Våtromsnormen - 1994

For ganske nøyaktig 10 år siden ble det utarbeidet et sett med retningslinjer for hvordan våtrom skal bygges for best mulig å unngå lekkasje og fukt. Våtromsnormen er imidlertid en frivillig bransjenorm, så det er huseieren som må sørge for at arbeid blir utført i henhold til disse retningslinjene.

Publisert
Sist oppdatert

For å oppfylle byggebransjens våtromsnorm, skal membranarbeid utføres av sertifisert personell. Håndverkere som er godkjent har gjennomført kurs i våtromsnormen, og vil kunne kalle seg "godkjent bedrift" og kan skilte med tilsvarende logo.

Her kan du søke etter godkjente bedrifter i ditt område

Likevel oppstår det, ifølge www.ifi.no, vannskader for cirka 3 millioner kroner i året i Norge. Dette skyldes i hovedsak gamle rørinstallasjoner på våtrom bygget før normen trådte i kraft. Det er ventet at dette tallet vil synke ettervert som en større og større andel våtrom vil tilfredsstille bransjenormen.

Ingen 100% garanti

Selv om et bad er bygget etter våtromsnormen, med godkjent membran (hinne som skal hindre vann i å trekke ned i gulvet eller inn i vegger), kan det oppstå lekkasje.

De aller fleste våtromslekkasjer i dag oppstår mellom membran og sluk. - Produktene i seg selv - membran, sluk og rør - er ofte gode nok, men det er når disse blir satt sammen i system at problemene oppstår, sier Johan Gåsbak i Fagrådet For Våtrom til ifi.no.

Membranen kan, i noen tilfeller, virke nesten mot sin hensikt: Har du problemer med oversvømmelse av sluk vil alt gå direkte ned i etasjen under, fordi membranen hindrer vannet i å trekke opp i ditt gulv. I utgangspunktet høres dette kanskje ut som en god nyhet, men du står økonomisk ansvarlig for lekkasje fra din eiendom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer