanvisning på sengetøyet. Men for at sengetøyet skal bli hygienisk rent så må det vaskes på 60 grader eller høyere, presiserer Skaar.

Tre tørketabber

Sengetøy som kan vaskes på høy temperatur, kan som oftest tørkes i tørketrommel også. Det er selvsagt mer strømbesparende å henge opp tøyet til i stedet, men det bruker lengre tid på å tørke, og ikke alle har god nok plass inne eller utenfor huset til å tørke store dynetrekk og laken. For mange er det derfor mest praktisk å tørke i trommel.

Men: For å unngå at dynetrekk krøller seg og laken krymper flere centimeter i tørketrommelen, er det særlig tre tabber du må passe på å unngå, understreker Skaar:

  • Ikke glem å sjekke vaskelappen. Om den er merket med symbolet som viser at sengetøyet ikke tåler tørketrommel, må det henges opp til tørk, ikke tromles.
  • Ikke stapp tørketrommelen altfor full. En smekkfull tørketrommel forårsaker krøllete sengetøy.
  • Ikke tørk for lenge. Det kommer an på kvaliteten, men vil du minske sjansen for at stretchlakenet krymper, sett tørketrommelen på et «semitørt»-tørkeprogram slik at det bare er halvveis tørt når du tar ut lakenet. Strekk litt i lakenet, og la det tørke videre på stativ.

Spar deg for vask

Det er gjerne ikke klesvask som står øverst på listen av favoritt-aktiviteter, men selv om ekspertenes råd er å vaske sengetøyet minst annenhver uke, har Grimstad Klepp noen nøkkeltips som gjør at du kan drøye sengetøy-vasken litt lenger:

- Både sengetøy og selve sengen holdes ren lenger om du bruker sengetøy av ull, sier hun.

- Å riste dynen hver dag, lufte dynen og «kuldebehandle» sengetøyet ved å la det henge utendørs noen timer på vinteren, vil også holde sengetøyet rent over lengre tid, legger eksperten til.

Og sist, men ikke minst: Ikke re opp sengen.

- Det å «slå sengen godt opp», slik at den tørker raskt hver morgen, er viktig for å holde sengetøyet rent, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer