Bakterier på vaskeklut

Vasketabbene som gjør huset enda mer skittent

Det kan faktisk hende at du har vasket huset mer skittent enn rent.

IKKE BYTTE MOPP: Å aldri bytte ut moppen eller kluten for hvert rom du vasker, vil gjøre huset mer uhygienisk og skittent enn rent. I artikkelen under presenterer renholdsekspertene enda flere vasketabber som vi bør unngå. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
IKKE BYTTE MOPP: Å aldri bytte ut moppen eller kluten for hvert rom du vasker, vil gjøre huset mer uhygienisk og skittent enn rent. I artikkelen under presenterer renholdsekspertene enda flere vasketabber som vi bør unngå. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

- Det viktigste er ikke å rengjøre hele tiden, men at det faktisk blir rent. Det holder ikke med gode intensjoner.

Det understreker April Yeats, renholdsekspert hos Freska.

For det er faktisk slik at noen av oss vasker huset mer skittent enn det i utgangspunktet var, ifølge eksperten.

Her er vasketabbene du bør unngå.

Feil rekkefølge

En av de vanligste tabbene vi gjør når vi vasker huset, er at vi bruker skitten klut, eventuelt den samme kluten på alle områdene vi vasker:

- Det beste du kan gjøre er å ha forskjellige kluter til forskjellig bruk. De mest drevne har fargekodet klutene sine til områdene som skal vaskes. For eksempel kan hvite kluter være til overflater på kjøkkenet, mens grønne kluter kan brukes på gulvet, tipser Yeats.

Enkelte av oss tørker også støv med helt feil metode.

EKSPERT: April Yeats, renholdsekspert hos Freska. Foto: Freska.
EKSPERT: April Yeats, renholdsekspert hos Freska. Foto: Freska. Vis mer

- Bruker du en støvkost risikerer du bare å flytte støvet videre. Å bruke en mikrofiberklut er en mye bedre løsning som sørger for at støvet blir samlet og «låst».

Den mest klassiske vasketabben er at vi begynner i feil rekkefølge:

- Det er viktig å ha et bevisst forhold til hvor du starter og avsluttet rengjøringen. For å unngå dobbeltarbeid er det viktig å rengjøre fra topp til bunn. For eksempel ikke vask gulvet før du har gjort deg ferdig med alle møblene, råder Yeats.

9 vaskeregler

EKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos CityMaid. Foto: CityMaid.
EKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos CityMaid. Foto: CityMaid. Vis mer

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos CityMaid, mener at det er tre ting som er superviktig å huske på:

- Gå alltid fra ren til skitten sone, og bytt hansker underveis. Du bør heller ikke dra med deg hjelpemiddel til flere rom. Altså ikke dra med deg hansker, kluter, mopper, svamper og lignende, tipser hun.

Åramnes mener at det er ni ting som kan være lurt å tenke på før du begynner å vaske huset:

  1. Planlegg hvilke rom du skal vaske. Vær gjerne realistisk med hva du kan få gjort.
  2. Start med støvsugingen, da får du fjernet smuler, sand og lodotter. Det kjennes godt og det støvet som eventuelt flyr opp har tid til å legge seg ned.
  3. Planlegge antall kluter, mopper og utstyr per rom.
  4. Planlegge virketid, dersom et produkt trenger lang virketid, påfør dette i god tid. Men husk også at produktet ikke skal tørke inn.
  5. Vask alltid fra ren til skitten sone.
  6. Bytt hansker når du bytter området.
  7. Når du skal vaske kjøkkenet bør du starte øverst. Vi starter øverst til venstre og jobber oss nedover. Vask fra ren til skitten sone. Avslutt med kum og vask.
  8. Når du skal vaske badet bør du også vaske fra ren til skitten sone. Avslutt alltid med toalettet.
  9. Dersom du glemmer noe, eller blir avbrutt gjør det ferdig med akkurat det du holder på med. Ta av deg hanskene om du utfører en oppgave som krever hansker, og start på igjen med nye hansker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer